17.6 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕκλογές, κρίσεις και μεταβολή της πολιτικής σκακιέρας

Εκλογές, κρίσεις και μεταβολή της πολιτικής σκακιέρας


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Άλλη μία χρονιά φτάνει στο τέλος της… Μία χρονιά με γεγονότα που σφράγισαν την πολιτική ζωή της Ελλάδας, κάποιες φορές με αρνητικό πρόσημο, και εξελίξεις που άλλαξαν τη σκακιέρα. Το 2023 ή το έτος των Εκλογών -θα μπορούσε να πει κανείς-, έκρυβε πολλές εκπλήξεις για όλους.

Μια πρόταση δυσπιστίας χωρίς αποτέλεσμα

Στο τέλος του Ιανουαρίου και ενώ η κυριαρχία της Κυβέρνησης αποτυπωνόταν δημοσκοπικά, η Αξιωματική Αντιπολίτευση υπό τον Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας, η οποία καταψηφίστηκε. Σε συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο ζήτησε άμεση διεξαγωγή εκλογών, μεταφέροντας την «πρόταση δυσπιστίας στον λαό» και ανακοίνωσε την αποχή του κόμματος από τις ψηφοφορίες, σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης της τακτικής του απέναντι στην Κυβέρνηση.

Οι εθνικές τραγωδίες και η αντίδραση του πολιτικού συστήματος

Πηγή εικόνας: cnn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Η νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου χαράχθηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όλων των Ελλήνων, καθώς σημειώθηκε η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, με τις απώλειες να φτάνουν τα 57 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων νεαρής ηλικίας. Οι πολιτικοί διαξιφισμοί για τις ευθύνες φτάνουν στα άκρα και ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, οδηγείται σε παραίτηση, δεχόμενος κριτική, καθώς λίγες μέρες πριν από το τραγικό συμβάν επιβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αναφορικά με την ασφάλεια του σιδηροδρόμου. Τελικά, η η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να εκσυγχρονίσει τα συστήματα ασφαλείας και να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας διαφόρων φορέων, αποδείχθηκε μοιραία. Πλέον, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έχει κινήσει τις διαδικασίες για την απονομή ευθυνών και αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Τον Ιούνιο σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο πλοίου στα ανοιχτά της Πύλου, που μετέφερε περίπου 750 μετανάστες, βυθίζοντας για άλλη μια φορά τη χώρα μας σε πένθος. Οι πυρκαγιές έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, καταστρέφοντας, μεταξύ άλλων, μεγάλο μέρος του Δάσους της Δαδιάς και αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την ανεπάρκεια και αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών. Τον Σεπτέμβριο οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία έφεραν στην επιφάνεια την ανεπάρκεια και τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού.

Φάκελος Εκλογές

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Φτάνοντας στον Μάιο και τη διενέργεια των Βουλευτικών Εκλογών με την εφαρμογή του συστήματος της Απλής Αναλογικής, διαπιστώσαμε στην πράξη την εδραίωση της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό και τη μεγάλη πτώση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που προκάλεσε σοκ ακόμη και στις τάξεις του ίδιου του κόμματος. Η επικράτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Ροδόπη άνοιξε νέο ζήτημα, εγείροντας αμφιβολίες περί παρέμβασης του Προξενείου στη Θράκη.

Η εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, λόγω της αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, τουλάχιστον σε επίπεδο νικητή. Αυτό που ίσως δεν περίμεναν κάποιοι, ήταν ο περαιτέρω αποδεκατισμός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που δεν προέβη έγκαιρα σε αξιολόγηση του αποτελέσματος και απώλεσε πολλές ψήφους και, κατ’ επέκταση, αποδυναμώθηκε η εκπροσώπησή του στη Βουλή. Βάσει των αποτελεσμάτων, η Βουλή που προέκυψε ήταν οκτακομματική, με το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα και τέταρτο το ΚΚΕ, ενώ ακολούθησαν οι Σπαρτιάτες, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Στην εισαγωγή κάναμε λόγο για έτος εκλογών, ο κύκλος των οποίων έκλεισε τον Οκτώβριο με τη διενέργεια των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Το ισχυρότερο πολιτικό μήνυμα ήταν η δυσαρέσκεια προς τη κυβερνώσα παράταξη, η οποία ήταν νικήτρια, αλλά δέχθηκε καίρια πλήγματα, τα οποία θα μπορούσε να λάβει ως προειδοποίηση για το μέλλον. Κερδισμένο βγήκε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., πετυχαίνοντας αξιοσημείωτες νίκες, όπως στον Δήμο Αθηναίων.

