10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαCusco: Στο Machu Picchu κι ακόμα παρά πέρα

Cusco: Στο Machu Picchu κι ακόμα παρά πέρα

Της Ευγενίας Κολοβού,

Σκαρφαλωμένο στις απότομες βουνοκορφές των Άνδεων, στους κόλπους  της Λατινικής Αμερικής, έχει φωλιάσει ένα από τα πιο συναρπαστικά και μυστηριώδη αρχαία θαύματα του 15ου αιώνα, το Machu Picchu. Ως πολιτιστικός τόπος Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου, το τουριστικό αξιοθέατο με την σφραγίδα των Ίνκας δέχεται ετησίως χιλιάδες ταξιδιώτες και επωφελείται σημαντικά σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο. Ογδόντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Machu Picchu απαντάται το Cusco, η ιστορική πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Ίνκας με τη διακριτή πολιτισμική αυθεντικότητα, τη φυσική ομορφιά, την παραδοσιακή κουζίνα και τέχνη. Εγκαταλείποντας την πεπατημένη οδό, όμως, ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει τα ασυνήθιστα στολίδια της πόλης που συμβάλλουν αισθητά στο τελικό αριστούργημα.

Προκειμένου να προσεγγίσει κανείς το «αρχαίο βουνό», (όπως μεταφράζεται η ονομασία του μέρους στη τοπική γλώσσα «Quechua»), έχει κανείς δύο επιλογές: είτε να δαμάσει τη φύση με ένα σαφάρι στην περουβιανή ζούγκλα και έπειτα να διανύσει μία απαιτητική πεζοπορία κατά μήκος των τοπικών κορυφογραμμών, είτε να προτιμήσει μια πολύωρη διαδρομή με τρένο κοντά στο Cusco. Ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης, το ταξίδι αξίζει τον κόπο, αφού προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσει κανείς προσωπικά τη χώρα των Ίνκας, ενός πολιτισμού, που κατόρθωσε να αντιμετωπίσει την άγρια γεωμορφολογία της περιοχής και να εναρμονιστεί με τα στοιχεία της φύσης, τα οποία λάτρευε ως θεότητες.

Το συγκρότημα χτίστηκε γύρω στο 1450, πιθανότερα ως χώρος ανάπαυλας για τον αυτοκράτορα «Pachacuti». Αρχικά, ο επισκέπτης αντικρίζει ένα χώρο διαιρεμένο στον αστικό και γεωργικό τομέα, με ναούς στο ανώτερο τμήμα και αποθήκες στο κατώτερο. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της αρχιτεκτονικής των κατασκευαστών είναι το σύστημα αποστράγγισης που παράλληλα ευνοούσε την γονιμότητα του εδάφους και εμπόδιζε τις κατολισθήσεις. Κατά το πέρασμα του, επιβάλλεται να αφιερώσει κανείς περισσότερο χρόνο στους τρεις πιο βασικούς θησαυρούς του Machu Picchu: στον τελετουργικό βωμό «Intihuatana», που σχετιζόταν με το ημερολόγιο των Ίνκας, στον ναό ονόματι «Temple of the Sun» που απέδιδαν φόρο τιμής και προσφορές στον Ήλιο και τέλος, στο ιερό «Temple of the Three Windows», στο οποίο κάθε παράθυρο συμβόλιζε αντίστοιχα την επίγεια ζωή, τον παράδεισο και τον κάτω κόσμο. Κι όλα τα παραπάνω με την δυναμική παρουσία του γρανίτη και την απρόσμενη απουσία σιδερένιων εργαλείων για την κατασκευή τους. Αν στη διάρκεια της ιστορικής σου αναδρομής νιώσεις δύο μάτια γουρλωτά να σε κοιτάνε από ψηλά, μάλλον βρέθηκε στο δρόμο σου ένα λάμα, το ντόπιο ζώο με τον κοινωνικό, έξυπνο και αρκετά πεισματάρικο χαρακτήρα.

