14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΔυναστεία Κένεντι: Τραγωδία και μεγαλείο (Α' Μέρος)

Δυναστεία Κένεντι: Τραγωδία και μεγαλείο (Α’ Μέρος)


Της Αιμηλίας Μπέλμπα, 

Πολύ πριν οι Καρντάσιανς… κυβερνήσουν την Αμερική και ίσως ολόκληρο τον πλανήτη, μια άλλη οικογένεια ήταν εκείνη που είχε τα σκήπτρα. Οι Κένεντι ήταν, είναι και θα είναι ό,τι πιο κοντά σε βασιλική οικογένεια είχε και θα έχει ποτέ η Αμερική. Έχουν κύρος, παράδοση, αλλά και την τραγωδία να τους ακολουθεί διαρκώς, θυμίζοντας σε όλους μας πως τα μέλη αυτής της λαμπερής και επιτυχημένης οικογένειας μπορεί να τα έχουν όλα, αλλά παραμένουν κοινοί θνητοί και ο θάνατος δεν κάνει διαχωρισμό σε πλούσιους και φτωχούς, επιτυχημένους και μη. Πάμε, λοιπόν, να εξερευνήσουμε την τραγική ιστορία της οικογένειας που έχει επηρεάσει όσο ελάχιστες την παγκόσμια ιστορία, αλλά έχει ταλαιπωρηθεί και τόσο πολύ, ώστε, εδώ και δεκαετίες, υπάρχουν οι φήμες για κάποια κατάρα που την ακολουθεί.

Ο φιλόδοξος πατέρας και η Γκλόρια Σουάνσον  

Με καταγωγή από την Ιρλανδία, ο Τζόζεφ Κένεντι και η γυναίκα του Ρόουζ ήταν οι γονείς εννιά παιδιών, ανάμεσά τους και ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κένεντι. Ο Τζόζεφ έχτισε μια ολόκληρη περιουσία κάνοντας σωστές επενδύσεις, αλλά υπήρχαν πάντα εκείνοι που είτε χρέωναν στον πατριάρχη της οικογένειας «σχέσεις» με τη μαφία, είτε τον κατηγορούν πως οι δουλειές του δεν ήταν πάντα τόσο «καθαρές», και αυτές οι «αμαρτίε» του έφεραν τη μετέπειτα κατάρα πάνω στην οικογένεια. Ανεξάρτητα από το αν είναι αλήθεια αυτοί οι ισχυρισμοί ή όχι, ένα είναι σίγουρο: πως ο μπαμπάς Κένεντι ήταν ένας πολύ φιλόδοξος άνθρωπος.

Οι δύο σημαντικότερες στιγμές στη ζωή του Τζόζεφ Κένεντι ήταν πολιτικά όταν διετέλεσε Πρέσβης της Αμερικής στο Ηνωμένο Βασίλειο την εποχή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και εραστής της σταρ του Χόλιγουντ, Γκλόρια Σουάνσον.

Ο Κένεντι ήλπιζε πως μετά από την πρεσβεία, το επόμενο βήμα του θα ήταν να βρεθεί στον Λευκό Οίκο, αλλά αρκετές δηλώσεις του, που από πολλούς φάνηκαν ακόμη και… «φιλοναζιστικές», γκρέμισαν τα όνειρά του να γίνει ο πρώτος Καθολικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πριν πάει, όμως, στο Ηνωμένο Βασίλειο και πυρπολήσει ο ίδιος την πολιτική του καριέρα, ο Κένεντι είχε ασχοληθεί και με το Χόλιγουντ, και εκτιμάται πως έβγαλε πάνω από 73 εκατομμύρια δολάρια από αυτές του τις επενδύσεις. Εκεί γνώρισε και την Γκλόρια Σουόνσον, με την οποία είχε δεσμό για τρία χρόνια. Αυτή δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που ο Τζόζεφ απατούσε τη γυναίκα του. Η απιστία, αλλά και οι ασυγκράτητες σεξουαλικές ορμές, που σύμφωνα με πολλούς έφταναν στα όρια του εθισμού σε πολλές περιπτώσεις, ήταν ένα χαρακτηριστικό των ανδρών στην οικογένεια Κένεντι. Η σύζυγός του Ρόουζ, ως μια πιστή καθολική γυναίκα, φυσικά δεχόταν τις εξωσυζυγικές δραστηριότητες του συζύγου της, χωρίς να διαμαρτύρεται.

