11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαSocial media και φλερτ

Social media και φλερτ


Της Μαρίας Κουλούρη,

Πριν από περίπου μία 15ετία, όσοι φλέρταραν μέσω του διαδικτύου ήταν δακτυλοδεικτούμενοι και συχνά έκρυβαν αυτή τη συνήθειά τους, αφού θεωρείτο κάτι επικίνδυνο. Σήμερα, συμβαίνει το αντίθετο. Η προσωπική προσέγγιση ενός ανθρώπου αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Κάποιοι έχουν δεχτεί με χαρά τις νέες συνθήκες, ενώ κάποιοι άλλοι «γκρινιάζουν» για το πόσο έχει εξαφανιστεί το φλερτ μέσα από την προσωπική επαφή. Λίγο πολύ, ωστόσο, όλοι ακολουθούν αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Γιατί, όμως, πλέον προτιμάται το φλερτ από τα social media; Ίσως ο σημαντικότερος λόγος που συμβαίνει αυτό να είναι γιατί σχεδόν όλοι οι άνθρωποι φοβούνται την απόρριψη. Βέβαια, απορρίψεις υπάρχουν και μέσα από τα social media, αλλά σε αυτή την περίπτωση ο «διεκδικητής» απλώς σταματάει να στέλνει μηνύματα στον άνθρωπο με τον οποίο φλέρταρε. Αντίθετα, στην προσωπική επαφή τα πράγματα είναι διαφορετικά, πιο δύσκολα για πολλούς, καθώς η αντίδραση που επέρχεται λόγω της απόρριψης δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από μία οθόνη. Η ντροπή, τα νεύρα, η απογοήτευση και ό,τι άλλο συναίσθημα προκαλεί η απόρριψη, «ζωγραφίζονται» στο βλέμμα και το πρόσωπο του ανθρώπου.

Πηγή εικόνας: screenagersmovie.com

Η απόρριψη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τον επόμενο λόγο της προτίμησης των social media ως τρόπο φλερτ. Αυτός δεν είναι άλλος από τον χρόνο και την ποικιλία των ανθρώπων. Στην προσωπική προσέγγιση, το άτομο που προσπαθεί να φλερτάρει, φλερτάρει αποκλειστικά με ένα άλλο άτομο, ενώ όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί κάποιο χρόνο ακόμα και αν καταλήξει σε απόρριψη. Από την άλλη μεριά, στα social media οι επιλογές είναι πάρα πολλές, αφού ένας άνθρωπος μπορεί να επικοινωνεί με πολλά άλλα άτομα ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν υπάρξει απόρριψη από έναν άνθρωπο, μπορεί να υπάρξει ένα φλερτ με κάποιον άλλον, το οποίο θα ευδοκιμήσει την ίδια στιγμή. Άρα, η γνώμη που θέλει τα social media να «εξαλείφουν» τον χρόνο που απαιτείται για τη γνωριμία με κάποιον βγαίνει αληθινή.

Επίσης, λένε πως τα social media εκτός από τον χρόνο, εξαλείφουν και την απόσταση. Είναι φυσικό πως μέχρι πριν κάποια χρόνια δεν μπορούσαμε να γνωρίσουμε ανθρώπους που ζούσαν κάποια χιλιόμετρα μακριά από εμάς. Για παράδειγμα, ακόμα κι ένας άνθρωπος από τον Άλιμο δε θα μπορούσε εύκολα να γνωρίσει κάποιον από την Άνοιξη, παρόλο που και οι δύο Δήμοι ανήκουν στην Αττική. Πλέον κάποιος από την Αθήνα μπορεί να επικοινωνήσει με κάποιον άλλον στην Καβάλα ή ακόμα και σε πόλεις του εξωτερικού. Σημαντική, ακόμα, είναι και η συμβολή των social media στην επιβίωση και την επικοινωνία ανθρώπων που διατηρούν σχέση από απόσταση, κρατώντας συντροφιά, όταν ο ένας βρίσκεται μακριά από τον άλλον.

Η αλήθεια είναι πως το φλερτ μέσα από τα social media φαίνεται αρκετά πιο βολικό. Εγκυμονεί, ωστόσο, πολλούς κινδύνους. Ο πιο σημαντικός από αυτούς είναι πως στο διαδίκτυο η απροσωπία είναι διάχυτη, όπως και τα πλαστά στοιχεία. Όταν φλερτάρει κάποιος με έναν άγνωστο, ποτέ δεν ξέρει αν ισχύουν στο 100% τα στοιχεία που του έχει παρουσιάσει ως αληθινά. Τα ψεύτικα προφίλ στα social media είναι ένα συχνό φαινόμενο, καθώς και οι απάτες εις βάρος πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα ανηλίκων, αφού πλέον το φλερτ των εφήβων γίνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου. Αυτή τη συνήθεια προσπαθούν συχνά να εκμεταλλευτούν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με διαστροφές, επικίνδυνα για την κοινωνία. Αποπλανήσεις, εξαφανίσεις και βιασμοί ανηλίκων μπορούν να αποτελέσουν σοβαρές συνέπειες αυτής της ηλεκτρονικής εξαπάτησης.

Πηγή εικόνας: tech.co

Πέρα από τις σοβαρές συνέπειες που διώκονται ποινικά, υπάρχουν και οι ψυχολογικές. Η ευκολία των social media ωθεί τους ανθρώπους στην απομόνωση, αφού το φλερτ δε γίνεται πλέον με προσωπική επαφή. Η προσωπική επικοινωνία κοντεύει να εξαφανιστεί, αφού οι άνθρωποι σήμερα «αγκαλιάζουν» οθόνες και όχι ανθρώπους. Επίσης, όλοι περνούν περισσότερο χρόνο στο κινητό ή τον υπολογιστή, με αποτέλεσμα όταν βγαίνουν, να μην περνούν παραγωγικό χρόνο με τον κοινωνικό τους περίγυρο. Είναι συχνή η εικόνα μιας παρέας σε μια καφετέρια που δεν ανταλλάσσει κουβέντα, αφού ο καθένας ασχολείται με το κινητό του.

Τέλος, μπορεί να αναφερθεί πως οι πολλές επιλογές των social media μειώνουν την προσπάθεια που κάνουν τα άτομα για να κρατήσουν τις σχέσεις τους. Για να διαρκέσει μια σχέση, χρειάζονται υπομονή και συνεχείς προσπάθειες, κάτι που πλέον φαίνεται να μειώνεται σταδιακά, αφού πολλοί θεωρούν πως ακόμα και αν χάσουν το ταίρι τους, θα το αντικαταστήσουν εύκολα με κάποιο άλλο. Αυτό κάνει πιο εύκολο και συχνό το φαινόμενο της απιστίας, επειδή οι «δεύτερες ζωές» κρύβονται με πιο εύκολο τρόπο στα social media.

Επομένως, τα social media στον τομέα του φλερτ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ούτε με υπέρμετρο ενθουσιασμό, αλλά ούτε και με υπερβολική καχυποψία. Πάντα θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Θα πρέπει, δηλαδή, να αντιμετωπίζονται ως ένα «βοήθημα» του φλερτ, το οποίο, όμως, δεν θα αντικαθιστά την πραγματικότητα και την προσωπική επαφή. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, πως ο άνθρωπος αποτελεί ένα πραγματικό και όχι ένα ψηφιακό ον.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.