7.7 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΛαχταριστές σούπες για έναν πιο γευστικά ζεστό χειμώνα!

Λαχταριστές σούπες για έναν πιο γευστικά ζεστό χειμώνα!


Της Ζαφειρίας Πολυχρονιάδου,

Η γαστρονομική ιστορία του κάθε λαού εμπεριέχει έναν θησαυρό απολαυστικών εδεσμάτων και λιχουδιών. Ειδικότερα, τους χειμερινούς μήνες κυριαρχούν οι πεντανόστιμες ζεστές σούπες, ορισμένες από τις οποίες θα λιγουρευτούμε μέσα από αυτό το άρθρο. Ας ξεκινήσουμε!

  • Σούπα Γκούλας

Με την καταγωγή της να την έλκει από την Ουγγαρία, η σούπα γκούλας είναι το αντίστοιχο βραστό, που απολαμβάνουμε στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα εθνικό πιάτο με κρέας και λαχανικά, φυσικά, πασπαλισμένο με ουγγρική πάπρικα.

Η σούπα γκουλάς. Πηγή Εικόνας: seriouseats.com

Το ουγγρικό αυτό πιάτο, αρχικά, καταναλωνόταν από τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις της Ουγγρικής κοινωνίας, χρησιμοποιώντας κρέας από τα βοσκοτόπια τους μαγειρεμένο με μπέικον, κεχρί, λαρδί, κρεμμύδια, αλάτι και μαύρο πιπέρι, ενώ αργότερα το μαύρο πιπέρι σταδιακά το αντικαθιστούσαν με κόκκινες καυτερές πιπεριές. Ήταν τον 18ο αιώνα, όταν τη spicy γεύση στο πιάτο την έδινε, πλέον, η πάπρικα. Η δημοτικότητα της σούπας γκούλας, βέβαια, ήρθε λίγο αργότερα, με την είσοδο του 19ου αιώνα, όταν και κάθε χώρα βρισκόταν σε μια διαδικασία συγκρότησης της εθνικής της συνείδησης, με πυρήνα έθιμα και ήθη του παρελθόντος. Αντίστοιχα, και στην Ουγγαρία η σούπα γκούλας άρχισε να εντάσσεται στην κουζίνα του μέσου Ούγγρου μέχρι που σήμερα αναγνωρίζεται ως ένα πιάτο της ευρωπαϊκής γαστρονομικής παράδοσης.

  • Σούπα Μπουγιαμπέσα

Η αυθεντική γαλλική ψαρόσουπα. Η γαλλική και αγγλική γραφή της σούπας “Bouillabaisse” αποτελείται από δύο ρήματα, το ρήμα “bouillir”, που σημαίνει «βράζω» και το ρήμα “abaisser”, που σημαίνει «μειώνω». Η σούπα μπουγιαμπέσα βρίσκει την τιμητική της το 1855, όταν ο μυθιστοριογράφος Ουίλλιαμ Θάκερυ κατέγραψε την ονομασία της, περιγράφοντάς την ως ένα «συνονθύλευμα διαφορετικών ειδών ψαριών».

Η σούπα μπουγιαμπέσα έχει, επίσης, ταπεινές καταβολές, αφού αποτελούσε γεύμα ψαράδων και ναυτικών με τις οικογένειές τους. Αν ανατρέξουμε ακόμη πιο πίσω στον χρόνο, εντοπίζουμε δύο πιθανές προελεύσεις της συγκεκριμένης σούπας, με τη μια να την συνδέει με την κακαβιά, ενώ η άλλη με μια καυτερή σούπα που προσέφερε η θεά Αφροδίτη στον σύζυγό της, ρωμαϊκό θεό Βουλκάνους, ώστε να τον κοιμίσει και να μπορεί η ίδια να ερωτοτροπήσει ελεύθερα με τον εραστή της, θεό Άρη.

Η σούπα μπουγιαμπέσα. Πηγή Εικόνας: cooking.nytimes.com

Πλέον, η σούπα μπουγιαμπέσα καταναλώνεται από ανθρώπους από όλον τον κόσμο, καθώς κατέχει εξέχουσα θέση σε κάθε γκουρμέ εστιατόριο, με τη σημερινή συνταγή του να περιλαμβάνει διάφορα είδη ψαριών και θαλασσινών μαζί με σαφράνι, μάραθο, πατάτες, μαϊντανό, χέλι και σάλτσα ντομάτας.

