Του Μηνά Στραβοπόδη,
Ο Nikola Tesla ήταν Σέρβος φυσικός και εφευρέτης, πολλές από τις εφευρέσεις του οποίου άλλαξαν τον τρόπο ζωής της ανθρωπότητας. Από πολλούς θεωρείται ως ο προφήτης του 21ου αιώνα, καθώς ήταν σε θέση να συλλάβει την ιδεατής διασύνδεσης σε πλανητικό επίπεδο.
Ο Tesla γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου το 1856 στο χωριό Smiljan, στην επαρχία Lika της Κροατίας. Ήταν ένα παιδί με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι γονείς του υποτιμούσαν τις δυνατότητές του σε σύγκριση με τις δυνατότητες του 7 χρόνια μεγαλύτερου αδερφού του. Ο απροσδόκητος θάνατος του αδερφού του, όταν ο Nikola ήταν μόλις 7 χρονών, εικάζεται πως του προκάλεσαν πολλούς εφιάλτες, φοβίες και εμμονές, ενώ παράλληλα το οικογενειακό περιβάλλον έγινε πιο βαρύ.
Ο Tesla ολοκλήρωσε την στοιχειώδη εκπαίδευσή του στο χωριό Smiljan, συνέχισε της σπουδές του στο πολυτεχνικό σχολείο του Γκρας και τις ολοκλήρωσε στο πανεπιστήμιο της Πράγας. Μετά το πέρας των σπουδών του εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Γερμανία, την Ουγγαρία και την Γαλλία, ενώ το 1884 μετανάστευσε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη, για να συνεχίσει και να βελτιώσει το έργο του.
Στην Νέα Υόρκη, εργάσθηκε μαζί με τον Thomas Edison, έναν άλλον σπουδαίο φυσικό, γεγονός που έδωσε στον Tesla την δυνατότητα να βελτιώσει τις εφευρέσεις του, αλλά και το γενικότερο σκεπτικό του. Παρόλα αυτά, οι διαφορές ανάμεσα στους δύο άντρες είχε ως αποτέλεσμα στο να μην μακροημερεύσει η συνεργασία τους. Απόρροια του γεγονότος αυτού, ήταν η παραίτηση του Tesla το 1885 και η ίδρυση της δικής του εταιρείας «Tesla Arc Light Company». Μεταξύ των ετών 1887 και 1894 σχεδίασε και κατοχύρωσε δεκάδες ευρεσιτεχνίες συνεργαζόμενος με τον επιχειρηματία George Westing house, ο οποίος αγόρασε τα δικαιώματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο σύστημα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού.
Έτος σταθμός για την ζωή του μεγάλου αυτού εφευρέτη αποτέλεσε το 1895. Το 1895, η εταιρεία του Tesla, εξαιτίας πολλών οικονομικών δυσχερειών, χρεοκόπησε. Με την πάροδο του χρόνου η ψυχολογική κατάσταση του Tesla επιδεινωνόταν, έγινε πιο εκκεντρικός και κλειστός χαρακτήρας, ενώ πέρα από το επαγγελματικό επίπεδο, στην προσωπική του ζωή ήταν μόνος, με αποτέλεσμα να περνάει ολόκληρη την μέρα του πειραματιζόμενος με τα ραδιοκύματα, αλλά και με σεισμικά μηχανήματα που ο ίδιος είχε κατασκευάσει.
Το έργο του Tesla άλλαξε τον ρου της ιστορίας, καθώς προσέφερε στην ανθρωπότητα πολλές εφευρέσεις, που πήγαν την ζωή του ανθρώπου πολλά βήματα μπροστά. Τέτοιες εφευρέσεις ήταν: το εναλλασσόμενο ρεύμα, το πολυφασικό σύστημα, η ακτινογραφία, τα ραδιοκύματα, το ραδιόφωνο, το ραντάρ κ.α. Με αυτόν τον τρόπο, άνοιξε το δρόμο για τον εξηλεκτρισμό του πλανήτη. Το 1912 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, ωστόσο ο Tesla αρνήθηκε να το δεχθεί, καθώς μαζί με αυτόν το βραβείο Νόμπελ το κέρδισε και ο άλλοτε συνεργάτης του Thomas Edison. Θεώρησε μάλιστα πολύ υποτιμητικό ότι μοιράστηκε το βραβείο αυτό με έναν «απλό εφευρέτη» όπως τον χαρακτήρισε.
Ο Nikolas Tesla έφυγε από την ζωή στις 7 Ιανουαρίου του 1943 σε ηλικία 87 χρονών. Πέθανε φτωχός και μόνος. Χαρακτηριστικό της μοναξιάς του ήταν το γεγονός ότι βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στην Νέα Υόρκη που ζούσε, 2 μέρες μετά τον θάνατό του, καθώς έξω από την πόρτα του δωματίου του υπήρχε η επιγραφή «Μην ενοχλείται, εργάζομαι».
~The present is theirs: the future for which I really worked; is mine~,
Nikola Tesla.