Εξωτερική Πολιτική

Λίγο πριν κλείσει ο χρόνος, αρνητική εντύπωση προκάλεσε η ενέργεια του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου να ακυρώσει την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντίθετα, η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα κύλησε ομαλά, χωρίς παρατράγουδα.

Οι εσωκομματικές κρίσεις και η επιστροφή(;) του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πηγή εικόνας: kathimerini.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αν έπρεπε να αναδείξουμε τον νικητή των εντάσεων, το βραβείο θα έπαιρνε με διαφορά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η συντριβή του στις διπλές Εθνικές Εκλογές ώθησε τον χαρισματικό για πολλούς αρχηγό του σε παραίτηση, βάζοντας σε προτεραιότητα τη διαμόρφωση ενός «νέου» ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Και κάπως έτσι, το κόμμα της Κουμουνδούρου πέρασε σε μια νέα εποχή, ενώ τα στοιχήματα περί διάσπασης «έπαιζαν« κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι Αχτσιόγλου, Παππάς, Τζουμάκας ηττήθηκαν από τον διάττοντα αστέρα Στέφανο Κασσελάκη και ο ασκός του αιόλου άνοιξε. Η μία αποχώρηση διαδεχόταν την άλλη, είτε επρόκειτο για ιστορικά στελέχη, είτε οργανώσεις, είτε για Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, την ώρα που το κόμμα «αιμορραγούσε» δημοσκοπικά. Οι αποχωρήσεις των 11 Βουλευτών είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση.

Η αναστάτωση δεν έλειψε ούτε από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος για πολλούς και διάφορους λόγους. Από τη μία, είχαμε κυρίως από την έναρξη της δεύτερης θητείας κάποια «αυτογκόλ», όπως συνέβη με την περίπτωση του Νότη Μηταράκη, ο οποίος, αφενός, προέβη στην εξαγγελία της Έφιππης και την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας λαμβάνοντας «άδειασμα» από τον Πρωθυπουργό, και, αφετέρου, η επιλογή του να συνεχίσει ανερυθρίαστος την καλοκαιρινή του απόδραση την ώρα που η χώρα καιγόταν, οδήγησε στην απομάκρυνσή του από τον υπουργικό θώκο. Όμως, η εσωκομματική κρίση έλαβε χώρα λίγες ημέρες πριν, όταν, με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, προκλήθηκαν αντιδράσεις, με τον Αντώνη Σαμαρά να θέτει δημοσίως τη διαφωνία και να εξαιρείται της κομματικής πειθαρχίας.

Στο στρατόπεδο της Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον, η οποία προκύπτει τόσο από την άνοδο που σημείωσε στις Εθνικές Εκλογές –παρά το γεγονός ότι το διψήφιο ποσοστό δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρό, όπως επιθυμούσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και τις Αυτοδιοικητικές, όσο και από αύξηση των ποσοστών του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου εμφανίζεται μεν μετά από πολλά χρόνια ως δεύτερο κόμμα, με μεγάλη διαφορά δε από τη Νέα Δημοκρατία.

Η νέα χρονιά βρίσκεται προ των πυλών και νέοι στόχοι έχουν τεθεί από τα κόμματα και τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν. Ας ευχηθούμε ότι το 2024 το πολιτικό σύστημα θα σταθεί αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών, θα αντιμετωπίσει επαρκώς τις προκλήσεις που θα προκύψουν και θα εξετάσει με τη δέουσα σοβαρότητα τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.