10.3 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΜυθολογιαΊναχος: Ο πρώτος βασιλιάς του Άργους

Ίναχος: Ο πρώτος βασιλιάς του Άργους


Της Ευγενίας Σαχινιάν,

Ο Ίναχος ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος. Υπήρξε, με βάση τις πηγές, ο πρώτος βασιλιάς του Άργους. Η φήμη του ήταν τόσο μεγάλη και μακραίωνη που έφτανε μέχρι την εποχή του Περσέα και του Αγαμέμνονα, για αυτό και οι άνθρωποι της εποχής, τους ονομάζονταν χαρακτηριστικά «Ιναχίδες». Υπήρξε, επίσης, ως μυθολογική μορφή αυτός που «κατασκεύασε» έναν ποταμό, στον οποίο έδωσαν, εν συνεχεία, το όνομά του. Αφού πρώτα κατέβασε τους κατοίκους της Αργολίδας από τα ψηλά όρη (ζούσαν εκεί έπειτα από τον κατακλυσμό) κάτω στους πρόποδες, συνέβαλε στην καθαριότητα του κάμπου της περιοχής. Ακολούθως, δημιούργησε το άνοιγμα που επέτρεπε να ρέει το νερό ανάμεσα, που έως και σήμερα αποκαλείται ποταμός Ίναχος.

Οι γονείς του Ινάχου Ωκεανός και Τηθύς σε ψηφιδωτό. Πηγή εικόνας: kaliterilamia.gr

Παράλληλα, ο Ίναχος χαρακτηρίζεται ως ο αρχαιότερος θεός και ήρωας του Άργους από την σύγχρονη βιβλιογραφία, ενώ θεωρείται πως έζησε την ίδια εποχή με τον Εύμολπο και τον Εριχθόνιο. Σύζυγος του Ίναχου υπήρξε η νύμφη Μελία, μια από τις Ωκεανίδες και μαζί της απέκτησε πολλούς απογόνους. Ανάμεσά τους και ο Φορωνέας, που μετά από προτροπή του Δία έγινε ο πρώτος θνητός βασιλιάς πάνω στη γη. Ένας ακόμα γιος του ήταν ο Αιγιαλέας από τον οποίο και πήρε το όνομά της η περιοχή Αιγιαλεία, δεομένου ότι εκείνος πρώτος εγκαταστάθηκε και αποίκησε το μέρος.

Οι θυγατέρες του Ινάχου ήταν και εκείνες ξακουστά ονόματα της αρχαιότητας, όπως για παράδειγμα η Μυκήνη, μια όμορφη νεαρή που ακολούθησε τα χνάρια του πατρός και του αδελφού της, ιδρύοντας και εκείνη μια πόλη-ορόσημο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, με το όνομα Μυκήνες. Είχε άλλη μια κόρη, την Ιώ, την οποία και έχασε για πολύ καιρό, χωρίς να γνωρίζει πως εκείνη περιφερόταν ως αγελάδα στις Μυκήνες. Έτσι, ο Ίναχος απέστειλε τον Κύρνο, έναν πιστό του ακόλουθο να τη βρει, χωρίς όμως να σημειωθεί κάποια επιτυχία. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για αρκετούς μελετητές ανάμεσα στα παιδιά του Ίναχου συγκαταλέγονται και οι Πελασγός και Άργος.

Ο ποταμός Ίναχος σήμερα. Πηγή εικόνας: 1.bp.blogspot.com

Η μυθολογία θέλει τον ποταμό Ίναχο να είχε έναν πολύ κακό εχθρό, τον θεό της θάλασσας Ποσειδώνα, καθότι τους συνέδεε μια ιστορία εκδίκησης. Η Ήρα, σύζυγος του Δία και ο Ποσειδώνας ήρθαν σε ρήξη για το ποιος θα εξουσιάσει το Άργος, και μη καταφέρνοντας να λύσουν την διαφορά τους, όρισαν μια κριτική επιτροπή που θα αποφάσιζε για εκείνους. Αυτή αποτελούνταν από τρεις ποταμούς, τον Ίναχο, τον Κηφισό και τον Αστερίωνα. Ο Ίναχος όμως φρόντισε το αποτέλεσμα να είναι υπέρ της Ήρας, κάτι το οποίο ο Ποσειδώνας δεν μπορούσε να το δεχτεί. Οργισμένος λοιπόν και θέλοντας να κάνει τον Ίναχο να το πληρώσει, έριξε πάνω του την κατάρα, να ξεραίνεται κάθε καλοκαίρι. Έτσι, μόνο όταν ο ίδιος αποφάσιζε να ρίξει βροχή θα εισερχόταν νερό στο ποτάμι.

Μια διαφορετική εκδοχή του μύθου παρουσιάζει τον πατέρα των θεών, Δία ως υπαίτιο της ξηρασίας του ποταμού Ίναχου. Ο Δίας έχοντας αρπάξει την κόρη του Ινάχου Ιώ, για να καταφέρει να γλυτώσει από την διώκτη του, που τον καθύβριζε, έριξε κεραυνό, ο οποίος αποξήρανε το ποτάμι. Τέλος, σύμφωνα με μια παραλλαγή του μύθου, ο ποταμός Αλιάκμονας μετονομάστηκε σε Ίναχος, όταν η Ερινύα Τισιφόνη μετά από εντολή του Δία έσπρωξε τον Ίναχο μέσα στα νερά του ποταμού.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Ίναχος (Πελοπόννησος), greek-language.gr, Διαθέσιμο εδώ
  • Κακριδής, Ι. (2021), Ελληνική Μυθολογία: Οι Ήρωες – Τοπικές Παραδόσεις, τμ. 3, Αθήνα: Εκδοτική Αθηνών.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευγενία Σαχινιάν
Ευγενία Σαχινιάν
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μέγαρα Αττικής το 2003. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αγαπάει τη μουσική και στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το τραγούδι και την κιθάρα.