10.5 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήCOP25: Στα «χέρια» της Μαδρίτης το μέλλον του πλανήτη

COP25: Στα «χέρια» της Μαδρίτης το μέλλον του πλανήτη


Της Σωτηρίας Κόρδα,

Με αφετηρία το 1995 στο Βερολίνο, διοργανώνεται μία φορά το χρόνο Συνέδριο στα πλαίσια της Σύμβασης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (United Nations Climate Change Conference, UNFCCC), γνωστό και ως Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών (Conference of the Parties, COP). Το συνέδριο έχει σχεδιαστεί για να αναλάβει τα επόμενα κρίσιμα βήματα στο έργο των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Με στόχο την αξιολόγηση της προόδου όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, η Διάσκεψη αποβλέπει στην επανεξέταση της εφαρμογής των συνθηκών, καθώς και στη θέσπιση νομικά δεσμευτικών υποχρεώσεων για τις ανεπτυγμένες χώρες ώστε να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ύψιστος στόχος της Διάσκεψης είναι η οικοδόμηση φιλοδοξιών πριν από το 2020, έτος κατά το οποίο οι χώρες δεσμεύτηκαν να υποβάλουν νέα και ενημερωμένα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα, διεξάγοντας σημαντικές εργασίες για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος σε τομείς όπως η χρηματοδότηση, η τεχνολογία, η ανάπτυξη ικανοτήτων, οι απώλειες και οι ζημίες.

Η 25η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Μερών, το ανώτατο διοικητικό όργανο της Σύμβασης-Πλαίσιο, πραγματοποιείται κατά το χρονικό διάστημα 2-13 Δεκεμβρίου 2019 στην Μαδρίτη, υπό την Προεδρία της Χιλιανής Κυβέρνησης. Και αυτό, διότι μετά από τις διαμαρτυρίες του Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε την απόσυρση της χώρας από την φετινή φιλοξενία της Διάσκεψης, παραδίδοντας την «σκυτάλη» στην Ισπανική πρωτεύουσα. Η κλιματική απορρύθμιση καθιστά επιτακτική την ανάγκη δράσης της διεθνούς κοινότητας, με τις ανθρώπινες δραστηριότητες να αποτελούν την αιτία των καταστροφικών απειλών του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Τα ακραία κλιματικά και καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες στο Ιράν και οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Νότιο Αμερική, οι μετακινήσεις πληθυσμού (καταγραφή περισσότερων από 10 εκατομμυρίων ανθρώπων βάσει στοιχείων του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικής Μετακίνησης IDMC), αλλά και η διατροφική ανασφάλεια είναι μόνο μερικοί από τους τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η φετινή Διάσκεψη, επιδιώκοντας την άμεση καταπολέμησή τους.Οι χώρες που έχουν συνυπογράψει την Συμφωνία του Παρισίου έρχονται αντιμέτωπες με την κρούση του κώδωνα του κινδύνου που απορρέει από τις τέσσερις επιστημονικές εκθέσεις του ΟΗΕ, οι οποίες σε λιγότερο από έναν χρόνο έφτασαν στο συμπέρασμα πως το μέλλον του πλανήτη είναι πιο δυσοίωνο από ποτέ. Σε συνεδρίαση της COP25, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας ανακοίνωσε πως «το 2019 είναι το τελευταίο έτος μιας εξαιρετικά ζεστής δεκαετίας, με υποχώρηση των πάγων και άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμια κλίμακα, εξαιτίας των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου». Διευκρινίζει μάλιστα, ότι «το 2019 τοποθετείται στην δεύτερη ή την τρίτη θέση των θερμότερων ετών», χρονολογώντας από το 1850, κατά το οποίο άρχισαν οι συστηματικές καταγραφές θερμοκρασιών.

Κατά την έναρξη της Διάσκεψης των Μερών, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επεσήμανε με ανησυχία πως «η ανθρωπότητα, βιώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αναλάβει σύντομα δράση», διερωτώντας «αν θέλουμε να μείνουμε στην Ιστορία ως η γενιά που στρουθοκαμήλισε». Ο Γκουτέρες προειδοποίησε ακόμα ότι «ο κόσμος βρίσκεται σε σημείο καμπής, επιλέγοντας μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας ένα μονοπάτι. Ο ένας δρόμος είναι αυτός της παράδοσης, στον οποίο θα υπνοβατούμε μέχρι το σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή. Η άλλη εναλλακτική είναι ο δρόμος της ελπίδας, ο δρόμος της αποφασιστικότητας, βιώσιμων λύσεων, ένας δρόμος όπου τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν στο σημείο που πρέπει, στο έδαφος και όταν θα είμαστε στο δρόμο της ουδετεροποίησης του άνθρακα μέχρι το 2050». Παρά την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Σύμφωνο για την κλιματική αλλαγή, γεγονός που δυσαρέστησε έντονα την πολιτική σκηνή, η Δημοκρατική Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, καθώς και περίπου 15 μέλη του Κογκρέσο, παρευρέθηκαν στη Μαδρίτη, για να συμμετάσχουν στην Σύνοδο COP25. Η κίνηση αυτή έδωσε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα, ένα μήνα μετά την επισημοποίηση της αποχώρησης από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ, με την Πελόζι να δηλώνει πως «είμαστε ακόμα εδώ».

Η Πρόεδρος δήλωσε με υπερηφάνεια ότι οι ΗΠΑ έχουν ηθική ευθύνη και χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές και οφείλουν, μαζί με την συνδρομή της παγκόσμιας κοινότητας, να παραδώσουν τον πλανήτη σε καλύτερη κατάσταση, δίχως να αποτελεί υπαρξιακή απειλή το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Βεβαίως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε κι εκείνος την Μαδρίτη, ώστε να παραστεί στην επίσημη τελετή της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, θίγοντας θέματα όπως η απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας έως το 2028 και η υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά.

Εν κατακλείδι, για τις επόμενες δύο εβδομάδες, το μέλλον του πλανήτη θα βρίσκεται στα «χέρια» της Μαδρίτης, με πάνω από 53 εθνικές κυβερνήσεις και 87 υπο-εθνικές κυβερνήσεις να «παλεύουν», ώστε να σώσουν την κατάσταση, προλαμβάνοντας όποιες άλλες καταστροφικές συνέπειες για τη Γη και τους κατοίκους της.


Σωτηρία Κόρδα

Γεννηθείσα το 1999 στην Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια Αγγλικής, Γαλλικής, Ρωσικής και Αραβικής γλώσσας. Έλκεται ιδιαίτερα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σύγχρονες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Παρακαλουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (EUropaS, ThessISMUN), αλλά και στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