Της Σοφίας Λατίνα,
Ποιος ακούει τη λέξη Κυκλάδες και δεν του έρχεται αμέσως στο μυαλό η Νάξος; Πρόκειται για το μεγαλύτερο του συμπλέγματος και το πιο ποικιλόμορφο νησί από πλευράς πολιτισμού, ιστορίας παράδοσης και γαστρονομίας. Πλούσιο στον πρωτογενή τομέα με πρωταγωνίστρια την πατάτα και τη γραβιέρα της Νάξου, με δεκάδες διακρίσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Ένα κατεξοχήν αυτάρκες νησί, στηριζόμενο στην κτηνοτροφία, τη γεωργία, την αλιεία και πλέον ένας από τους πιο περιζήτητους προορισμούς της Ελλάδας! Μπορεί η Νάξος να μπήκε με αργούς ρυθμούς στην πίστα της τουριστικής βιομηχανίας και να συναγωνίζεται νησιά όπως την Μύκονο και την Πάρο, όμως αυτό έχει εξήγηση και, μάλιστα, το εύφορο έδαφός της, με γνωστή την παραγωγή μαρμάρου και σμύριδας στην Κόρωνο που το κατέστησε αρκετά αυτόνομο για να καθυστερήσει να δώσει το «παρών» στον τουριστικό τομέα, κάνοντας ευρέως γνωστή την εμφάνιση της τη δεκαετία του 1980.
Το νησί του Απόλλωνα δεν περνούσε απαρατήρητο ήδη από τα χρόνια της αρχαιότητας, αφού δεν σταμάτησε να κατοικείται ποτέ μέχρι στιγμής. Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι τα διάφορα μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους που έχουν βρεθεί στο νησί, όπως η εμβληματική Πορτάρα, χτισμένη προς τιμήν του θεού Απόλλωνα τον 6ο αι π.Χ., ένας ημιτελής μαρμάρινος ναός που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω του πολέμου που ξέσπασε μεταξύ της Νάξου και της Σάμου, είναι λοιπόν το στολίδι του νησιού και το πρώτο αξιοθέατο που αντικρίζεις όταν φθάνεις στο νησί, ιδανική να την επισκεφθείς κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.
Άλλος ένας αξιόλογος ναός χτισμένος σχεδόν την ίδια χρονολογική περίοδο με την εμβληματική Πορτάρα, είναι ο ναός της Δήμητρας, χτισμένος σε ένα από τα 40 χωριά της Νάξου και, συγκεκριμένα, στο χωριό του Σαγκρίου. Λέγεται ότι χτίστηκε με το ίδιο μάρμαρο που προοριζόταν για τις εργασίες για την κατασκευή του ναού της Πορτάρας.
Η Νάξος το 1207, αλλάζει σελίδα, όταν για περίπου 3 αιώνες βρίσκεται υπό την κατοχή των Ενετών, τότε ο Μάρκο Σανούδος κατακτά συνολικά 18 νησιά συμπεριλαμβανομένης και της Νάξου που την ορίζει δουκάτο του Αιγαίου και επιβάλλει τη φεουδαρχία, λόγω της ιδανικής θέσης που κατείχε. Στη θέση της βόρειας πλευράς της χώρας χτίζει το κάστρο, ένα τμήμα του οποίου σώζεται μέχρι και σήμερα.
Τα χωριά της Νάξου είναι πολλά και ένα μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού κατοικεί σε αυτά. Ως επί το πλείστον, λόγω του φόβου της πολιορκίας από τους πειρατές, τα χωριά χτίστηκαν σε μακρινή χιλιομετρική απόσταση και σε κρυφή τοποθεσία από τη θάλασσα. Έτσι λοιπόν οι ντόπιοι διατήρησαν με επιτυχία την αγροτική φυσιογνωμία του τόπου και αρκέστηκαν στην παραγωγή δικών τους προϊόντων, όπως το λάδι από τα δεκάδες ελαιόδεντρα των κάμπων που εκτείνονται στο νησί. Ένα από αυτά είναι το Χαλκί, που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε κυκλαδονήσι και σε μαγεύει με τα ζωντανά χρώματα που ζωγραφίζουν τα νεοκλασικά σπίτια του μικρού χωριού και τα ιδιαίτερα μονοπάτια που σε καλούν να εξερευνήσεις τη φύση της Τραγαίας, την ευρύτερη περιοχή στο Χαλκί. Δεν γινόταν να μην αναφερθούμε –εκτός από την κυρίαρχη γραφικότητα του χωριού, στο αποστακτήριο του κίτρου Νάξου που παράγεται με τοπικά προϊόντα σε μία εξίσου νεοκλασική έπαυλη στην καρδιά του χωριού.
Η Απείρανθος ή αλλιώς το χωριό του μαρμάρου είναι άλλο ένα γραφικό χωριό που αξίζει να επισκεφθείς. Οι κάτοικοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση των εθίμων τους και αυτό εκδηλώνεται στο γεγονός ότι στεγάζονται 5 μουσεία, μεταξύ αυτών ένα λαογραφικό που αποτυπώνεται με μεγάλη ακρίβεια το πάθος των ντόπιων για τα υφαντά, καθώς και ένα μουσείο φυσικής ιστορίας. Είναι ένα χωριό χτισμένο σε μεγάλο υψόμετρο που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προαγωγή των τοπικών του προϊόντων μέσα από τη διατήρηση των δικών του συνταγών, διασφαλίζοντας τη γευστική ικανοποίηση των επισκεπτών του. Ίσως σου φανεί ιδιαίτερο ότι το χωριό προσιδιάζει στην Κρήτη, αφού οι κάτοικοι κρατούν την κρητική διάλεκτο και διαφυλάττουν τα έθιμα.
Αν κάτι χαρακτηρίζει τη Νάξο, είναι η ποικιλομορφία της. Έχει άπειρα περιπατητικά μονοπάτια για αποδράσεις στη φύση, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αξεπέραστες αμμώδεις παραλίες με απέραντη ακτογραμμή και μαγευτικά τοπία που μπορούν να εκπλήξουν και τον πιο δύσκολο περιηγητή. Το νησί έχει άπειρες ευκαιρίες για εναλλακτικό τουρισμό και μία ευχάριστη διάθεση να σε μαγέψει σε οποιαδήποτε εποχή τύχει να την επισκεφτείς. Το καλοκαίρι, έχεις τη δυνατότητα να γυρνάς από παραλία σε παραλία, στον Προκόπη με τη μοναδική ψιλή άμμο που δεν κολλάει πάνω σου, στην Πλάκα με τη λευκή άμμο, στη Μικρή Βίγλα με το αξεπέραστο τοπίο με τους surfers, στον ονειρεμένο Ορκό με τα γαλανά νερά μέχρι και τη Χαβάη με τους κέδρους. Φυσικά, ο Άι Γιώργης που βρίσκεται στη χώρα αποτελεί το καλύτερο σημείο χαλάρωσης και την ιδανικότερη παραλία για οικογένειες, βραβευμένη με τη γαλάζια σημαία από την ελληνική εταιρεία προστασίας της φύσης.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
-
Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Προορισμός για Όλους, naxos.gr, διαθέσιμο εδώ