Του Αλέξανδρου Βωβίδη,
Ο 67ος Διαγωνισμός της Eurovision ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 13 Μαΐου, έχοντας πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, μία υπερπαραγωγή από την πλευρά του BBC και πολλές αναφορές στην ουκρανική κουλτούρα, ως φόρο τιμής για τη διοργάνωση αυτού του διαγωνισμού. Παρόλο που γίνεται στο Liverpool, ο λόγος γίνεται για την Ουκρανία, διότι είναι η περσινή νικήτρια χώρα του διαγωνισμού με το group Kalush Orchestra και το τραγούδι Stefania.
Τον διαγωνισμό, φυσικά, άνοιξαν οι Kalush Orchestra, με το νικητήριο τραγούδι τους σε μία μοναδική version, όπου βρίσκονται στο μετρό της Ουκρανίας και προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα της ενότητας προς όλους τους Ουκρανούς, ως μια στιγμή αισιοδοξίας και υποστήριξης για την κατάσταση. Μετά ακολούθησε το Flag Parade. Αν δεν ξέρετε τι είναι, σκεφτείτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνήθως στην τελετή έναρξης, μία παρέλαση με όλες τις χώρες.
Έτσι γίνεται και στη Eurovision από το 2013. Ξεκίνησε από τη Σουηδία, ώστε να δώσει μία παραπάνω στιγμή στους καλλιτέχνες να παρουσιαστούν και να χειροκροτηθούν. Ενδιάμεσα στις χώρες είχαμε και μοναδικές ερμηνείες από παλιούς Eurovision Stars από την Ουκρανία, όπως τους Go_A από το 2021, τη Jamala, η οποία και νίκησε το 2016, την Tina Karol που εκπροσώπησε την Ουκρανία το 2006 στην Αθήνα και τη Verka Seduchka που δεν χρειάζεται introduction νομίζω.
Φέτος, το Interval Act, που βρίσκεται κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει ποτέ. Αυτό, όμως, έγκειται και στο γεγονός, ότι ο χρόνος που δόθηκε για τον κόσμο να ψηφίσει ήταν και μεγαλύτερος, καθώς φέτος ψηφίζουν και χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Απ’ ότι έμαθα, μέσα σε αυτές που ψήφισαν, ήταν χώρες από την Ασία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Λατινική Αμερική. Αλλά… ας ξανά γυρίσουμε στα δικά μας. Στο πρώτο μέρος είδαμε τον περσινό υποψήφιο της Αγγλίας, Sam Ryder, να τραγουδάει το καινούργιο του Single Mountain. Επιπλέον, είδαμε ξανά τη Netta από το Ισραήλ, που νίκησε το 2018 με το τραγούδι Toy, τον Daði Freyr που διαγωνίστηκε το 2021 με την Ισλανδία, τον Duncan Laurance που κέρδισε για την Ολλανδία το 2019 με το τραγούδι Arcade και τον Mahmood που εκπροσώπησε την Ιταλία δύο φορές, μία μόνος του, το 2019 με το τραγούδι Soldi και μία ως ντουέτο το 2022 με το τραγούδι Brividi. Είδαμε και άλλους Eurovision Stars που γέμισαν την Arena του Liverpool με χαρά και ενότητα. Όπως λέει και το slogan του φετινού διαγωνισμού, United By Music.
Σε αυτό το σημείο, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και τους εκπληκτικούς παρουσιαστές της φετινής διοργάνωσης: τη Βρεττανή τραγουδίστρια Alesha Dixon, την πετυχημένη ηθοποιό Hannah Waddingham, την πολύ διάσημη Ουκρανή τραγουδίστρια Julia Sanina από το συγκρότημα The Hardkiss και τελευταίο και καλύτερο, τον έναν και μοναδικό, Graham Norton.
Η ώρα που όλοι περιμέναμε ήρθε. Η ψηφοφορία από τις 37 εθνικές επιτροπές και το public televoting, που φέτος, όπως προ-είπα, άνοιξε στο κοινό από όλες τις χώρες που μεταδίδουν τον διαγωνισμό. Κάθε επιτροπή βαθμολογεί τα τραγούδια από 1 έως 7, 8, 10 και 12 – δηλαδή ένα top10. Αυτοί οι βαθμοί δίνονται στην αρχή της βραδιάς με τους εκπρόσωπους από τις επιτροπές να εμφανίζονται και να δίνουν μόνο τους 12 βαθμούς, καθώς οι υπόλοιποι φαίνονται στην οθόνη όσο καλησπερίζουν και ευχαριστούν τη χώρα διοργάνωσης. Η ίδια βαθμολογία δίνεται και από το κοινό, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτεται αναλυτικά. Συγκεντρώνουν, δηλαδή, τους συνολικούς πόντους από κάθε χώρα και τους συμψηφίζουν, ώστε να τους ανακοινώσουν συνολικά, ξεκινώντας από τη χώρα που βρίσκεται τελευταία στο scoreboard από τις επιτροπές, και μία μία μέχρι να φτάσουν στη χώρα που έχει βγει πρώτη από τις επιτροπές. Αυτή μπορεί να είναι η νικήτρια, αλλά μπορεί και όχι. Έτσι, ο ενθουσιασμός, για το ποιος θα βγει ο νικητής, μένει έως το τέλος, μέχρι και την τελευταία χώρα που θα λάβει τους βαθμούς της –άλλη μια αλλαγή της Σουηδίας το 2016.
Η Loreen κατάφερε να στεφτεί για δεύτερη φορά νικήτρια της Eurovision μετά από 13 χρόνια. Η πρώτη της νίκη έγινε στο Baku του Azerbaijan το 2012 και η Loreen νίκησε τότε με το τραγούδι Euphoria. Φέτος, η επιστροφή της ήταν μεγάλη, καθώς μόλις ανακοινώθηκε η συμμετοχή της στο Melodifestivalen της Σουηδίας, αμέσως έγινε το νούμερο 1 φαβορί. Δικαίως θα πω, καθώς φέτος τα πράγματα ήταν κάπως ανιαρά, μέχρι που βγήκε η Loreen και μας έδειξε τι σημαίνει φωνή, σκηνική παρουσία και πόσο, τελικά, είναι σημαντικό το τραγούδι. Γιατί, αν δεν το ξέρατε, το Tattoo είναι ήδη ενταγμένο στα Global Charts και οι Rolling Stones, πριν λίγες μέρες, είχαν δημοσιεύσει άρθρο για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό.
Κάποιες συμπτώσεις, που συνέβησαν φέτος, είναι πως πάλι στην Αγγλία νίκησε η Σουηδία μετά το 1974 με τους ABBA και του χρόνου κλείνουν 50 χρόνια από αυτήν τη νίκη. Ταυτόχρονα, στον τελικό φέτος για τη Μολδαβία ήταν ο Pasha Perfeni, ο οποίος συμμετείχε και το 2012 με τη Μολδαβία και είδε και τότε τη Loreen να κερδίζει ξανά.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Eurovision 2021: Νικήτρια η Σουηδία με τη Loreen και το τραγούδι «Tatoo», eurovision.ert.gr, διαθέσιμο εδώ