15.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Μαρία Αντουανέτα

In Memoriam: Μαρία Αντουανέτα


Του Γιώργου Ναθαναήλ, 

Στις 2 Νοεμβρίου 1755 γεννήθηκε στη Βιέννη το 15ο παιδί της αυτοκράτειρας της Αυστρίας, Μαρίας Θηρεσίας και του αυτοκράτορα, Φραγκίσκου Α’. Το πλήρες όνομα της νέας πριγκίπισσας ήταν Μαρία Αντωνία Ιωσηφίνα Ιωάννα. Ωστόσο, τη μέρα που γεννήθηκε συντελέστηκε ο καταστροφικός σεισμός στη Λισαβώνα, ενώ οι δυσκολίες της γέννας δεν ήταν καλά σημάδια για τη μετέπειτα πορεία της.

Η μικρή δούκισσα ήταν πολύ ατίθαση. Δεν ήθελε να κάνει μάθημα, για να ασχολείται με άλλα πράγματα. Ωστόσο, το πρόγραμμα που έφερε την υπογραφή της αυτοκράτειρας ήταν πολύ αυστηρό και μεστό. Περιελάμβανε χορό, θέατρο, ιστορία, ζωγραφική, ορθογραφία, γεωγραφία, μαθηματικά, ξένες γλώσσες και κέντημα για τα κορίτσια.

Την εποχή εκείνη, ο γερμανικός κόσμος -αν και διασπασμένος ακόμη- άρχισε να παίζει κάποιο ρόλο στη ζωή της Ευρώπης. Για να κερδίσει, λοιπόν, την εμπιστοσύνη της Ευρώπης, η Μαρία Θηρεσία ήθελε να οικοδομήσει καλές σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη. Πιο συγκεκριμένα, ήθελε να προσεγγίσει τη δυναστεία των Βουρβόνων, που βασίλευε στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σικελία. Συνεπώς, προόριζε την κόρη της, Μαρία Αντουανέτα, για νύφη του εγγονού του βασιλιά της Γαλλίας, Λουδουβίκου Αυγούστου. Πράγματι, μετά από διαβουλεύσεις ο βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος ΙΕ’ ζήτησε το χέρι της νεαρής δούκισσας για χάρη του εγγονού του. Η Μαρία Αντουανέτα ξεκίνησε να μαθαίνει γαλλικά, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον ρόλο της ως βασίλισσα της Γαλλίας.

Στις 19 Απριλίου 1770 έγινε ο γάμος στη Βιέννη και 2 μέρες μετά η Μαρία Αντουανέτα αποχαιρέτησε την οικογένειά της και αναχώρησε για το Παρίσι. Στις 16 Μαΐου έγινε ο πραγματικός γάμος, αφού ο Λουδοβίκος είχε στεφθεί βασιλιάς κι έτσι η Μαρία Αντουανέτα έγινε βασίλισσα της Γαλλίας.

Οι σχέσεις της με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια δεν ήταν καλές. Την αποκαλούσαν «Αυστριακή» -προφανώς- διότι δεν ήταν γέννημα θρέμμα από τη Γαλλία. Ξόδευε πολλά χρήματα για τη μόδα, τα κοσμήματα και τις κομμώσεις. Ο λαός ήταν δυσαρεστημένος μαζί της κι ο αδερφός της προσπάθησε να την συμβουλεύσει, ώστε να αυξηθεί η δημοτικότητά της. Άρχισε να αλλάζει με τη γέννηση της πρώτης κόρης της, το 1778. Μετά από 2 χρόνια έχασε τη μητέρα της. Το 1781 γεννήθηκε ο πρώτος της γιος, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 8 ετών. Το 1785 γεννήθηκε ο δεύτερος γιος της και τον επόμενο χρόνο γεννήθηκε η δεύτερη κόρη της, η οποία πέθανε από φυματίωση μετά από 2 χρόνια.

Με το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης, η βασιλική οικογένεια μπήκε στο στόχαστρο. Η βασίλισσα απέφυγε αρχικά τον ξυλοδαρμό από τον όχλο της πρωτεύουσας, αλλά εν τέλει η βασιλική οικογένεια συνελήφθη κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. Στις 16 Οκτωβρίου 1793 η Μαρία Αντουανέτα καρατομήθηκε από τους Γάλλους επαναστάτες στο Παρίσι.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).