Της Μαριάννας Πλιακοστάμου,
Στις 23 Αυγούστου μέρα μεσημέρι σε πάρκο στο κέντρο του Βερολίνου ένας Γεωργιανός με καταγωγή από την Τσετσενία, ηλικίας 40 ετών, ο Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι, σκοτώθηκε με τρεις σφαίρες από ένα όπλο με σιγαστήρα, ενώ κατευθυνόταν προς ένα τέμενος. Ο Χανγκοσβίλι ήταν βετεράνος του πολέμου της Τσετσενίας και θεωρείται πως η μυστηριώδης δολοφονία του ενδέχεται να σχετίζεται με το παρελθόν του θύματος και ιδίως με την υπηρεσία του στις ειδικές δυνάμεις της Τιφλίδας. Την Πέμπτη 4 του Δεκέμβρη, το Βερολίνο αποφάσισε να προχωρήσει σε απέλαση δύο Ρώσων υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας, καθώς η Ρωσία θεωρείται «ύποπτη για τρομοκρατία επί γερμανικού εδάφους». Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, η οποία έχει αναλάβει πλέον την έρευνα, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποδεικνύουν πως πίσω από την δολοφονία βρίσκονται είτε «ρωσικές αρχές», είτε αξιωματούχοι της φιλικά προσκείμενης στη Μόσχα κυβέρνησης της Τσετσενίας.
Η υπόθεση λαμβάνει πλέον νέες διαστάσεις, με την ανώτατη διωκτική αρχή της Γερμανίας να υποψιάζεται επισήμως την Ρωσία για τρομοκρατικές πράξεις επί γερμανικού εδάφους. Aντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, η γερμανική κυβέρνηση απέλασε νωρίτερα σήμερα δύο στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Είχε μάλιστα προηγουμένως ενημερώσει σχετικά τον ρώσο Πρέσβη στο Βερολίνο Σεργκέι Γ. Νετσάγιεφ, επιδίδοντάς του αντίστοιχη ρηματική διακοίνωση. Οι δύο Ρώσοι πράκτορες χαρακτηρίστηκαν από τις γερμανικές αρχές «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (persona non grata) και πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα εντός επτά ημερών. Επιπλέον, σύμφωνα με την Γενική Εισαγγελία του κράτους, τα στοιχεία είναι επαρκή για την απόδειξη της εμπλοκής τους και άρα την απέλασή τους. Από την άλλη πλευρά, ως «αβάσιμη και εχθρική» χαρακτήρισε την κίνηση του Γερμανικού ΥΠΕΞ η Ρωσία, προειδοποιώντας την για αντίποινα, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διεθνείς κανόνες. Ειδικότερα, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι: «Υπάρχει ένας διεθνής κανόνας, που δεν δημιουργήθηκε από εμάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει την απέλαση διπλωματών ως απάντηση. Έτσι, η Ρωσία έχει όλους τους λόγους να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση».Όσον αφορά την υπόθεση, ο δράστης είχε ταξιδέψει στη Γερμανία με ρωσικό διαβατήριο που είχε εκδοθεί στο όνομα Βαντίμ Σοκόλοβ, αλλά η αυθεντικότητα του εγγράφου τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ο ίδιος βρίσκεται υπό κράτηση στο Βερολίνο, αλλά αρνείται να μιλήσει. Η δολοφονία του Γεωργιανού βετεράνου παραπέμπει σε παρόμοιες επιθέσεις εναντίον Τσετσένων ανταρτών σε διάφορες πόλεις, συχνά με την υπόνοια της ρωσικής εμπλοκής. Ως απάντηση, το Κρεμλίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση της ρωσικής κυβέρνησης με τον φόνο του θύματος. Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου πραγματοποιήθηκε αφότου έγινε γνωστό ότι νομική πηγή δήλωσε πως οι Γερμανοί εισαγγελείς υποψιάζονται την ανάμειξη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει πληροφορηθεί για το συμβάν, καθώς πρόκειται για εικασίες χωρίς καμία βάση, επισημαίνοντας ότι το θέμα το μεγαλοποίησαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και κάνοντας λόγο για απουσία «σοβαρών υποψιών».
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ έλαβε χώρα στη Βρετανία, συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την προηγούμενη εβδομάδα. Η ίδια δήλωσε σε συνέντευξη πως η απόφαση αυτή πάρθηκε επειδή η Ρωσία δεν φαινόταν να υποστηρίζει την γερμανική πλευρά στην εξιχνίαση του εγκλήματος και σε αυτό το γεγονός οφείλεται και η αντίδρασή της. Εν όψει της συνόδου κορυφής του σχήματος “Normandy Four”, δε θεωρεί η κ. Μέρκελ πως θα επηρεαστεί η πορεία της συνόδου από την απέλαση των Ρώσων Διπλωματών. Σκοπεύει να συζητήσει κανονικά το ζήτημα με τον κ. Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου με θέμα την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Τέλος, το ρωσικό ΥΠΕΞ δεσμεύτηκε να απαντήσει στην κίνηση της Γερμανίας δεδομένου ότι μία τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με επίσημη κατηγορία εκ μέρους του γερμανικού κράτους εις βάρος του Κρεμλίνου για πολιτική δολοφονία στο γερμανικό έδαφος και ίσως οδηγήσει σε διπλωματικό επεισόδιο παρόμοιο με εκείνο που ακολούθησε τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα από τη Ρωσία Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, τον Μάρτιο του 2018.
Γεννήθηκε το 1999 στην Λιβαδειά και μετακόμισε αργότερα στην Αθήνα για τις σπουδές τις στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Γνωρίζει άπταιστα γαλλικα, αγγλικά και αρκετά καλά κινέζικα και συμμετέχει σε προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών. Ενδιαφέρεται για θέματα διεθνούς φύσεως και ειδικότερα για στρατηγική και διεθνείς σχέσεις, τα οποία ελπίζει σύντομα να αποτελέσουν και το αντικείμενο των μεταπτυχιακών της σπουδών.