  • Σούπα Γκάμπο

Σούπα – σήμα κατατεθέν των Η.Π.Α. και, ειδικότερα, της Πολιτείας της Λουιζιάνα με το πιο φιλόξενο «σπίτι» του Γκάμπο, την πόλη της Νέας Ορλεάνης. Ένα πιάτο που απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Πολιτείας, ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας.

Η ονομασία της σούπας ίσως να προέρχεται από μια αφρικανική λέξη, που σχετίζεται με το λαχανικό μπάμια. Άρα, η σούπα πιθανότατα να δημιουργήθηκε από αφρικανικές φυλές που κατοικούσαν στην περιοχή. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, η σούπα γκάμπο το 1803 καταναλωνόταν σε μια περιοχή της Νέας Ορλεάνης, ενώ το 1804 μια εθνότητα της περιοχής την ενσωμάτωσε στις συγκεντρώσεις τους. Σήμερα, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές με τις οποίες μπορείς να μαγειρέψεις ή και να βρεις τη σούπα γκάμπο, όπως με λουκάνικα, με κοτόπουλο ή και με θαλασσινά. Μια ακόμα διάκριση στις συνταγές της σούπας είναι η προσθήκη είτε μπάμιας είτε σάσσαφρον, με την δεύτερη επιλογή να αποτελούσε, κατά πάσα πιθανότητα, την εναλλακτική λόγω έλλειψης μπάμιας. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της σούπας γκάμπο είναι το ρου, ένα μείγμα λιπαρής ουσίας και αλευριού, που βοηθά στο να σταθεί η σάλτσα της σούπας.

  • Φιλιππινέζικη Σούπα

Η παραδοσιακή φιλιππινέζικη σούπα ή αλλιώς Sinigang προσεγγίζει σε όψη το κλασικό μας στιφάδο, αλλά και βραστό, μιας και η ονομασία του αυτό δηλώνει, ενώ διακρίνεται για την αρκετά ξινή του γεύση.

Η φιλιππινέζικη σούπα. Πηγή Εικόνας: maggi.ph

Πρόκειται για ένα πιάτο που, επίσης, συνδυάζει πολλαπλές γεύσεις, όπως κρέας, λαχανικά, ψάρι, καρυκεύματα και ταμάρινδο. Δυστυχώς, όσον αφορά την προέλευσή του δεν μπορούμε να πούμε και πολλά, καθώς δεν εντοπίζονται καταγραφές ή και μαρτυρίες, που να προσφέρουν στοιχεία σχετικά με το πότε καταναλώθηκε για πρώτη φορά η συγκεκριμένη φιλιππινέζικη σούπα και από ποιους. Το σίγουρο είναι πως αποτελεί εθνικό πιάτο για της Φιλιππίνες, καθώς κατέχει ξεχωριστή θέση και για τους κατοίκους, αφού όχι μόνο το απολαμβάνουν σε καθημερινή σχεδόν βάση, αλλά και σε επίσημες εκδηλώσεις και γιορτές.

Τα στομάχια γουργουρίζουν, τα σάλια τρέχουν και οι κατσαρόλες παίρνουν… φωτιά! Σίγουρα, οι τέσσερις σούπες, που παρουσιάστηκαν στο παρόν άρθρο, μας άνοιξαν την όρεξη για νέες δοκιμές από την ευρωπαϊκή και διεθνή κουζίνα, τις συνταγές των οποίων μπορούμε εύκολα και γρήγορα να αναζητήσουμε όλοι στο διαδίκτυο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • The Humble Beginnings of Goulash, smithsonianmag.com, διαθέσιμο εδώ
  • Bouillabaisse: Origins and Basic Techniques, vitalchoice.com, διαθέσιμο εδώ
  • A SHORT HISTORY OF GUMBO, southernfoodways.org, διαθέσιμο εδώ
  • Sinigang: The Story of a Traditional Dish, lutongpinoyrecipe.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ζαφειρία Πολυχρονιάδου
Ζαφειρία Πολυχρονιάδου
Είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Μεγάλωσε στη Δράμα, αλλά η οικογένειά της έλκει την καταγωγή της από τη Μικρά Ασία. Λατρεύει την γραφή, το φαντασιακό, τον κοινωνικό σχολιασμό, τα ταξίδια και το φαγητό. Στον ελεύθερο της χρόνο επιλέγει την παρακολούθηση ταινιών φαντασίας, περιπέτειας και μυστηρίου, την ανάγνωση βιβλίων, αλλά και την ερασιτεχνική συγγραφή δοκιμίων. Γνωρίζει πολύ καλά αγγλικά και προσδοκεί να μάθει ισπανικά και γαλλικά.