19.8 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΚάνοντας την Ευρώπη ασφαλέστερη

Κάνοντας την Ευρώπη ασφαλέστερη


Της Χρύσας Χατζηβασιλείου,

H Europol (European Union Agency for Law Enforcement Cooperation) συνδέει και συντονίζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου, όπως για παράδειγμα τις αστυνομικές δυνάμεις, τα τελωνεία, τη χωροφυλακή και τις υπηρεσίες ασφάλειας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστηρίζει έρευνες, που αφορούν το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα, τελούμενο τουλάχιστον σε δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την τρομοκρατία και τα εγκλήματα που επηρεάζουν το κοινό αίσθημα. Η Europol αποτελείται σήμερα από 1.266 μέλη προσωπικού και ο προϋπολογισμός της για το έτος 2018 ήταν 135,7 εκατομμύρια ευρώ. Απαρτίζεται από 44 χώρες και παρέχει 1.400 γραμμές ασφαλείας σε αρμόδιες αρχές. Η EU Serious and Organized Crime Threat Assessment (SOCTA) σχεδιάζει πλάνο για την καταπολέμηση των απειλών που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη.

Επιπλέον, βοηθά και συντονίζει την καταπολέμηση των εγκλημάτων κατά της περιουσίας. Οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος είναι πολύ ευέλικτες, μετακινούνται εύκολα μέσω διαφορετικών δικαιοδοσιών και εμπλέκονται με τα περιουσιακά εγκλήματα και την απάτη, γι’ αυτό η νομική συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να απογυμνώσει αυτά τα εγκληματικά «δίκτυα». Το πληροφοριακό σύστημα της Europol περιλαμβάνει στοιχεία, όπως πινακίδες κυκλοφορίας, νούμερα κινητών τηλεφώνων και διευθύνσεις email υπόπτων, τα οποία συγκρίνει και δίνει νέες οδηγίες για έρευνες. Επιπρόσθετα, παρέχει εκπαίδευση για την καταπολέμηση της παραποίησης του ευρώ. Σύμφωνα με μελέτες, απάτες τέτοιου είδους κοστίζουν τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια το χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2,6% των εγκλημάτων σχετίζεται με νομιμοποίηση εσόδων.

Εκατοντάδες άνθρωποι υπολογίζεται ότι πέφτουν θύματα σωματεμπορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα, μέσω της σεξουαλικής ή της εργασιακής εκμετάλλευσής τους. Ο κοινός παρονομαστής σε όλα τα οργανωμένα εγκλήματα είναι το οικονομικό κίνητρο. Τα δίκτυα του λαθρεμπορίου μεταναστών παρέχουν τη δίοδο και καθορίζουν την κίνηση των μεταναστών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συχνά εμπλέκονται με άλλα εγκλήματα, όπως το εμπόριο ανθρώπων, την πλαστογραφία και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η Europol, η Frontex και η EUNAVFOR MED συνεργάζονται, για να εξαλείψουν το οργανωμένο λαθρεμπόριο μεταναστών.

Η προστασία της υγείας των ευρωπαίων πολιτών είναι ένα ακόμα μέλημα της Europol, που συμβάλλει στην καταπολέμηση της προώθησης ψεύτικων κατασκευασμάτων, φαγητών και ποτών, η κατανάλωση των οποίων μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα. Τα παραπάνω παρασκευάζονται συνήθως από παιδιά και εργάτες με πενιχρές αμοιβές. Η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καπνού και αλκοόλ αποτελούν μεγάλη απειλή. Μόνο το 2017, 44,7 δις. λαθραία τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Ευρώπη, στερώντας από τις κυβερνήσεις 10 δις ευρώ σε χαμένα φορολογικά έσοδα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ζωτικής σημασίας παροχές, όπως στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε υποδομές.

Ήδη από την ίδρυση της Europol το 1993, πρωταρχικός στόχος της ήταν και εξακολουθεί να είναι η καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, μέσω της καταστροφής εργοστασίων παραγωγής ναρκωτικών (κυρίως αμφεταμίνης και έκστασης). Διαθέτει συστήματα αναγνώρισης ναρκωτικών μέσω χημικών ουσιών, αναγνώρισης εγκληματικών οργανώσεων, μέσω της σύγκρισης του προφίλ των δραστών και τέλος σύστημα εντοπισμού των κρυψώνων, που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες, για να μεταφέρουν την κοκαΐνη από χώρα σε χώρα.

Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Εγκλήματος προλαμβάνουν και καταστέλλουν διαδικτυακά εγκλήματα, ήτοι την παιδική πορνογραφία, την ηλεκτρονική απάτη, το hacking, το phishing κ.α. με προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό και εργαστηριακή ανάλυση.

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τρομοκρατίας αναγνωρίζει και αναφέρει εξτρεμιστικές δραστηριότητες βίας, που οργανώνονται διαδικτυακά.

Μείζον είναι το γεγονός ότι η Europol έχει δημιουργήσει το site www.europol.europa.eu/stopchildabuse. Πολλές οικογένειες έχουν βρει τα παιδιά τους που είχαν αρπαχθεί ή αντιλήφθηκαν ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, χάρη στην εφαρμογή Stop Child Abuse-Trace an Object της Europol. Αν επιθυμείς να σταματήσεις τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, μπορείς να μπεις στην ως άνω ιστοσελίδα και αναγνωρίζοντας κάποιο αντικείμενο ενός παιδιού που έχει πέσει θύμα κακοποίησης, να το σώσεις!


Χρύσα Χατζηβασιλείου

Σπούδασε Νομική του ΔΠΘ. Είναι ασκούμενη δικηγόρος και παράλληλα φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό «Δίκαιο και Πληροφορική» στο ΠΑ.ΜΑΚ., το οποίο αφορά τα προσωπικά δεδομένα και το ηλεκτρονικό έγκλημα. Είναι μέλος στην ELSA Komotini  συμμετέχοντας σε summer schools, σεμινάρια και institutional visits σε ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα σε Βρυξέλλες και Χάγη. Επιπλέον, είναι εθελόντρια στην ΜΚΟ Ένωση Κυριών Δράμας «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