13.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμη2019: έτος εκλογών, έτος αλλαγών (Α’ Μέρος)

2019: έτος εκλογών, έτος αλλαγών (Α’ Μέρος)


Της Γιώτας Κοσκινά,

Σε λίγες ημέρες θα αποχαιρετήσουμε ένα άκρως πολιτικό έτος για την Ελλάδα. Ένα έτος στο οποίο διενεργήθηκαν τέσσερις εκλογικές διαδικασίες μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Μέσα από το παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να ξαναθυμηθούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα που απασχόλησαν τη κοινή γνώμη και τη πολιτική σκηνή, στην Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.  

Με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς μας βρήκε το 2019, αφού θα καλούμασταν να επιλέξουμε Τοπικά, Δημοτικά, Περιφερειακά Συμβούλια, την αντιπροσωπεία μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και τη σύνθεση του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με αυτά τα δεδομένα η πολιτική αρένα έπαιρνε φωτιά ήδη από το Γενάρη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τελειοποίησε το νέο νόμο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ονόματι «Κλεισθένης», σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση τον καταψήφισε, ωστόσο όλα είχαν μπει στην τελική ευθεία για τη διενέργεια των εκλογών. Φτάνοντας κοντά στο Πάσχα και βλέποντας η τότε κυβέρνηση την δημοτικότητά της να πέφτει αξιοποίησε το χαρτί της επιδοματικής πολιτικής, κάτι που όπως αποδείχθηκε δεν αρκούσε.

Χωρίς να καταγράφονται ιδιαίτερα γεγονότα το πρώτο τρίμηνο του έτους, φτάσαμε εν μέσω ενός προεκλογικού πυρετού. Δημοτικές, Περιφερειακές και Ευρωεκλογές ήταν προ των πυλών. Συλλήβδην οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε από τα πρώτα κιόλας αποτελέσματα. Για πολλούς οι ευρωεκλογές ήταν η πρόβα τζενεράλε πριν τις εθνικές εκλογές. Με άλλα λόγια σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσθηκαν οι ευρωεκλογές σαν να επρόκειτο για εθνικές εκλογές.

Η μεγάλη βραδιά της πρώτης Κυριακής των εκλογών έφτασε και ο χάρτης της Ελλάδας “βάφτηκε” –όπως συνηθίζεται να λένε σε εκλογές πανελλαδικής εμβέλειας- μπλε. Η Νέα Δημοκρατία, τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, είχε σημαντικό προβάδισμα. Ανέκαθεν οι περιφερειακές και παλαιότερα νομαρχιακές εκλογές αποτελούσαν μια εκλογική μάχη ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συλλήβδην τα πολιτικά κόμματα της χώρας έθεταν ζητήματα κομματικής πειθαρχίας και τοποθετούσαν στη μάχη του σταυρού των νομαρχιών –σημερινών περιφερειών- στελέχη από τα σπάργανα της κομματικής τους οργάνωσης. Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να εκλέξει από τον πρώτο γύρο των εκλογών πέντε από τους δεκατρείς υποψήφιους περιφερειάρχες του (Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και το Νότιο Αιγαίο), ενώ στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία κατέκτησε ένα ιστορικό ποσοστό–προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 9,5 μονάδες. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να κερδίσει περιφέρειες που εκλογικά υστερούσε, όπως είναι η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και η περιφέρεια της Αττικής, όπου μετά από περίπου μία εικοσαετία κατάφερε να εκλέξει περιφερειάρχη προερχόμενο από την ευρύτερη παράταξη της. Για πρώτη φορά στήθηκαν παράλληλα τέσσερις κάλπες στη χώρα και προκάλεσαν θυελλώδης πολιτικές αντιδράσεις. Μέχρι το 2019 δεν είχαν προκηρυχτεί ποτέ πρόωρες εθνικές εκλογές εξαιτίας των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών κάτι που έπαψε να ισχύει με το διάγγελμα του Πρωθυπουργού το βράδυ της 26ης Μαΐου. 

Με εφόδιο τις 9,5 μονάδες διαφορά στις ευρωεκλογές ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας και την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρες εθνικές εκλογές, οδηγηθήκαμε μετά από μία εβδομάδα στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Στις 2 Ιουνίου, το πολιτικό τοπίο φαινόταν πιο ξεκάθαρο πλέον. Η εκλογική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας ήταν σαφής τόσο σε επίπεδο περιφερειών, όπου κατάφερε να εκλέξει Περιφερειάρχες από τον ιδεολογικό της χώρο σε έντεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, όσο και σε επίπεδο δήμων. Σε εθνικό επίπεδο το τοπίο έδειχνε εθνικές εκλογές και το μόνο που έμενε ήταν η οριστικοποίηση και η επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής τους.

Σε αντίθεση με το 2018 όπου κατακλεισθήκαμε με πολλά σημαντικά πολιτικά γεγονότα, στο πρώτο τρίμηνο του 2019 καταγράφηκε μία νηνεμία πριν τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και τον παρατεταμένο εκλογικό πυρετό.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2019, η συνέχεια σε λίγες ημέρες…


Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.