14 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΑντιμέτωπος με κατηγορίες για υποτιθέμενη απαγωγή μεταναστών ο ακροδεξιός ηγέτης Matteo Salvini

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για υποτιθέμενη απαγωγή μεταναστών ο ακροδεξιός ηγέτης Matteo Salvini


Της Σωτηρίας Κόρδα,

Ο Ιταλός ακροδεξιός πολιτικός ηγέτης της Λέγκας του Βορρά και πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της ιταλικής επικαιρότητας με πρόσχημα την αποφυγή της παραπομπής του σε δίκη, κατηγορούμενος για απαγωγή μεταναστών. Ο Σαλβίνι υπεραμύνθηκε της απόφασής του να συλλάβει μετανάστες πάνω σε πλοίο της ακτοφυλακής τον περασμένο Ιούλιο, ισχυριζόμενος πως είχε την υποστήριξη ολόκληρης της κυβέρνησής του. Όντας Υπουργός Εσωτερικών εκείνη την εποχή, είχε υποσχεθεί τον περιορισμό της μαζικής μετανάστευσης από την Λιβύη, δυσχεραίνοντας τη διέλευση πλοίων με μετανάστες προς τα ιταλικά λιμάνια.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο, δύο εβδομάδες πριν την αποχώρηση της Λέγκας του Βορρά από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αρνήθηκε την αποβίβαση 131 μεταναστών από το ακτοπλοϊκό πλοίο Gregoretti, έως ότου συμφωνήσουν άλλες χώρες της Ένωσης να τους υποδεχθούν. Ο Ιταλός ηγέτης κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας, στερώντας το δικαίωμα της ελευθερίας των μεταναστών. Ως εκ τούτου, ειδική επιτροπή συνέστησε την παραπομπή του σε δίκη, με επιβολή ποινής κάθειρξης έως και 15 ετών, εάν κριθεί ένοχος.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία και το Δίκαιο, δεν καθίσταται δυνατή η καταδίκη πρώην Υπουργών για ενέργειες που τελέστηκαν κατά την διάρκεια κατοχής του κυβερνητικού τους αξιώματος, με μοναδική εξαίρεση την έγκριση έρευνας εις βάρος τους από μια κοινοβουλευτική επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί, πως η 23μελής επιτροπή οφείλει να λάβει απόφαση έως τις 20 Ιανουαρίου.

Είναι γεγονός, πως ο Ματέο Σαλβίνι, σε αποδεικτικά έγγραφα τα οποία ο συνήγορός του κατέθεσε για την υπεράσπισή του, έγραψε πως η διαχείριση του μεταναστευτικού υπήρξε πρωτοβουλία του συνόλου της ιταλικής κυβέρνησης, με απώτερο στόχο την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και όχι αυτόνομη κίνηση του Υπουργείου Εσωτερικών. Υποστήριξε ακόμα πως επρόκειτο για υπεράσπιση της ασφάλειας των συνόρων και της αξιοπρέπειας της χώρας.

Πράγματι, τον Οκτώβριο του 2018, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών συνέταξε το αποκαλούμενο «διάταγμα περί μετανάστευσης και ασφάλειας», καταργώντας τα δικαιώματα ασύλου και την «ανθρωπιστική προστασία»-άδεια παραμονής που εκδίδεται για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του καθεστώτος του πρόσφυγα, αλλά κρίνονται ευάλωτοι. Ο νόμος επίσης απέκλειε τους κατοίκους με διεθνή προστασία, αλλά και τους ασυνόδευτους αλλοδαπούς ανηλίκους.

Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί στις αρχές του 2019, όταν εισαγγελείς θέλησαν και πάλι να παραπέμψουν τον Ιταλό πολιτικό σε δίκη, εξαιτίας της απόφασής του να κρατήσει, τον Αύγουστο του 2018, 150 μετανάστες στο νερό επί πέντε ημέρες. Τότε, ο Σαλβίνι, είχε λάβει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου, το οποίο ανακοίνωσε πως η απόφαση ήταν συλλογική εκ μέρους της κυβερνητικής πολιτικής.

Αυτή τη φορά, η θέση του Σαλβίνι φαίνεται λιγότερο ασφαλής, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι κάθετο εναντίον του, μετά την απόφασή του ηγέτη της Λέγκας του Βορρά να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό, το περασμένο καλοκαίρι. Η στάση αυτή είναι και η φυσική κατάληξη, μιας και το Κ5Α σχημάτισε τον Αύγουστο του 2019 νέο συνασπισμό με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο αντιτάσσεται σθεναρά στη σκληρή γραμμή του Σαλβίνι απέναντι στο μεταναστευτικό.

Βάσει των τρεχόντων εξελίξεων, ο Ματέο Σαλβίνι φαίνεται να κάνει στροφή 180 μοιρών, περνώντας από την κάθετη αντίδρασή του για συνεργασία, στην προσπάθεια εύρεσης κοινής γραμμής. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως πρέπει να τεθούν από κοινού πέντε προτεραιότητες για τη χώρα: αποταμίευση, πολιτικές ανάπτυξης, δικαιοσύνη, υποδομές και υγεία. Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Σαλβίνι αντιμετωπίζει δυσκολία στο να το αναδείξει σε βασικό θέμα, ιδίως από τον Σεπτέμβριο οπότε και ανέλαβε καθήκοντα η νέα ηγεσία. Εν τέλει, αναμένεται να αποφανθεί η απόφαση της επιτροπής εντός των ημερών, αλλά και η αντίδραση της σημερινής κυβέρνησης επί του θέματος.


Σωτηρία Κόρδα

Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