13.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΙδέες για ελαφριά γεύματα μετά τις γιορτές!

Ιδέες για ελαφριά γεύματα μετά τις γιορτές!


Της Μαριλένας Παναγιώτου,

Η περίοδος των διακοπών, δυστυχώς, πλησιάζει προς το τέλος της και εκτός από τις όμορφες αναμνήσεις, είναι πολύ πιθανό να μας έχει αφήσει και κάποια παραπανίσια κιλά. Είναι δύσκολο να ξαναμπούμε σε πρόγραμμα εύκολα, γι’ αυτό και έχω συλλέξει κάποιες εύκολες και νόστιμες ιδέες για να επανέλθουμε ομαλά στους καθημερινούς μας ρυθμούς.

Σαλάτα του Καίσαρα

Όλοι νομίζω αγαπάμε την παραδοσιακή σαλάτα του Καίσαρα με τη μαγιονέζα, το κοτόπουλο, το μπέικον και τα απολαυστικά κρουτόν. Παρόλο που πρόκειται για σαλάτα, η κλασική εκδοχή θεωρείται ιδιαίτερα παχυντική για αυτό προτείνεται μια πιο light εκδοχή

Για το κοτόπουλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε βρασμένο ή ψημένο κοτόπουλο έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα. Όσον αφορά το dressing, αντί για μαγιονέζα θα χρησιμοποιήσουμε μισό κεσεδάκι γιαούρτι, τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και τρεις κουταλιές της σούπας μουστάρδα και θα ανακατέψουμε τα υλικά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε το μαρούλι και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Θρυμματίζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε στην άκρη. Kόβουμε κριθαρένια παξιμαδάκια και τα τοποθετούμε στο μπολ μαζί με το κοτόπουλο, το dressing και το μαρούλι, ανακατεύουμε και η σαλάτα είναι έτοιμη.

Καρμπονάρα με γιαούρτι

Μία ακόμα αγαπημένη συνταγή είναι η καρμπονάρα. Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια ελαφριά έκδοσή της, αντικαθιστώντας την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι. Θα χρειαστούμε μια συσκευασία μακαρόνια της αρεσκείας μας (εγώ χρησιμοποιώ πένες ολικής), πέντε κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τρία κρεμμύδια κομμένα σε μέτριες φέτες, 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη, 500 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό, ένα φλιτζάνι τυρί τριμμένο, 3 φέτες προσούτο ή όποιο αλλαντικό θέλουμε. Σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε για πέντε με δέκα λεπτά τα κρεμμύδια με το λάδι και, στη συνέχεια, προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε για να καραμελώσουν. Ταυτόχρονα, βράζουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε ένα με δύο φλιτζάνια από το νερό τους. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το νερό από τα μακαρόνια μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή και προσθέτουμε τα στραγγισμένα μακαρόνια και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο αλλαντικό στο μπολ, αφού το σοτάρουμε, και η μακαρονάδα μας είναι έτοιμη.

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: Raphael Nogueira

Πίτες με ψητά κολοκυθάκια και χούμους

Γι’ αυτή την εύκολη συνταγή θα χρειαστούμε τέσσερα κολοκυθάκια, δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τέσσερις πίτες ολικής άλεσης, 1/3 φλιτζάνι χούμους, 1/4 φλιτζάνι κατσικίσιο τυρό, 2 φλιτζάνια ρόκα, 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο αμύγδαλο και ένα λεμόνι. Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτά φέτες. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λάδι, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά, γυρίζοντάς τα στη μέση του χρόνου. Σε μια γκριλιέρα ζεσταίνουμε τις πίτες και τις αλείφουμε με μία κουταλιά χούμους την καθεμία. Ρίχνουμε πάνω σε κάθε πίτα το τυρί σπασμένο με το χέρι και στρώνουμε πάνω μερικές φέτες κολοκύθι, ρόκα και το τριμμένο αμύγδαλο. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε σε κάθε πιάτο μερικές σταγόνες λεμόνι και πιπέρι και είναι έτοιμες.

Quesadilla με ομελέτα

Μια εύκολη και γρήγορη λύση για βραδινό είναι πάντα μια ομελέτα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε δύο αυγά με μισό κεσεδάκι γιαούρτι, φρέσκα κρεμμυδάκια και πιπεριές και την τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, την αφαιρούμε από το τηγάνι και προσθέτουμε μια τορτίγια, τη ζεσταίνουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να γίνει λίγο πιο κρατσανιστή και τη σερβίρουμε μαζί με την ομελέτα

Πατατοσαλάτα

Αν από το γιορτινό τραπέζι της προηγούμενης μέρας έχουν περισσέψει βραστές πατάτες, μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα και γρήγορα μια πεντανόστιμη πατατοσαλάτα. Ψιλόκοψε τις πατάτες και βάλε τις σε ένα μπολ μαζί με πράσινα κρεμμυδάκια, ντοματίνια, πιπεριές, ψητά μανιτάρια ή οποιοδήποτε άλλο λαχανικό της επιλογής σου. Πρόσθεσε τόνο σε νερό και κάποιο dressing της επιλογής σου είτε σκέτο ελαιόλαδο και είναι έτοιμη.

Με αυτές τις πεντανόστιμες και υγιεινές συνταγές θα καταφέρουμε να διασχίσουμε τον δύσκολο δρόμο της διατροφής και της αποτοξίνωσης από το κρέας, που προτιμάται την περίοδο των γιορτών. Χρειάζονται μονάχα λίγο χρόνο, μερικά λαχανικά, πολλή όρεξη και φαντασία!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Πίτες με ψητά κολοκυθάκια και χούμους, tlife.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Μακαρονάδα με γιαούρτι και καραμελωμένα κρεμμύδια, mamapeinao.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία - Ελένη Παναγιώτου
Μαρία - Ελένη Παναγιώτου
Γεννήθηκε το 2003 και είναι φοιτήτρια του τμήματος Επιστήμης της Διατροφής και της Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά και επιθυμεί να ασχοληθεί με την Κλινική Διαιτολογία. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη ζωγραφική και τα ταξίδια.