15.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΗ Αμερικανική Επανάσταση εναντίον του βρετανικού Στέμματος (Α΄ Μέρος: 1774-1776)

Η Αμερικανική Επανάσταση εναντίον του βρετανικού Στέμματος (Α΄ Μέρος: 1774-1776)


Του Στέλιου Καραγεώργη,

Τον Σεπτέμβριο του 1774, θα συγκληθεί στη Φιλαδέλφεια το πρώτο Ηπειρωτικό Κογκρέσο, αποτελούμενο από εκπροσώπους των Δεκατριών Αποικιών της Βρετανίας στην αμερικανική ήπειρο, εκτός της Τζώρτζια. Ενδεικτικά, τη Μασαχουσέτη εκπροσωπούσαν οι Samuel και John Adams, ηγετικές φυσιογνωμίες της αντίστασης κατά των Βρετανών στη Βοστώνη. Με την σειρά της, η Νέα Υόρκη είχε αποστείλει τον νεαρό δικηγόρο John Jay και η Πενσυλβάνια τον John Dickinson. Τέλος, η Βιρτζίνια εκπροσωπούνταν στην Εθνοσυνέλευση από τον υπέρμετρα πατριώτη Patrick Henry και τον μετριοπαθή στρατιωτικό και γαιοκτήμονα George Washington.

Ο βασιλιάς Γεώργιος Γ΄. Πηγή εικόνας: wikimedia.org

Η συνεδρίαση του Κογκρέσου αποκήρυξε τους Αναγκαστικούς Νόμους, οι οποίοι προέβλεπαν οι αμερικανικές αποικίες να υπάγονται στην άμεση δικαιοδοσία του βρετανικού Στέμματος. Παράλληλα, συμφωνήθηκε το μποϋκοτάζ των βρετανικών εισαγόμενων αγαθών και η στρατιωτική προετοιμασία για αντίσταση ενάντια στις βρετανικές αρχές, μέχρι να καθοριστεί η σαφής σχέση των αποικιών με το μητροπολιτικό κράτος. Ωστόσο, μαζί με τα παράπονά τους προς τον βασιλιά Γεώργιο Γ΄, οι Αμερικανοί εκπρόσωποι, εξέφραζαν την αφοσίωσή τους στον ίδιο, ενώ τον προέτρεπαν να καταργήσει τα μέτρα καταπίεσης, που τους είχε επιβάλλει το αγγλικό κοινοβούλιο. Τέλος, τα μέλη του Κογκρέσου δεν παρέλειψαν να συγκροτήσουν ακόμα και δίκτυα παρακολούθησης των συμπατριωτών τους, για όσο θα διαρκούσε η αντίσταση στους Βρετανούς.

Στις αρχές του 1775, παρά το πλήθος διαμαρτυριών στον «Νέο Κόσμο», και τις συμβιβαστικές προτάσεις του Λόρδου του Τσάταμ, William Pitt του Νεότερου και του Edmund Burke, το βρετανικό κοινοβούλιο με πρωτοστάτη τον Λόρδο του Ντάρτμουθ, William Legge υπεύθυνο για τα ζητήματα της Αμερικής, κήρυξε την Μασαχουσέτη σε κατάσταση ανταρσίας. Παράλληλα, ανέθεσε στον στρατηγό  Thomas Gage, διοικητή των βρετανικών στρατευμάτων στη Βοστόνη, να συντρίψει την εξέγερση, προβαίνοντας στη σύλληψη όσων οργάνωσαν το συνέδριο στη Φιλαδέλφεια.

Η διαταγή θα φτάσει στον Gage στις 14 Απριλίου, ενώ οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο Κογκρέσο είχαν ήδη εγκαταλείψει τη Βοστόνη. Εντούτοις, τέσσερις ημέρες μετά, ο Βρετανός στρατηγός θα αποφασίσει να διεξαγάγει έρευνες για εντοπισμό πολεμοφοδίων των επαναστατών στις αποθήκες των γειτονικών Κονκόρντ και Λέξινγκτον. Έφιπποι οι Paul Revere και William Dawes, θα ειδοποιήσουν τις αμερικανικές πολιτοφυλακές ότι οι βρετανικές δυνάμεις προελαύνουν, αναφωνώντας το μνημειώδες «Οι Βρετανοί έρχονται»/’’The British are coming’’. Μη μπορώντας να εντοπίσουν όπλα, και υπό τον καταιγισμό εχθρικών πυρών οι Βρετανοί ερυθροχιτώνες/redcoats θα επιστρέψουν στη Βοστόνη. Στα δυο προάστια της πόλης, ο βρετανικός στρατός γνώρισε τις πρώτες του βαριές απώλειες, μετρώντας πάνω από 270 νεκρούς και τραυματίες, έναντι 100 των επαναστατών. Λίγες ημέρες μετά, οι Βρετανοί επιτέθηκαν στους λόφους Μπάνκερ και Μπριντς, πλησίον της Βοστόνης, τους οποίους είχαν καταλάβει αντάρτες. Από την σύρραξη οι ερυθροχιτώνες έχασαν πάνω από 1000 στρατιώτες, ενώ οι Αμερικανοί πολιτοφύλακες περισσότερους από 300.

