15.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΜυθολογιαΟ μύθος της Αλκμήνης και του Αμφιτρύωνα

Ο μύθος της Αλκμήνης και του Αμφιτρύωνα


Της Ευγενίας Σαχινιάν, 

Στην αρχαιότητα, το όνομα Αλκμήνη συνδεόταν άρρηκτα με μια εξαιρετικά σημαντική παρουσία, με έναν από τους πιο ατρόμητους, θαρραλέους και ικανούς πολεμιστές, με τον ένα και μοναδικό άνθρωπο που κατάφερε να φέρει εις πέρας τους άθλους του Ευρυσθέα, τον Ηρακλή. Η μητέρα του, λοιπόν, η Αλκμήνη, θεότητα της Βοιωτίας και της Αργολίδας, ήταν κόρη του Ηλεκτρύωνα, περίφημου βασιλιά των Μυκηνών, και είχε άλλα εννέα αδέλφια.

Η Αλκμήνη στην πυρά, σε ποσειδωνιακό κωδωνόσχημο κρατήρα του ζωγράφου Πύθωνα. Πηγή εικόνας: greek-language.gr

Η τύχη της δεν ήταν τόσο ιδανική όσο θα ήθελε, αφού ο πατέρας της, την πάντρεψε με τον θείο της, τον Αμφιτρύωνα, και έκτοτε η μοίρα της επιφύλασσε πολλές τραγωδίες. Η πρώτη από αυτές ήταν η δολοφονία οκτώ αδελφών της από τους Τηλεβόες, όταν αυτοί είχαν επιχειρήσει να κλέψουν τα ζώα τους. Στα πλαίσια του έγγαμου βίου της με το σύζυγό της, η Αλκμήνη του ζήτησε μια πολύ μεγάλη χάρη. Πριν ο Ηλεκτρύωνας σκοτωθεί κατά λάθος από τον Αμφιτρύωνα, του είχε ήδη παραχωρήσει τον θρόνο του, και τον είχε ορκίσει να δείξει αιώνια πίστη, αγάπη και σεβασμό στη θυγατέρα του, ώσπου να πάρει εκείνος εκδίκηση για τον χαμό των παιδιών του. Η Αλκμήνη, όμως, θέλοντας να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, τον ικέτευσε να κάνει εκστρατεία κατά των Τηλεβόων. Εκείνος δέχτηκε, αφού αυτός ήταν και ο όρος για να του επιτραπεί να έρθει αργότερα σε επαφή με την γυναίκα του.

Πράγματι, ο Αμφιτρύωνας εκστράτευσε κατά των Τηλεβόων και με τον αγώνα του να στέφεται με επιτυχία, δικαιώνοντας έτσι και τους χαμένους αδελφούς της Αλκμήνης, αλλά και τον μοναδικό επιζώντα αδελφό της, τον Λικύμνιο. Από την άλλη πλευρά, ο Δίας, γνωστός για την έντονη επιθυμία και λαγνεία που έτρεφε για το γυναικείο φύλο, στο πρόσωπο της Αλκμήνης βρήκε μια παρουσία που τον ενδιέφερε σφόδρα. Πολυμήχανος και πανούργος, βρήκε για άλλη μια φορά τρόπο να πετύχει τον στόχο του, που δεν ήταν άλλος από τη νεαρή Αλκμήνη. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του Αμφιτρύωνα, εξαιτίας της εκστρατείας, ο Δίας μεταμφιέστηκε και πήρε τη μορφή του, ξεγελώντας έτσι την αφελή Αλκμήνη. Κατά αυτόν τον τρόπο κοιμήθηκε μαζί της, για τρείς μάλιστα νύχτες, ενώ για να ικανοποιήσει ακόμη περισσότερο την επιθυμία του να βρεθεί μαζί της, διέταξε τον ήλιο να μη βγει καθόλου στον ουρανό για κάποιες μέρες.

Η γέννηση του Ηρακλή. Πηγή εικόνας: wikimedia.org

Ο Αμφιτρύωνας, γυρίζοντας από την εκστρατεία, παρατήρησε στη στάση της Αλκμήνης μια ψυχρότητα και μια αλλαγή στη συμπεριφορά της, γεγονός που τον έβαλε σε υποψίες. Τότε κατάλαβε πως η γυναίκα του τον είχε απατήσει με κάποιον άλλον άνδρα και οργισμένος ο βασιλιάς πήρε μια απάνθρωπη και σκληρή απόφαση να την κάψει ζωντανή, όπως και έγινε. Ο Δίας, όμως, εξαιτίας της αγάπης που έτρεφε για την Αλκμήνη, προκάλεσε μεγάλη βροχή στη γη, σβήνοντας έτσι τη φωτιά που αργά και βασανιστικά έκαιγε το δέρμα της Αλκμήνης, σώζοντάς την από τον βέβαιο θάνατο. Ενώ λοιπόν γλίτωσε τη ζωή της, η γυναίκα έφερε στον κόσμο δύο αγόρια. Τον γνωστό σε όλον τον κόσμο, Ηρακλή, που από βρεφική κιόλας ηλικία κατάφερε να δείξει τη δύναμη που έκρυβε μέσα του, και τον αδελφό του, Ιφικλή. Ο πρώτος ήταν γιος του Δία, όπως μπορεί να διαπιστωθεί και από τις συμφορές που του έστελνε η Ήρα και ο δεύτερος, γιος του Αμφιτρύωνα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Αλκμήνη, greek-language.gr. Διαθέσιμο εδώ
  • Apollodorus (1921), The Library, Sir James George Frazer (translation), London: Harvard University Press.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευγενία Σαχινιάν
Ευγενία Σαχινιάν
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μέγαρα Αττικής το 2003. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αγαπάει τη μουσική και στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το τραγούδι και την κιθάρα.