14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠληγώνοντας τα χέρια που μας κράτησαν...

Πληγώνοντας τα χέρια που μας κράτησαν…


Της Ειρήνης Λάττα,

Δυστυχώς, παρά το όμορφο κλίμα των γιορτών και τις Άγιες μέρες που ζήσαμε για ακόμα μια χρονιά, αλλά και το νέο έτος που «ανέτειλε», δεν παύουν να ηχούν στα αυτιά μας ειδήσεις που μας απογοητεύουν για την κοινωνία στην οποία ζούμε. Μια από τις πολλές αυτές ειδήσεις είναι πως στο Αγρίνιο, ένας 50χρονος κακοποίησε την ίδια του τη μητέρα, η οποία κατέληξε στο νοσοκομείο, μιας και τα 74 της χρόνια δεν της «επέτρεψαν» να αμυνθεί και να αντιμετωπίσει ποιον; Τον γιο της. Για ακόμα μια φορά η ανθρωπότητα καλείται να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τέτοιου είδους ζητήματα, τα οποία προκαλούν μόνο απογοήτευση, αλλά και απορία για τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε. Είναι, άραγε, όπως δηλώνουν και παρουσιάζονται; Κρύβουν έναν εαυτό ακόμα και από τους ίδιους, που μπορεί να εμφανίσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή; Υπάρχει αληθινή εμπιστοσύνη; Πώς μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και να εμπιστευόμαστε αβίαστα άλλους ανθρώπους, όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα;

Ωστόσο, είναι ωφέλιμο να αναρωτηθούμε τι προκάλεσε την εμφάνιση τέτοιων γεγονότων που, κακά τα ψέματα, υπερβαίνουν την ανθρώπινη λογική. Σίγουρα, μπορεί να συντελεί κάποιος ψυχολογικός παράγοντας. Δηλαδή, η κακή ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση του δράστη, κάποια ψυχική νόσος (μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη) ή κάποιο άλλο ψυχο-συναισθηματικό πρόβλημα, για παράδειγμα, οι έντονες ανασφάλειες, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η ζήλεια. Κάποιο άλλο προσωπικό πρόβλημα μπορεί, επίσης, να αποτελεί αιτία μιας τέτοιας αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Λόγου χάρη, η οικογενειακή κατάσταση του θύτη, αλλά και η οικονομική. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η κοινωνική θέση του δράστη, καθώς και η διαδικασία κοινωνικοποίησής του. Το εάν η κοινωνικοποίηση κάποιου ατόμου χαρακτηριστεί επιτυχής ή αντίστοιχα ανεπιτυχής έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή του ατόμου αυτού. Συνεπώς, εάν ο εκάστοτε δράστης δεν έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί κοινωνικά και να αλληλοεπιδρά με τους υπόλοιπους ανθρώπους, να επικοινωνεί, να ενώνεται συναισθηματικά και κοινωνικά με αυτούς, αλλά και να μην κατέχει βασικές αρετές, όπως είναι η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση, η υπομονή και η κατανόηση, τότε, δυστυχώς, θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στη μετέπειτα ζωή του, τόσο ο ίδιος όσο και ο περίγυρός του.

Πηγή Εικόνας: Pixabay.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Tumisu.

Παρόλα αυτά, αφού γίνει μια τέτοια πράξη κακοποίησης, ένα εύλογο ερώτημα είναι τι γίνεται στη συνέχεια, ή ακόμα καλύτερα, τι θα έπρεπε να έχει γίνει, για να μη γίνουν καν οι πράξεις αυτές. Καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η πολιτεία στην οποία ζούμε, η οποία πρέπει διαρκώς να ρυθμίζει τη ζωή των ηλικιωμένων με τέτοιον τρόπο προκειμένου να τους προφυλάσσει και να τους προστατεύει ακόμα και από την ίδια τους την οικογένεια. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω παρεμβάσεων και ελέγχων, τόσο της αστυνομίας όσο και κοινωνικών λειτουργών ή ψυχολόγων. Φυσικά, σε τέτοια εγκλήματα, —γιατί εγκλήματα είναι— κρίνεται αναγκαία η παραδειγματική τιμωρία των θυτών και η ανάθεση της υπόθεσής τους στους αρμόδιους φορείς. Η κοινωνία από τη μεριά της οφείλει να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη σε τέτοιου είδους ζητήματα, να μεριμνά καθημερινά για τους ανθρώπους της, και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για τους ηλικιωμένους. Πρόκειται για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, η οποία έχει ανάγκη τη φροντίδα και τη στήριξή μας, σε καμία περίπτωση την απαξίωση και την αδιαφορία μας. Το ίδιο σημαντικό με όλα όσα αναφέρθηκαν, αν όχι και περισσότερο, είναι το αίσθημα της ατομικής ευθύνης.

Για να μπορεί ο άνθρωπος να είναι εντάξει με το υπόλοιπο σύνολο, πρέπει πρώτα να είναι ξεκάθαρος και ειλικρινής με τον εαυτό του. Να μπορεί να είναι υπεύθυνος των πράξεων του, να έχει ενσυναίσθηση, να μη βιάζεται να κρίνει και να βγάζει συμπεράσματα, και, το κυριότερο, να μη βγάζει τα δικά του τραύματα, απωθημένα και ανασφάλειες στους άλλους. Δεν υπάρχει ουτοπική κοινωνία, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουμε να λέμε όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα μέχρι να μειωθούν όλα αυτά τα περιστατικά που «τονίζουν» την παθογένεια της χώρας μας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Αγρίνιο: 50χρονος ξυλοκόπησε τη μητέρα του και την έστειλε στο νοσοκομείο, newsbomb.gr. Διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Λάττα
Ειρήνη Λάττα
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά την άθληση, τη μουσική, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Της αρέσει πολύ να ταξιδεύει και να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους, να διαβάζει βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης και να μαθαίνει νέα πράγματα!