Η ιστορία λέει, λοιπόν, πως μετά την αποχώρηση της Σουάνσον από την Paramount Pictures, εκείνη ξεκίνησε να κάνει δικές της παραγωγές, οι οποίες, όμως, δεν πήγαιναν καθόλου καλά. Έτσι, έκανε μια συνεργασία με τον μπαμπά Κένεντι, η οποία, εκτός από επαγγελματική, έγινε και προσωπική. Λίγο καιρό μετά τη σύναψη της συμφωνίας τους, ο Κένεντι κάλεσε την Σουάνσον με τον τότε άντρα της, τον Γάλλο αριστοκράτη Ανρί ντε Λα Φαλές, που είχε τον τίτλο του Μαρκήσιου στο Μαϊάμι. Εκεί, ο Κένεντι ζήτησε από κάποιον φίλο του να καλέσει τον Ανρί σε μια έκθεση και έτσι, η Σουάνσον έμεινε μόνη της στο ξενοδοχείο. Ο Κένεντι την επισκέφθηκε και μόλις εκείνη άνοιξε την πόρτα, της είπε: «Τώρα είσαι δική μου».

Μάλιστα, ο Κένεντι ήθελε να έχει την Σουάνσον μόνο για τον εαυτό του, σε σημείο που φρόντισε ο άντρας της να βρει μια δουλειά στο Παρίσι και της αγόρασε και ένα σπίτι σε μια ήσυχη γειτονιά του Χόλιγουντ, για να βρίσκονται οι δυο τους πιο ήρεμα. Η επαγγελματική τους συνεργασία δεν πήγε καθόλου καλά και την ίδια μοίρα είχε και η σχέση τους, η οποία, εν τέλει, έληξε όταν η Σουάνσον έμαθε πως ο Κένεντι είχε αγοράσει μια Κάντιλακ χρησιμοποιώντας χρήματα της παραγωγής. Η Σουάνσον, αντί να του μιλήσει για αυτό ιδιωτικά, αποφάσισε να το αναφέρει ένα βράδυ που ήταν έξω μαζί με κάποιους φίλους τους για φαγητό. Εκεί η Σουάνσον όχι μόνο αναφέρθηκε στο αυτοκίνητο, αλλά τον ταπείνωσε μπροστά σε τρίτους. Ο Κένεντι απλά σηκώθηκε από την καρέκλα του, έφυγε από το εστιατόριο και δεν είδαν ποτέ ξανά ο ένας τον άλλον.

Η λοβοτομή και οι δυο πρώτοι θάνατοι στον «αέρα»

Ο Τζόζεφ Κένεντι και η γυναίκα του Ρόουζ μπορεί να είχαν μια αρκετά προνομιακή ζωή, αλλά από νωρίς ο θάνατος και η τραγωδία τους χτύπησε την πόρτα. Η μεγαλύτερη από τα εννιά παιδιά τους, η Ρόζμαρι, έζησε μια από τις πιο τραγικές ζωές. Ως παιδί, είχε κριθεί πως είχε χαμηλό IQ και μαθησιακές δυσκολίες. Πιθανός λόγος για αυτή την κατάσταση θα μπορούσε να είναι ότι ο γιατρός της Ρόουζ έλειπε όταν ήταν η ώρα να γεννήσει και οι νοσοκόμες της είπαν να προσπαθήσει να κρατήσει το μωρό μέσα της για κάποιες ώρες.

Μεγαλώνοντας, η Ρόζμαρι απέκτησε μια εντυπωσιακή εμφάνιση και είχε αρχίσει να έχει αρκετούς θαυμαστές. Οι γονείς της φρόντιζαν να την κρατούν στο σπίτι διαρκώς και εκείνη είχε βίαια ξεσπάσματα, καθώς ήθελε να ζει πιο ελεύθερα. Στα 23 της, ο πατέρας της αποφάσισε ότι έπρεπε να υποβληθεί σε λοβοτομή, γιατί η παρουσία της χαλούσε την εικόνα της τέλειας οικογένειας που ήθελαν να έχουν. Η λοβοτομή δεν πήγε καλά και την άφησε ανίκανη να μιλήσει και να περπατήσει. Στη συνέχεια, οι γονείς της την έκλεισαν σε ένα ίδρυμα και την έκρυψαν από τα υπόλοιπα αδέρφια της. Κανείς τους δεν την επισκέφθηκε ξανά. Μετά από 20 χρόνια, όταν ο πατέρας της έπαθε ένα εγκεφαλικό λόγω του οποίου δεν μπορούσε να μιλήσει, εν τέλει, τα αδέρφια της έμαθαν που βρισκόταν και στο τέλος της ζωής της, αλλά μετά τον θάνατο του Τζόζεφ Κένεντι, απέκτησε ξανά σχέσεις με την οικογένειά της και τους επισκεπτόταν περιστασιακά.

