Της Χριστίνας Μαυρέα,
Λίγο πριν τον ερχομό του νέου έτους είχαμε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Αυστρία, την οποία επιβεβαίωσαν με γραπτή ανακοίνωσή τους ο εντολοδόχος καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αρχηγός των Πράσινων, Βέρνερ Κόγκλερ. Από την πλευρά των Πρασίνων, ανακοινώθηκε έκτακτη σύγκληση του ομοσπονδιακού τους συνεδρίου για την 4η Ιανουαρίου στο Σάλτσμπουργκ, μια σημαντική ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν είχαν επιτυχή κατάληξη. Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων στην Αυστρία, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν ξεκινήσει από τις 11 Νοεμβρίου.
Στο συνέδριο της Παρασκευής 4ης Ιανουαρίου, στο οποίο έλαβαν μέρος 264 σύνεδροι, εγκρίθηκε και επίσημα η ένταξη του Κόμματος των Πρασίνων στην κυβέρνηση μαζί με το Λαϊκό Κόμμα. Το σύμφωνο συνασπισμού υποστηρίχθηκε από το 93% των κομματικών αντιπροσώπων. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι από τους 264 αντιπροσώπους, μόνο 15 ήταν αρνητικοί ή απείχαν από την ψηφοφορία. Ο αρχηγός των Πρασίνων, Βέρνερ Κόγκλερ προέτρεψε τους αντιπροσώπους να ανατρέψουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την συγκυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα. Έτσι, τους ενθάρρυνε να το δουν ως ευκαιρία για να σημειώσουν πρόοδο σε θέματα, όπως η μείωση της παιδικής φτώχειας, η αύξηση της κυβερνητικής διαφάνειας και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σημείωσε, ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Λαϊκό Κόμμα εκπονήθηκε ένα σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης για το 2021 που δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Από την πλευρά του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε στο Twitter σχετικά με το αποτέλεσμα του έκτακτου συνεδρίου: «Συγχαίρω τον Βέρνερ Κόγκλερ και το Κόμμα των Πρασίνων για αυτή τη σαφή επιτυχία με το #buko20. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε στην Κυβέρνηση της Αυστρίας».
Ταυτόχρονα με την θετική απόληξη της κυβερνητικής συνεργασίας, οι Πράσινοι ενέκριναν και τον κατάλογο των μελλοντικών μελών της κυβέρνησης, κάτι το φυσικό καθώς μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, στις αυστριακές εφημερίδες είχε γίνει ευρεία αναφορά ως προς την κατανομή των Υπουργείων ανάμεσα στα δύο κόμματα που επρόκειτο να συγκυβερνήσουν, ενώ πιθανολογείται ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ενώπιον του αυστριακού ομοσπονδιακού Προέδρου, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα ολοκληρώσει την αποστολή της και η υπηρεσιακή κυβέρνηση, της οποίας ηγείται από τις αρχές Ιουνίου ως υπηρεσιακή καγκελάριος η πρώην πρόεδρος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μπριγκίτε Μπίρλαϊν. Η τέως ανώτατη δικαστικός ανέλαβε να οδηγήσει τη χώρα της σε πρόωρες εκλογές, στις 29 Σεπτεμβρίου, έπειτα από την κατάρρευση του μέχρι τότε κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, εξαιτίας της «Υπόθεσης Ίμπιζα». Ένα πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο ενεπλάκη άμεσα ο πρώην αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
Από την άλλη πλευρά, το εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων αντέδρασε έντονα απέναντι στο Λαϊκό Κόμμα, προσάπτοντάς του έντονη κινδυνολογία και κατηγορίες για «εξαπάτηση των ψηφοφόρων του και προδοσία». «Το Λαϊκό Κόμμα μας φέρνει τώρα μια αριστερή κυβέρνηση, ο δρόμος του Λαϊκού Κόμματος τερματίζεται εδώ», υποστήριξε ο αρχηγός του κόμματος, Νόρμπερτ Χόφερ. Ο Χόφερ τις περασμένες εβδομάδες έκανε επανειλημμένα προτάσεις στον Σεμπάστιαν Κουρτς, να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση με τους Ελευθέρους. Έχοντας διαδεχθεί στην αρχηγία του Κόμματος των Ελευθέρων, τον περασμένο Μάιο τον παραιτηθέντα από όλα του τα αξιώματα Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, λόγω της προαναφερθείσας υπόθεσης, που προκάλεσε τη διάλυση της κυβέρνησης και τις πρόωρες εκλογές, ξεκίνησε μία καταφανή κινδυνολογία και διατύπωσε την άποψη ότι διατείνεται πως εν όψει «της οικονομικής εξασθένησης και της αυξανόμενης μετανάστευσης η επερχόμενη κυβέρνηση αποτελεί την λάθος απάντηση». Εκείνοι οι ψηφοφόροι που με μία λάθος ελπίδα ψήφισαν το Λαϊκό Κόμμα, θα βρεθούν τώρα αντιμέτωποι με μία κυβέρνηση, στην οποία το λέγειν θα έχουν εκείνοι που μέχρι τώρα έβριζαν την χώρα».
