14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική#Overcome#Overcome, πράξη δέκατη έκτη: Προγραμματισμός

#Overcome, πράξη δέκατη έκτη: Προγραμματισμός


Του Σταύρου Κατέρου,

Κατοικώ στο Ηράκλειο Κρήτης όπου και σπούδασα Επιστήμη Υπολογιστών (Computer Science) από το 2010 μέχρι το 2015. Όντας προπτυχιακός φοιτητής, αποφάσισα να καταπιαστώ με την έρευνα· κάτι που με γεμίζει και συνεχίζω μέχρι και σήμερα. Τόσο η πτυχιακή μου εργασία, όσο και η δουλειά που έκανα σε εργαστήριο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη μέχρι τώρα πορεία μου. Πριν συνεχίσω, εν τούτοις, θα ήθελα να σας επαναφέρω στο σήμερα και να σας εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ με τον όρο «έρευνα» που χρησιμοποίησα παραπάνω.

Εργάζομαι στην startup εταιρεία ORamaVR, η οποία χρηματοδοτήθηκε από ελληνικά funds και ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Αύγουστο του 2016. Οι ιδρυτές της είναι ο Γ. Παπαγιαννάκης, Π. Τραχανιάς και ο Ε. Τσιρίδης. Ο κύριος Παπαγιαννάκης και ο κύριος Τραχανιάς είναι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ ο κύριος Τσιρίδης είναι εξειδικευμένος χειρουργός ισχίου και γόνατος. Η βασική επιδίωξη της ORamaVR ήταν η ένταξη του Virtual Reality -δηλαδή της εικονικής πραγματικότητας- στην εκπαίδευση των χειρουργών και της ιατρικής κοινότητας εν γένει.

Ξεκινώντας με την ορθοπεδική χειρουργική, και πιο συγκεκριμένα με ολικές αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία εφαρμογή η οποία ουσιαστικά αποτελεί μία -αν μη τι άλλο- πραγματική προσομοίωση χειρουργικής επέμβασης. Με αυτή την εφαρμογή και σαφώς με τον κατάλληλο εξοπλισμό, οι εκπαιδευόμενοι χειρουργοί έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά σε μία επέμβαση, ενώ η ακρίβεια των κινήσεών τους είναι υψηλή. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να επαναλάβουν την ίδια επέμβαση αρκετές φορές και βλέποντας τα analytics τους -δηλαδή τι έκαναν σωστό και τι λάθος κατά τη διάρκεια της εικονικής επέμβασης- μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Εκτός από αυτό, εν τούτοις, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αντίστοιχες προσομοιώσεις για αρκετούς κλάδους της ιατρικής, καθώς και για την εκπαίδευση νοσηλευτών.

Ουσιαστικά, μιλάμε για μία συνεργασία προγραμματιστών και γιατρών προκειμένου να δημιουργηθούν προσομοιώσεις με μεγάλη ακρίβεια, οι οποίες δεν παύουν να είναι εύχρηστες και προσιτές. Ως τώρα, εφαρμογές της ORamaVR χρησιμοποιούνται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και από το New York University για την εκπλήρωση ενός case study (έρευνα πεδίου). Η εταιρία έχει αποσπάσει το βραβείο Best Social Impact στα AWE Awards και κατέκτησε τη δεύτερη θέση στα NBG Awards της Εθνικής Τράπεζας.

Στην ORamaVR εργάζομαι ως UX (User Experience) & Product Manager, ενώ παράλληλα ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό μου σε αντικείμενο αντίστοιχο με αυτό της εργασίας μου. Καθότι εργάζομαι στην εν λόγω εταιρία από τις απαρχές της -αρχικά μόνο ως προγραμματιστής- τη βλέπω σαν παιδί μου και είμαι πολύ περήφανος που αποτελώ μέρος της.

Πλέον, η θέση που έχω στην εταιρία μού επιτρέπει να κάνω κάτι που πάντοτε ήθελα· να εξηγώ έμπρακτα στον κόσμο που δεν έχει γνώσεις προγραμματισμού πώς αυτός μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας. Διότι ένα πάντρεμα του management και του προγραμματισμού φαντάζει απίστευτα ενδιαφέρον στο μυαλό μου. Όταν, λοιπόν, με ρωτάνε ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό μου, τους λέω ότι έχει ήδη ξεκινήσει.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