Η μικρή καριέρα του Τζόζεφ Κένεντι ως πρέσβης έσβησε όποιες ελπίδες μπορεί να είχε για να γίνει εκείνος πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά η ελπίδα να μπει ένας Κένεντι στον Λευκό Οίκο δεν είχε σβήσει για εκείνον. Μετά τη δική του αποτυχία, εκείνος που θα αναλάμβανε το βαρύ έργο ήταν ο πρωτότοκος γιος του, ο Τζόζεφ Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος στην κυριολεξία από την μέρα που γεννήθηκε, είχε γαλουχηθεί με την πεποίθηση ότι θα γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ στο μέλλον. Όμως, σκοτώθηκε μόλις στα 29 του χρόνια, το 1944, σε μια μυστική αποστολή με την αεροπορία και έτσι, το χρέος του προέδρου έπεσε στις πλάτες του Τζον Κένεντι, ο οποίος εν τέλει το εκπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου, όμως, ο Τζόζεφ Τζούνιορ δεν ήταν ο μόνος Κένεντι που πέθανε στον αέρα. Η αδερφή του Κάθλιν και ο μελλοντικός δεύτερος σύζυγός της είχαν, επίσης, παρόμοιους θανάτους. Η Κάθλιν πήγε κόντρα στις αντιρρήσεις της μητέρας της και παντρεύτηκε τον Γουίλιαμ Κέιβεντις, Μάρκισιο του Χάρτινγκτον και μελλοντικό Δούκα του Ντέβονσαιρ. Θεωρητικά, αυτός θα ήταν ένας ιδανικός γάμος για την οικογένεια Κένεντι. Πολλοί πλούσιοι Αμερικανοί ανά δεκαετίες έχουν προσπαθήσει να παντρέψουν τις κόρες τους με μέλη της αγγλικής βασιλικής οικογένειας, για να αποκτήσουν περισσότερο κύρος. Όμως, η κρίσιμη λεπτομέρεια, που αλλάζει τα πάντα, είναι ότι οι Κένεντι, εκτός από φιλόδοξοι, είναι και σκληροπυρηνικά Καθολικοί και συγκεκριμένα, ακόλουθοι της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ενώ ένας τέτοιος γάμος θα σήμαιν ότι τα παιδιά της Κάθλιν θα μεγάλωναν μέσα στην Εκκλησία της Αγγλίας. Η Κάθλιν, παρ’ όλα αυτά, δεν άκουσε τη μητέρα της και παντρεύτηκε τον Μαρκίσιο.

Στον γάμο, το μοναδικό από τα αδέρφια της που παρευρέθηκε ήταν ο Τζόζεφ Τζούνιορ και τρείς μήνες αργότερα, πέθανε. Οι νεόνυμφοι πέρασαν λιγότερο από πέντε εβδομάδες μαζί, γιατί ο Μαρκίσιος πήγε να πολεμήσει στην Γαλλία. Μετά από τέσσερις μήνες γάμου και περίπου ένα μήνα μετά το θάνατο του αδερφού της, η Κάθλιν έμεινε χήρα. Όμως, γρήγορα έφτιαξε τη ζωή της ξανά και ετοιμαζόταν να παντρευτεί έναν άλλον Άγγλο ευγενή, τον Κόμη Φιτζγουίλιαμ, ο οποίος χώριζε τη γυναίκα του εκείνη την περίοδο. Η μητέρα της και πάλι ήταν αρνητική σε αυτόν τον γάμο και την προειδοποίησε ότι θα την αποκλήρωνε, αν εν τέλει προχωρούσε. Η Κάθλιν δεν τρόμαξε από αυτή την απειλή και όταν έμαθε ότι ο πατέρας της θα ήταν στο Παρίσι, αποφάσισε να πάρει τον αγαπημένο της και να πάει να τον συναντήσει. Εν τέλει, δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους και το αεροπλάνο τους έπεσε πάνω στα βουνά, κοντά στην Γαλλική Ριβιέρα. Στην κηδεία της παρευρέθηκε μόνο ο πατέρας της. Η μητέρα της όχι μόνο δεν πήγε στην κηδεία, αλλά σχολίασε αργότερα για τον θάνατο της κόρης της πως ήταν «δάκτυλος του Θεού». Βέβαια, αυτή δεν είναι η μόνη σκληρή στάση της Ρόουζ Κένεντι. Η μητριάρχης της οικογένειας ήταν γνωστό πως δεν επέτρεπε στα παιδιά της, αλλά ούτε και στα εγγόνια της να κλάψουν στο σπίτι, καθώς θεωρούσε το κλάμα αδυναμία.


Αιμηλία Μπέλμπα

Γεννήθηκε το μεσημέρι ενός Νοέμβρη. Τώρα ποιανού ακριβώς Νοέμβρη, αυτό δεν πρόκειται να σας το πει. Έχει τελειώσει μια Σχολή Δημοσιογραφίας και έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε site, κειμενογράφος και έχουν εκδοθεί δυο βιβλία της, εκ των οποίων το ένα στα αγγλικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.