10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Γίνεται πόλεμος αλλά κανείς δεν τον βλέπει» του Huib...

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Γίνεται πόλεμος αλλά κανείς δεν τον βλέπει» του Huib Modderkolk


Της Αριάδνης – Παναγιώτας Φατσή,

Σε μια εποχή στην οποία οι ζωές μας είναι περίπλοκα υφασμένες στο ψηφιακό ύφασμα, η ευπάθεια των κοινωνιών μας γίνεται όλο και πιο εμφανής. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο υπερβαίνει την απλή προστασία του κωδικού πρόσβασης. Είναι το ζητούμενο τόσο για έθνη, όσο και για ιδιώτες, αλλά τι σημαίνει πραγματικά; Ποια είναι πραγματικά τα ρίσκα που είναι συνδεδεμένα με την κυβερνοασφάλεια και τι συμβαίνει σε αυτόν τον νέο «πόλεμο» που κανένας δεν βλέπει; Το Γίνεται πόλεμος αλλά κανείς δεν τον βλέπει του Huib Modderkolk εμβαθύνει στις μυστικές σφαίρες του κυβερνοπολέμου, αναπτύσσοντας μια αφήγηση που μπορεί να κάνει το ευρύ κοινό να κατανοήσει με απλό τρόπο τις κατά τα άλλα περίπλοκες τεχνικές έννοιες του ψηφιακού πεδίου και να προβληματιστεί για τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σήμερα.

Πηγή Εικόνας: X/Huib Modderkolk

Ο Huib Modderkolk, ένας από τους πιο γνωστούς ερευνητές δημοσιογράφους της Ολλανδίας, όπου και κατοικεί, εργάζεται στην εφημερίδα De Volkskrant. Οι διακρίσεις του, συμπεριλαμβανομένου του ολλανδοβελγικού ερευνητικού βραβείου De Loep, υπογραμμίζουν την ικανότητά του να αναλύει τις κρυφές πτυχές των παγκοσμίων δικτύων και του κυβερνοχώρου. Η πένα του κάνει κάθε περιήγηση στα ευρήματά του πιο ευχάριστη για τον αναγνώστη – έτσι και το έργο που παρουσιάζουμε σήμερα δεν είναι απλώς ένα περιγραφικό βιβλίο, αλλά ένα ταξίδι στους μυστικούς διαδρόμους της κυβερνοκατασκοπείας. Οι έρευνές του έχουν παρουσιαστεί σε πολλά γνωστά μέσα, όπως New York Times, Washington Post, Reuters, CNN, Guardian, BBC, Der Spiegel, France24, ενώ έχει επίσης συνεργαστεί με τα The Wall Street Journal, The Guardian, NY Times και The Intercept. Το «Γίνεται πόλεμος αλλά κανείς δεν τον βλέπει», σε μετάφραση της Μαργαρίτας Μπονάτσου, κυκλοφόρησε για το ελληνικό κοινό το 2023 από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Η αφήγηση του Modderkolk θα ταξιδέψει αρχικά τους αναγνώστες στο καλοκαίρι του 2017, και μια συγκυρία κατά την οποία οι οθόνες υπολογιστών σε 150 χώρες σβήνουν παντελώς, με αποτέλεσμα να φρακάρει το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και να ακινητοποιηθούν ασθενοφόρα, ενώ οι χρήστες δέχονται απειλητικά μηνύματα. Ο συγγραφέας αναλύει σχολαστικά αυτό το γεγονός, που αποτελεί ένα εμβληματικό σημείο της τρωτότητας, η οποία, όσο κι αν τείνουμε να το ξεχνάμε, είναι εγγενής στις κοινωνίες μας, που εξαρτώνται από την τεχνολογία. Από τις κρυφές δραστηριότητες των Ρώσων χάκερ Cozy Bear μέχρι την αινιγματική φιγούρα του Evgeniy Bogachev, η αφήγηση μοιάζει με γεωπολιτικό θρίλερ. Καθώς ο Modderkolk αποκαλύπτει αυτές τις ιστορίες, περιηγείται στα θολά νερά του ψηφιακού πολέμου, αποκαλύπτοντας επιχειρήσεις κατασκοπείας που εκτείνονται πολύ πέρα από τα εθνικά σύνορα.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης συναντά γνωστά περιστατικά, όπως την ανάμειξη της Ρωσίας στις Αμερικανικές εκλογές του 2016, αλλά και ανθρώπους διάσημους (ή και διαβόητους) για τη δράση τους στον κυβερνοχώρο όπως ο Edward Snowden, αλλά και ο Evgeniy Bogachev, στον οποίο έχει αποδοθεί και το προσωνύμιο «ο Πάμπλο Εσκομπάρ της ψηφιακής εποχής». O Modderkolk διαπλέκει σχολαστικά αυτούς τους χαρακτήρες, προσφέροντας μια πανοραμική άποψη του ψηφιακού «πεδίου μάχης». Η διασύνδεση των εθνών και των εταιρειών, η χειραγώγηση της κοινής γνώμης και οι απτές απειλές των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο συγκλίνουν σε μια αφήγηση που είναι ταυτόχρονα συναρπαστική και ανησυχητική. Ο Modderkolk αποφεύγει επιδέξια τον εντυπωσιασμό, παρουσιάζοντας μια λεπτή εξερεύνηση που ωθεί τους αναγνώστες να επανεξετάσουν την αντίληψή τους για τον ψηφιακό κόσμο και την επίδραση που μπορεί να έχει αυτός ο αόρατος «πόλεμος» στις ζωές μας τώρα, αλλά και στο μέλλον.