Καλλιτεχνική αναπαράσταση της μάχης στους λόφους Μπάνκερ και Μπριντς. Πηγή εικόνας: wikimedia.org

Στη Φιλαδέλφεια, στις 10 Μαΐου του 1775, συνήλθε το δεύτερο Ηπειρωτικό Κογκρέσο, του οποίου οι αντιπρόσωποι οργάνωσαν αποικιακή κυβέρνηση, εκλέγοντας τον George Washington ως αρχηγό του αμερικανικού Ηπειρωτικού Στρατού. Την ίδια στιγμή, απέστειλαν στον βασιλιά Γεώργιο Γ΄ την «Αίτηση Κλάδου Ελαίας», στο περιεχόμενο της οποίας διατυπωνόταν η προσήλωση των αποίκων στον Θρόνο και γινόταν έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Βοστόνη. Επίσης, αιτούνταν ξανά την κατάργηση των Αναγκαστικών Νόμων και καλούσαν το βρετανικό κοινοβούλιο σε διαπραγματεύσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Ο βασιλιάς και οι Βρετανοί βουλευτές, αγνόησαν την αμερικανική πρόταση, όντας ενήμεροι ότι το Κογκρέσο είχε ήδη εγκρίνει την πολεμική προετοιμασία των αποικιών.

Η «Κοινή Λογική» του Thomas Paine. Πηγή εικόνας: wikimedia.org

Τον Ιανουάριο του 1776, ο νεοφερμένος από την Αγγλία μετανάστης εν ονόματι Thomas Paine, θα κυκλοφορήσει την «Κοινή Λογική». Το επαναστατικό φυλλάδιο, που μεταξύ άλλων διακήρρυτε την απόσχιση των αποικιών από το Στέμμα, αποκαλώντας τον βασιλιά «βασιλικό κτήνος», μοιράστηκε σε ολόκληρη την ανατολική ακτή της αμερικανικής ηπείρου, επισπεύδοντας τη ρήξη με τη μητρόπολη. Την άνοιξη, επιτροπή του Κογκρέσου, με επικεφαλής τον Thomas Jefferson, στην οποία συμμετείχαν οι John Adams, Benjamin Franklin, Robert Sherman κ.α., συνέταξε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Στο κείμενο της διακήρυξης καταγράφονταν οι καταχρήσεις του Άγγλου μονάρχη που είχε επιβάλει απόλυτη τυραννία, ενάντια στο δικαίωμα των Αμερικανών για ελευθερία και ευτυχία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, και μετά την ήττα στο Κονκόρντ και στους λόφους Μπάνκερ και Μπριντς, ο βρετανικός στρατός και στόλος εγκατέλειψε τη Βοστόνη. Ακολούθησε η επίσημη υιοθέτηση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας από το Κογκρέσο, στις 4 Ιουλίου. Ταυτόχρονα, η αμερικανική Εθνοσυνέλευση σαν πρώτη διπλωματική ενέργειά της, απέστειλε τον πολιτικό και λαϊκό ηγέτη από την Φιλαδέλφεια, Benjamin Franklin ως εκπρόσωπο των αποίκων στο Παρίσι. Στην γαλλική πρωτεύουσα ο Franklin θα καταφέρει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα δάνεια, για την συνέχιση του αγώνα, του υπό διαμόρφωση έθνους εναντίον των Βρετανών.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Βερέμης, Θάνος (2017), ΗΠΑ από το 1776 έως σήμερα, Η εκδοχή ενός ταξιδιώτη, Αθήνα: Εκδόσεις Ι. Σιδέρης.
  • Boyer, Paul S. (2012), Η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μια σύντομη εισαγωγή, Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις ΘΥΡΑΘΕΝ.
  • Middlekauff, Robert (2005), The glorious cause, The American Revolution, 1763-1789, New York: Oxford University Press.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στυλιανός-Λάμπρος Καραγεώργης
Στυλιανός-Λάμπρος Καραγεώργης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Έχει λάβει επιμόρφωση στην διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων, και στις σχέσεις του ελληνισμού με την Δύση. Είναι γνώστης της αγγλικής και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία, του 19ου και 20ου αιώνα.