19.7 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΒραδιά συνταγματικής αναθεώρησης

Βραδιά συνταγματικής αναθεώρησης


Της Γιώτας Κοσκινά,

Βραδιά Συνταγματικής αναθεώρησης ήταν τη Δευτέρα και τα έδρανα της Βουλής πήραν φωτιά. Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν εννέα μεγάλες συνταγματικές αλλαγές –εκ των οποίων επτά με ευρεία πλειοψηφία- που αφορούν:

  1. Την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεση της από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής
  2. Τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στο τόπο διαμονής τους -έλαβε 212 ψήφους – 
  3. Την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για άσκηση δίωξης υπουργών υφυπουργών 
  4. Τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας και προστασία μόνο για κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και όχι για ζητήματα ποινικού κώδικα
  5. Την κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  6. Τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία με υπογραφή 500.000 πολιτών
  7. Την επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και όχι από τα 4/5.
  8. Τη δυνατότητα στη μειοψηφία να συγκροτεί δύο Εξεταστικές Επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο
  9. Και την εξομοίωση στρατιωτικών με τακτικούς δικαστές

Σημαντικές και πολυσυζητημένες ψηφίσθηκαν θετικά, όπως η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από το τόπο διαμονής τους ή ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας για τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα μόνο. Τροπολογίες, για τις οποίες είχαν γραφθεί πολλά και ακόμα πιο πολλά είχαν ειπωθεί. Για όλες τις παραπάνω τροπολογίες υπήρχε -λίγο πολύ- μία σύμπνοια απόψεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Αντιδράσεις προκάλεσε η καταψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 5 παρ.2 του Ελληνικού Συντάγματος κατά τη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή. Αλλά ας πάρουμε καλύτερα τα πράγματα με τη σειρά.

Τι περιγράφει η παράγραφος 2 του άρθρου 5;

«Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

Με άλλα λόγια ο νομοθέτης προβλέπει τη προστασία όλων όσων βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια, χωρίς καμία διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας, θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων, χωρίς να προβλέπει τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Σε αυτό το σημείο κατατέθηκε μία τροποποίηση, η οποία προέβλεπε τη ρητή προσθήκη της απαγόρευσης διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Και όπως ήταν λογικό, υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων, για το αν θα έπρεπε ή όχι να ψηφισθεί μία τέτοια τροποποίηση. Η συγκεκριμένη τροποποίηση είχε κατατεθεί μεταξύ άλλων επιμέρους τροποποιήσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία και την ψήφισε. Δεν κατάφερε, όμως να πείσει τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της αλλαγής αυτής, με αποτέλεσμα να καταψηφισθεί και εν τέλει να μην πραγματοποιηθεί στο εν λόγω άρθρο η αναθεώρηση, προκαλώντας επιμέρους αντιδράσεις.

Η ουσία της αναθεώρησης είναι μία. Ο εκσυγχρονισμός. Αυτό φαίνεται να το πέτυχε σύσσωμη η αναθεωρητική Βουλή, η οποία κατάφερε να πετύχει όσα συζητούνταν επί πολλά χρόνια και δεν τολμούσαμε να τα υλοποιήσουμε. Η εποχή και οι ανάγκες του ελληνικού κράτους αλλάζουν άρδην και αυτό πρέπει να αποτυπώνεται στο Σύνταγμα της Ελλάδας. Αυτό, λοιπόν διετελέσθη σε μεγάλο βαθμό –βλέπε δικαίωμα ψήφου ομογενών- και είναι μία βεβαιωμένη επιτυχία.


Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.