Πηγή Εικόνας: Pixabay/Creative Commons

Το βιβλίο αυτό, το οποίο εμβυθίζει τους αναγνώστες σε γεγονότα εν πολλοίς άγνωστα, είναι μια ενδελεχής εξερεύνηση της πραγματικότητας του ψηφιακού κόσμου, και μοιραία των κινδύνων που προκύπτουν στην κοινωνία μας. Η ικανότητα αφήγησης του Modderkolk μετατρέπει σύνθετα θέματα σε αφηγήσεις λιτές και κατανοητές, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να παρακολουθήσουν το περιεχόμενο και μη ειδικοί αναγνώστες, χωρίς όμως να θυσιάζει το βάθος της πληροφορίας. Αυτό δεν είναι απλώς ένα βιβλίο για τους λάτρεις της τεχνολογίας. Είναι ένα κάλεσμα που θα προκαλέσει την αφύπνιση σε όποιον έχει μερίδιο στη σύγχρονη πολιτική και κοινωνία. Αν και οι αποκαλύψεις μπορεί να είναι ανησυχητικές, η σημασία του βιβλίου έγκειται στην ικανότητά του να διαφωτίζει τους αναγνώστες σχετικά με τις σκοτεινές συνέπειες των γεγονότων που συμβαίνουν μέσα σε κλειστά ψηφιακά δίκτυα.

Σε έναν κόσμο όπου η ομίχλη του πολέμου καλύπτει το διαδίκτυο, το έργο του Modderkolk αναδύεται ως φάρος, διαλύοντας την αφάνεια που καλύπτει το ψηφιακό τοπίο. Το έργο αυτό ξεπερνά τη σφαίρα της πιθανολόγησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, προσφέροντας την ανάλυση μιας καίριας και εξονυχιστικής έρευνας. Για όποιον αναζητά μια βαθιά κατανόηση των αόρατων μαχών που διεξάγονται στην ψηφιακή σφαίρα, αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα ουσιαστικό ανάγνωσμα, προκαλώντας τον καθένα από εμάς να επανεξετάσει το ψηφιακό του αποτύπωμα και να αναγνωρίσει τα διακυβεύματα ενός τόσο διασυνδεδεμένου κόσμου.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.