10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ απομυθοποίηση της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού, Τζασίντα Άρντερν

Η απομυθοποίηση της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού, Τζασίντα Άρντερν


Της Μαριάννας Πλιακοστάμου,

Η Τζασίντα Κέιτ Λωρέλ Άρντερν γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1980 και αποτελεί πλέον μια από τις νεότερες επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο, έχοντας αναλάβει το χρίσμα της πρωθυπουργίας σε ηλικία 37 ετών. Το 2017 ανέλαβε τα ηνία του Εργατικού Κόμματος και στη συνέχεια όλης της χώρας. Κανένας δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη σε βαθμό μάλιστα που ολόκληρη η Νέα Ζηλανδία να βιώνει μια “Τζασινταμανία”. Η 39χρονη -πλέον- Νεοζηλανδή πρωθυπουργός εξελέγη στην ηγεσία του κόμματος της μόλις 7 εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισε πανηγυρικά. Η αρχηγός της κεντροαριστεράς στην Νέα Ζηλανδία βρήκε στήριξη από τον ηγέτη του λαϊκιστικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία», Ουίνστον Πίτερς.

Η Άρντερν είναι η νεότερη ηγέτης της Νέας Ζηλανδίας από το 1856 και η 3η γυναίκα πρωθυπουργός αυτής της μικρής χώρας των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων. Όσον αφορά την προεκλογική της εκστρατεία κυριαρχούσαν κοινωνικά θέματα κατά βάση ,που άπτονταν του θέματος της υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της εφικτής οικονομικά στέγασης. Η άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η βελτίωση των συνθηκών των γυναικών τόσο στο σπίτι όσο και στον εργασιακό χώρο, καθώς και η αποποινικοποίηση των αμβλώσεων είναι ζητήματα τα οποία επιδιώκει να διαχειριστεί η λαοφιλής πρωθυπουργός. Με την πολιτική και την Αριστερά ασχολείται από την εφηβική της ηλικία και κατάφερε να εργαστεί αργότερα στο πολιτικό γραφείο της Έλεν Κλαρκ, της τελευταίας πρωθυπουργού των Εργατικών, ενώ μάλιστα στη Βρετανία απασχολήθηκε ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ.

Επιπλέον, η παιδική της ηλικία καθόρισε σημαντικά την πορεία της πολιτικής της καριέρας. Μεγάλωσε στο Χάμιλτον της Νέας Ζηλανδίας, όπου έβλεπε διαρκώς παιδιά να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, να περπατούν ξυπόλυτα, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε φαγητό. Εκεί εντοπίζεται η πηγή της έμπνευσης της προεκλογικής της εκστρατείας, στην εκμηδένιση της ανισότητας. Έχει καταφέρει να κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της, χάρη στο νεαρό της ηλικίας της και στο δυναμισμό της, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να ξαναβάλει στο παιχνίδι το Εργατικό Κόμμα. Από την άλλη, οι πολέμιοί της την κατηγορούν για απειρία. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί πως έγινε πρωτοσέλιδο στον Διεθνή Τύπο, όταν χαρακτήρισε σεξιστικές τις ερωτήσεις δημοσιογράφου για το αν σχεδιάζει να αποκτήσει παιδί, λίγες ώρες αφότου ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος.

Αμέσως μόλις έγινε το μακελειό στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των συμπολιτών της. Με λόγια αλλά και με πράξεις. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας από το πρώτο δευτερόλεπτο στάθηκε απέναντι στο μίσος και τη μισαλλοδοξία που όπλισαν το χέρι του μακελάρη. Μέσα σε λίγα 24ωρα άλλαξε το νόμο για την οπλοκατοχή, προσευχήθηκε μαζί με τους μουσουλμάνους και έδειξε τον πόνο της σε όλους τους συμπολίτες της ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Παρά το δυνατό ξεκίνημα της Άρντερν, τον τελευταίο καιρό ένα νέο κίνημα έκανε την εμφάνισή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα, γεννημένο μέσα από την οργή που προκαλεί σε κάποιους το πόσο δημοφιλής είναι η νεαρή πρωθυπουργός. Το κίνημα #turnArdern (Αναποδογυρίστε την Άρντερν) ξεκίνησε από έναν 66χρονο οικοδόμο στο Κράισττσερτς, τον Κόλιν Ουίλσον, ο οποίος κάλεσε τους συμπατριώτες του να γυρίζουν ανάποδα βιβλία και περιοδικά που έχουν πρωτοσέλιδο την ίδια, έτσι ώστε να μην είναι ορατό το πρόσωπο της. Ο Ουίλσον επισημαίνει ότι η ειρηνική διαμαρτυρία του γέννησε χιλιάδες ακόλουθους στα social media και μάλιστα, όλοι βιντεοσκοπούνται να αναποδογυρίζουν περιοδικά με εξώφυλλο την Τζασίντα σε βιβλιοπωλεία και μπακάλικα. Στο τέλος, αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα βίντεο με το hashtag #turnArdern.

Οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας θεωρούν πως η πρωθυπουργός τους δαπανά πολύ περισσότερο χρόνο σε φωτογραφίσεις από ότι στις πολιτικές της υποχρεώσεις. Ο Ουίλσον επισημαίνει ότι στόχος του είναι να προκαλέσει μείωση πωλήσεων στα έντυπα που ασχολούνται με την Νεοζηλανδή πρωθυπουργό, έτσι ώστε αυτή να βρει περισσότερο χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως η παιδική φτώχεια και η στεγαστική κρίση. Ομολογουμένως, η Άρντερν είναι η πλέον αναγνωρίσιμη και διάσημη διεθνώς πρωθυπουργός στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας. Σίγουρα η παγκόσμια φήμη της συνιστά μιαν εντελώς νέα εμπειρία για τους Νεοζηλανδούς, οι οποίοι δεν είναι συνηθισμένοι να βρίσκονται υπό τα φώτα της δημοσιότητας. Έτσι, η πρωθυπουργός αποτέλεσε εύκολο στόχο για την αντιπολίτευση και τους επικριτές της, που την κατηγορούν ότι ασχολείται περισσότερο με τα διεθνή θέματα παρά με τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας.

Εν κατακλείδι, η Μισέλ Νταφ, συγγραφέας μιας νέας βιογραφίας της Άρντερν, δήλωσε ότι η εκστρατεία είναι σαφώς σεξιστική και αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια φίμωσης των γυναικών. «Το #TurnArdern είναι μία ακόμη εκδήλωση του μίσους κατά των γυναικών, που σιγοβράζει κάτω από την επιφάνεια. Το γεγονός ότι μια ομάδα ανδρών νιώθει να απειλείται τόσο από την εικόνα μιας δυναμικής γυναίκας, ώστε να μην μπορεί καν να την κοιτάξει, δεν είναι αστείο. Κατά το παρελθόν, γυναίκες πνίγηκαν ως μάγισσες, τους αρνήθηκαν την ψήφο, κακοποιήθηκαν σε σχέσεις, τους έκλεψαν τις ιδέες και αποδυνάμωσαν τις φωνές τους και τις απόψεις τους», δήλωσε η συγγραφέας. Τέλος, κάθε δράση έχει αντίδραση διότι η δημοφιλία της Άρντερν έχει αυξηθεί σημαντικά, δεδομένου ότι η νέα της βιογραφία είναι στα best seller της χώρας εδώ και επτά εβδομάδες. Με το hashtag #ReturnArdern, πολίτες βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους να γυρνούν βιβλία και περιοδικά, ώστε να φαίνεται σωστά η εικόνα της πρωθυπουργού.


Μαριάννα Πλιακοστάμου

Γεννήθηκε το 1999 στην Λιβαδειά και μετακόμισε αργότερα στην Αθήνα για τις σπουδές τις στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Γνωρίζει άπταιστα γαλλικα, αγγλικά και αρκετά καλά κινέζικα και συμμετέχει σε προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών. Ενδιαφέρεται για θέματα διεθνούς φύσεως και ειδικότερα για στρατηγική και διεθνείς σχέσεις, τα οποία ελπίζει σύντομα να αποτελέσουν και το αντικείμενο των μεταπτυχιακών της σπουδών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