15.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΣαν ΣήμεραΣαν Σήμερα: 26 Νοεμβρίου - Ανακαλύφθηκε ο τάφος του Φαραώ της Αιγύπτου...

Σαν Σήμερα: 26 Νοεμβρίου – Ανακαλύφθηκε ο τάφος του Φαραώ της Αιγύπτου Tutankhamen


Της Χρυσάνθης Θανάση,

1922: Στην Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου, οι Βρετανοί αρχαιολόγοι Howard Carter και ο Lord Carnarvon έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που μπήκαν στον τάφο του Βασιλιά Tutankhamen, που έμενε εκεί για πάνω από 3.000 χρόνια. Οι σφραγισμένοι ταφικοί θάλαμοι του Tutankhamen ήταν ως εκ θαύματος άθικτοι και μέσα υπήρχε μια συλλογή από πολλές χιλιάδες ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός χρυσού φέρετρου που περιείχε τη μούμια του έφηβου βασιλιά.

Όταν ο Carter έφτασε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο, το 1891, οι περισσότεροι από τους αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους είχαν ανακαλυφθεί, με μεγάλο ποσοστό από αυτούς είχε συληθεί από αρχαιοκάπηλους κατά τη διάρκεια των χιλιετιών. Ωστόσο, ο Carter ήταν ένας λαμπρός ανασκαφέας και στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα ανακάλυψε τους τάφους της Βασίλισσας Hatshepsut και του Βασιλιά Thutmose IV. Γύρω στο 1907, συνδέθηκε με τον λόρδο του Carnavon, έναν συλλέκτη αρχαιοτήτων που του ανέθεσε να επιβλέπει τις ανασκαφές στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Μέχρι το 1913, οι περισσότεροι ειδικοί θεώρησαν ότι δεν υπήρχε τίποτα στην κοιλάδα για να αποκαλυφθεί. Ο Carter, ωστόσο, επέμενε στις προσπάθειές του, πεπεισμένος ότι ο τάφος του ελάχιστα γνωστού Βασιλιά Tutankhamen μπορεί ακόμη να βρεθεί.

Ο Βασιλιάς Tutankhamen ενθρονίστηκε το 1333 π.Χ., όταν ήταν ακόμη παιδί. Πέθανε μια δεκαετία αργότερα σε ηλικία 18 ετών και έτσι έκανε μόνο μια αμυδρή εντύπωση στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου. Αυτό συνέβη, γιατί ο Tutankhamen και οι άλλοι βασιλιάδες της «Αμάρνα» καταδικάστηκαν σε αυτό που θα ονομάσου οι Ρωμαίοι αιώνες αργότερα “Damnatio memoriae”, δηλαδή σε δημόσια καταδίκη της μνήμης τους και τα περισσότερα αρχεία τους καταστράφηκαν, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας του τάφου του Tutankhamen. Έναν αιώνα αργότερα, τον 12ο αιώνα π.Χ., οι εργάτες που κατασκεύαζαν έναν τάφο για τον Ramse VI, κάλυψαν ακούσια τον τάφο του Tutankhamen με ένα βαθύ στρώμα άμμου, προστατεύοντάς τον περαιτέρω από μελλοντική ανακάλυψη.

Πηγή εικόνας: wikimedia.org / Δικαιώματα χρήσης: Roland Unger

Μετά τον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Carter άρχισε μια εντατική έρευνα για τον τάφο του Tutankhamen και στις 4 Νοεμβρίου 1922, ανακάλυψε ένα σκαλοπάτι που οδηγούσε στην είσοδό του. Ο λόρδος Carnavon έσπευσε στην Αίγυπτο και στις 23 Νοεμβρίου διέρρηξαν μια πόρτα από τούβλα από λάσπη, αποκαλύπτοντας το πέρασμα που οδηγούσε στον τάφο του Tutankhamen. Υπήρχαν στοιχεία ότι ληστές είχαν εισέλθει στη δομή κάποια στιγμή και οι αρχαιολόγοι φοβήθηκαν ότι είχαν ανακαλύψει έναν ακόμα λεηλατημένο τάφο. Ωστόσο, στις 26 Νοεμβρίου έσπασαν μια άλλη πόρτα και ο Carter έγειρε με ένα κερί για να ρίξει μια ματιά. Πίσω του, ο λόρδος ρώτησε: «Μπορείς να δεις τίποτα;» και ο Carter απάντησε: «Ναι, υπέροχα πράγματα».

Ήταν ο προθάλαμος του τάφου του Tutankhamen και ήταν ασύλητος. Το σκονισμένο πάτωμα εξακολουθούσε να δείχνει τα ίχνη των οικοδόμων τάφων που έφυγαν από το δωμάτιο περισσότερα από 3.000 χρόνια πριν. Προφανώς, οι ληστές που είχαν διαρρήξει τον τάφο του Tutankhamen το είχαν κάνει αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του και πιάστηκαν πριν μεταβούν στους εσωτερικούς θαλάμους και προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.

Έτσι, ξεκίνησε μια μνημειώδης ανασκαφική διαδικασία, κατά την οποία ο Carter εξερεύνησε προσεκτικά τον τάφο των τεσσάρων δωματίων για αρκετά χρόνια, αποκαλύπτοντας μια απίστευτη συλλογή χιλιάδων αντικειμένων. Εκτός από πολλά κοσμήματα και χρυσό, υπήρχαν αγάλματα, έπιπλα, ρούχα, ένα άρμα, όπλα και πολλά άλλα αντικείμενα που έριξαν λαμπρό φως στον πολιτισμό και την ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου. Το πιο υπέροχο εύρημα ήταν μια πέτρινη σαρκοφάγος, που περιείχε τρία φέρετρα φωλιασμένα το ένα μέσα στο άλλο. Μέσα στο τελευταίο φέρετρο, κατασκευασμένο από συμπαγή χρυσό, υπήρχε το μουμιοποιημένο σώμα του αγοριού-Βασιλιά Tutankhamen, που διατηρήθηκε για 3.200 χρόνια. Πλέον, οι περισσότεροι από αυτούς τους θησαυρούς βρίσκονται τώρα στο Μουσείο του Καΐρου.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Archaeologists enter tomb of King Tut, history.com, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσάνθη Θανάση
Χρυσάνθη Θανάση
Είναι ένας φιλόδοξος και εργατικός άνθρωπος με ευρείες δεξιότητες, ενώ χειρίζεται πολλαπλές εργασίες σε καθημερινή βάση και μπορεί να δουλεύει καλά υπό πίεση. Είναι επιμελής, οργανωτική, συνεπής, και κοινωνική. Έχει εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες, που της επιτρέπουν να επικοινωνεί αποτελεσματικά με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων και συγχρόνως να συνεργάζεται με μεγάλη ευκολία, καθώς τη διακατέχει ένα συλλογικό πνεύμα.