14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕπιστολική ψήφος: Ένας παράγοντας ενίσχυσης ή καταστρατήγησης της Δημοκρατίας;

Επιστολική ψήφος: Ένας παράγοντας ενίσχυσης ή καταστρατήγησης της Δημοκρατίας;


Της Σόνιας Βαλαβανίδη,

«Οὐ γάρ ἔρχεται μόνον» το 2024, μιας και η Κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά νομοσχεδίων. Η ψήφιση του νέου τρόπου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος βρίσκεται προ των πυλών και η παρθενική εφαρμογή του ξεκινά στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και έπειτα θα δοθεί στην κρίση της Βουλής.

Η επιστολική ψήφος εγείρει προβληματισμούς. Η Κυβέρνηση, βέβαια, φέρνοντας στο προσκήνιο την καινοτομία αυτήν, επιδιώκει, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, τη μείωση αποχής από τις εκλογές και τη δυνατότητα συμμετοχής εκείνων που δεν μπορούν να παραστούν στα εκλογικά τμήματα. Όμως, ο προβληματισμός έγκειται στη φερεγγυότητα αυτής της διαδικασίας. Το κυβερνών κόμμα, από την άλλη, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της.

Το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες στις Ευρωεκλογές που αναμένονται προς το καλοκαίρι ή σε εθνικά δημοψηφίσματα. Λόγος δεν έχει γίνει για τις Εθνικές Εκλογές. Για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό, η επιστολική ψήφος δεν συνιστά τον μόνο τρόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Ο ψηφοφόρος πριν τη διενέργεια εκλογών οφείλει να επιλέξει με ποιον τρόπο επιθυμεί να ψηφίσει. Προφανώς, η επιστολική ψήφος θα προηγηθεί χρονικά από την ημέρα των εκλογών. Οι άνθρωποι που θα επιλέξουν να ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να κάνουν γνωστή την επιλογή τους μέσω ηλεκτρονικών καταλόγων που θα εισέλθουν με κωδικούς taxisnet. Όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί 40 μέρες πριν τις εκλογές. Έπειτα, ακολουθεί η σύσταση εκλογικών τμημάτων, που σκοπό έχουν την προετοιμασία των ψηφοδελτίων και την αποστολή αυτών σε αντίστοιχες διευθύνσεις που έχουν καταγραφεί στους καταλόγους. Αφού λάβουν οι δικαιούχοι τα ψηφοδέλτια, θα πρέπει να τα ταχυδρομήσουν έως τις παραμονές των εκλογών.

Πηγή εικόνας: pixabay.com / Δικαιώματα χρήσης: felipeblasco

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, καθ΄ όλη τη διαδικασία λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή της νοθείας. Παρά τις προσπάθειές της να αναδείξει την επιστολική ψήφο ως μέσο ισχυροποίησης της Δημοκρατίας, τα υπόλοιπα κόμματα διατηρούν επιφυλάξεις. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ. τόνισε πως μια τέτοια πολιτική πράξη απαιτεί τη συναίνεση όλων των κομμάτων και χρειάζεται να τεθούν προϋποθέσεις. Δεν απορρίπτει την επιστολική ψήφο, μα δυσαρεστείται με το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δρα χωρίς να υπολογίζει κόμματα της Αντιπολίτευσης. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εξήγγειλε πως δεν διάκειται αρνητικά ως προς την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού, αρκεί να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην υπάρχει υποψία νοθείας. Το Κ.Κ.Ε. κατηγορεί τη Ν.Δ. πως με το νομοσχέδιο αυτό καταστρατηγεί τη Δημοκρατία και πως η νόθευση της ψήφου γίνεται πια «παιχνίδι». Σχετικά με τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, μέσω αυτής της πρακτικής τονίζει πως δεν μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα άνθρωποι που συνδέονται με τη χώρα μόνο συναισθηματικά. Ο Βελόπουλος απέρριψε την επιστολική ψήφο, θεωρώντας την αντιδημοκρατική. Αναφέρεται σε καταλόγους που δεν έχουν ξεκαθαριστεί και διευκρινίζει πως δεν εμπιστεύεται τις πολιτικές κινήσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Είναι σαφές ότι η άσκηση εξουσίας δια της ψήφου με επιστολή συνιστά μια νέα μορφή εκλογικού δικαιώματος που, όμως, ενέχει κινδύνους, εάν δεν διαφυλαχτεί η διαδικασία αυτή με τα αυστηρότερα μέτρα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί να διευρύνει το εκλογικό σώμα και έτσι, να αντιμετωπιστεί η αποχή που «κατακρεουργεί» τη Δημοκρατία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • «Αντίβαρο» στην αποχή η επιστολική ψήφος – Σε εφαρμογή για 1η φορά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, iefimerida.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σόνια Βαλαβανίδη
Σόνια Βαλαβανίδη
Κατοικεί στον νομό Πιερίας. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται εθελοντικά στο κοινωνικό φροντιστήριο της πόλης της. Έχει παρακολουθήσει συνέδρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενό σπουδών της. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει λογοτεχνία, γράφει ποίηση και διηγήματα, ενώ αγαπάει και το περπάτημα.