Ο καγκελάριος Κουρτς παρουσίασε μαζί με τον επικεφαλής των Πρασίνων, Κόγκλερ, το κυβερνητικό πρόγραμμα του νέου συνασπισμού, κάνοντας λόγο για ένα «νέο κεφάλαιο» για τη χώρα. Σε ένα κείμενο 326 σελίδων και με σύνθημα «υπευθυνότητα για την Αυστρία», Λαϊκό Κόμμα και Πράσινοι παρουσίασαν την υπόσχεσή τους για το «γυάλινο κράτος». Ιδιαίτερα σημαντικό για τη δημόσια εμπιστοσύνη στο κράτος είναι η νομική ασφάλεια, η προσέγγιση του πολίτη και η διαφάνεια, τα οποία ισχύουν για την κατανομή αρμοδιοτήτων στο κράτος, για τις δημοσιονομικές ροές μεταξύ των διαφόρων κρατικών επιπέδων και τον τομέα των επιδοτήσεων, «και ισχύουν γενικότερα για τις κρατικές δράσεις». «Δεν θέλουμε γυάλινους πολίτες, αλλά ένα γυάλινο κράτος και προς τούτο είμαστε έτοιμοι, να εγκαταλείψουμε παλιούς δρόμους και να εφαρμόσουμε νέες λύσεις που ανταποκρίνονται στο παρόν», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει «το καλύτερο από τους δύο κόσμους», σημειώνοντας ότι «χρειάζεται γρήγορα μία κυβέρνηση, η οποία έχει τη δύναμη να ενισχύσει την Αυστρία, ενόψει των προκλήσεων μπροστά στις οποίες βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη». Επανέλαβε την αντιμεταναστευτική του θέση, τονίζοντας ότι θα υποστηρίξει δυναμικά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η Αυστρία δε θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την κατανομή προσφύγων. Όσον αφορά με την κεντρική θέση των Πρασίνων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της προστασίας του κλίματος, εξαγγέλλοντας τη σύσταση μιας ειδικής «ομάδας δράσης για την προετοιμασία μίας οικολογικής-κοινωνικής μεταρρύθμισης, χωρίς, ωστόσο να δημιουργούνται νέοι φόροι».
Η επίσημη συμφωνία για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος με αυτό των Πρασίνων, μια συμφωνία που ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης (01/01) ο ίδιο ο Σεμπάστιαν Κουρτς εκφράζοντας την ικανοποίησή του, καθώς οι διαπραγματεύσεις «δεν ήταν εύκολες ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικά κόμματα. Κατορθώσαμε εν τέλει να συμπτύξουμε ό,τι καλύτερο υπάρχει από δύο κόσμους», όπως δήλωσε ο Κουρτς στη συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, στο πλευρό του ηγέτη των Πρασίνων, Βέρνερ Κόγκλερ, φέρνει για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα δύο αυτά κόμματα στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα. Από την πλευρά του, ο Κόγκλερ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα αντικαγκελάριου, εξέφρασε τη χαρά του που οι δύο παρατάξεις κατόρθωσαν «να ρίξουν γέφυρες» για το «καλό της Αυστρίας». Αυτή είναι μια ιστορική συμφωνία, καθώς πρόκειται για μία κυβέρνηση που δείχνει παρά φύσιν με το Λαϊκό Κόμμα και τις -σε πολλές στιγμές- ακραίες του απόψεις, να έχει κάνει στροφή και να συνεργάζεται πλέον με τους Πράσινους.