Παρόλο που το Machu Picchu αποτελεί το πιο διαδεδομένο σύμβολο της Αυτοκρατορίας των Ίνκας και προσελκύει καθημερινά πλήθος προσκυνητών, στη περιοχή του Cusco υπάρχουν και άλλοι εντυπωσιακοί, εναλλακτικοί προορισμοί για αυτούς που απολαμβάνουν το ασυνήθιστο. Ας ξεκινήσουμε με τη χειροποίητη, κρεμαστή γέφυρα «Q’eswachaka», η οποία αποτελεί την τελευταία γέφυρα από την εποχή των Ίνκας. Οι Ίνκας τη χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά μηνυμάτων και εμπορευμάτων από το ένα χωριό στο άλλο. Από τότε, οι ντόπιοι έχουν αναλάβει την ανανέωσή της με απολύτως φυσικά υλικά κάθε δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, βάζοντας σε ρίσκο την ίδια τους την ζωή. Παρόλο που έχει κατασκευαστεί κοντά μια καινούργια γέφυρα, οι κάτοικοι διατηρούν αυτό το έθιμο προς τιμήν των προγόνων τους και της Μητέρας Φύσης.

Αν είσαι αρκετά περιπετειώδης και εκτιμάς το καλαίσθητο, μη διστάσεις να σπεύσεις στις αλυκές της πόλης «Maras», όπου σε περιμένει ένα θαυμάσιο σκηνικό. Πριν ακόμη από την εποχή των Ίνκας, ένα αλμυρό υπόγειο ρεύμα τροφοδοτούσε, όπως και σήμερα, εκατοντάδες κανάλια που γέμιζαν μικρές πολυγωνικές λίμνες, υπό την επιτήρηση πάντα των ντόπιων. Με την επίδραση του ήλιου, το ροζ αλάτι με τα σημαντικά οφέλη για την υγεία, έμενε στον πάτο και συλλεγόταν για προσωπική και εμπορική χρήση. Κατά τον τοπικό μύθο, πρόκειται για τα δάκρυα του «Ayar Cachi», όταν έμαθε ότι ο αδερφός του ορίστηκε ιδρυτής της Αυτοκρατορίας των Ίνκας αντί για εκείνον.

Τιρκουάζ, μωβ, κόκκινο και χρυσό είναι λίγα από τα χρώματα που χρησιμοποίησε από την παλέτα της η φύση για να τονίσει τα βουνά «Vinicunca» ή αλλιώς «Rainbow mountain» της περιοχής «Ausangate». Κι όμως, δεν υπάρχει ίχνος Photoshop στη περίπτωση μας. Πρόκειται για πολύχρωμα βουνά που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια (λόγω της κλιματικής αλλαγής)και προήλθαν από ιζήματα ορυκτών κοιτασμάτων με το πέρασμα των αιώνων. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εφικτή μόνο όντας πεζός ή ιππεύοντας άλογο και απέχει έξι ώρες από το Cusco.

Το Machu Picchu, ως γέννημα φυσικής σοφίας και ανθρώπινης ευφυΐας, αποτελεί μια γοητευτική εμπειρία για εκείνον που διψά να κατακτήσει τον κόσμο. Ένα μοναδικό ταξίδι που θα σου κλέψει την καρδιά, όπως άλλωστε ισχυρίστηκε με τούτη του την ανακάλυψη ο αμερικανός αρχαιολόγος,  Hiram Bingham: “ In the variety of its charms and the power of its spell, I know of no other place in the world which can compare with it.”

Βιβλιογραφία:
1) https://en.wikipedia.org/wiki/Machu_Picchu
2) https://www.youtube.com/watch?v=TqipjHdPYM8
3) https://www.youtube.com/watch?v=JCxnStgZsTw
4) https://en.wikipedia.org/wiki/Inca_rope_bridge
5) https://www.youtube.com/watch?v=BGxh9d16J9c
6) https://wikitravel.org/en/Rainbow_Mountains
7) https://www.peru.travel/?internacional
8) http://www.visitperu.com/visit-peruinfo/english/detalle-destinos.php?cod_destino=10

Ευγενία Κολοβού
Γεννημένη το 1997 στο New Jersey και μεγαλωμένη στην Αθήνα. Απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Θρακομακεδόνων και προπτυχιακή φοιτήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Αρθρογράφος στον τομέα του τουρισμού στην κατηγορία Ελεύθερο του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