Της Σοφίας Διβανέ,
Τα περιστατικά σχολικής βίας δυστυχώς δεν έχουν τέλος. Συμβαίνουν με τέτοια συχνότητα, που με τρομάζει. Ορισμένα από αυτά γνωστοποιούνται, άλλα πάλι όχι. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Για παράδειγμα, ο φόβος ή ακόμα και η ντροπή του παιδιού να μιλήσει, οι απειλές που μπορεί να δέχεται από τα παιδιά που το εκφοβίζουν και η αδιαφορία, ή η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του συμβάντος από το σχολικό περιβάλλον. Αφορμή για τα παραπάνω; Ένα ακόμα περιστατικό σχολικού εκφοβισμού στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Μία έφηβη, ηλικίας 14 χρονών, δεχόταν συστηματικά ‘‘bullying’’ από συνομήλικές της. Η πρώτη επίθεση συνέβη έξω από το σχολείο τον περασμένο μήνα. Αναλυτικότερα, η 14χρονη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια ομάδα κοριτσιών, οι οποίες της επιτέθηκαν χτυπώντας την. Τη στιγμή εκείνη, επενέβη μια συμμαθήτρια και φίλη της, η οποία έσπευσε να την υπερασπιστεί, λέγοντάς τους: «Γιατί της ορμάτε, τι κάνετε;» με αποτέλεσμα να χτυπήσουν και την ίδια. Η νεαρή βρήκε το θάρρος να επικοινωνήσει στους γονείς της αυτό που υπέστη, και εκείνοι έδρασαν άμεσα. Αρχικά, πήγαν στο σχολείο της κόρης τους, με σκοπό να μεταφέρουν στη διεύθυνση όλα όσα είχαν συμβεί.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας κ. Χατζάκο, η διεύθυνση του σχολείου, προχώρησε σε ένα απλό τηλεφώνημα προς τους γονείς των κοριτσιών-θυτών. Η διαχείριση της κατάστασης, δεν ήταν -οπωσδήποτε- ανάλογη της σοβαρότητας του περιστατικού. Σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε οι γονείς του θύματος και της ομάδας κοριτσιών που της επιτέθηκαν, να βρεθούν στο χώρο του σχολείου για να συζητήσουν, παρουσία διευθυντή, καθηγητών, προέδρου και μελών του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Επίσης, άρμοζε να ενημερωθεί παιδοψυχολόγος σχετικά με το γεγονός και να αναλάβει την παρακολούθηση του θύματος και των θυτών.
Από τη στιγμή, που το σχολείο δεν αντιμετώπισε το συμβάν με τον πρέποντα τρόπο, η μητέρας της 14χρονης, απέστειλε επιστολή προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, στην οποία ανέφερε: «παρά τις επανειλημμένες προφορικές μου ενημερώσεις αδιαφορείτε για συστηματικές ενέργειες bullying (εκφοβισμού) στο βαθμό που θα έπρεπε και το ζήτημα ολοένα και χειροτερεύει με σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις στο παιδί. Παρακαλώ να επιληφθείτε του θέματος με την αρμόζουσα προσοχή, για να ξαναρχίσει το παιδί να μην φοβάται και να θέλει να πάει σχολείο».
Στην 14χρονη, δεν ασκήθηκε βία μόνο εκτός σχολείου αλλά και εντός. Μετά την καταγγελία του επεισοδίου σωματικής βίας από το κορίτσι, οι βαρβαρότητες σε βάρος της συνεχίστηκαν. Ο δικηγόρος της οικογένειας επισημαίνει πως, της έκαναν λεκτικές επιθέσεις και της ασκούσαν σωματική βία, τραβώντας της τα μαλλιά, με αποκορύφωμα, να της τα κόψουν. Είναι πραγματικά αδιανόητο, το γεγονός ότι οι αθλιότητες αυτές γίνονται από παιδιά σε ένα άλλο παιδί. Μιλάμε -σύμφωνα με το δικηγόρο του θύματος- για μία ομάδα, η οποία αποτελείται από 10-12 κορίτσια, τα οποία φοιτούν σε γυμνάσια του Ευόσμου και του Κορδελιού.
Η ομάδα των εφήβων δεν σταμάτησε εκεί… Η 14χρονη ενώ βρισκόταν μόνη της για φαγητό, την πλησίασε μία από τις νεαρές και της ζήτησε να βγει έξω από το κατάστημα, με την πρόφαση ότι την ήθελαν κάτι. Τότε την οδήγησαν πίσω από το δημαρχείο της περιοχής και ξεκίνησαν να την χτυπούν, τραβώντας βίντεο, το οποίο στη συνέχεια δημοσιοποίησαν στην πλατφόρμα του ΤΙΚ ΤΟΚ. Το θύμα δεν μίλησε ποτέ στους γονείς της για το περιστατικό και το έμαθαν μέσω τρίτων… Όταν, μάλιστα, η μητέρα του νεαρού κοριτσιού απευθύνθηκε στη Δευτεροβάθμια αλλά και στα δύο σχολεία, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι, η αστυνομία διερευνά το περιστατικό…
Όπως είναι φανερό, οι αρμόδιοι φορείς κλείνουν τα μάτια μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό γεγονός, χωρίς να βοηθήσουν στην επίλυση του ζητήματος και απλώς αφήνουν την κατάσταση στα χέρια της αστυνομίας.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Εύοσμος: Όταν το bullying γίνεται viral – Η βίαιη επίθεση στη 14χρονη και τα μειωμένα αντανακλαστικά των αρμοδίων, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