17.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο δικαίωμα στην άμβλωση και η καταπάτησή του

Το δικαίωμα στην άμβλωση και η καταπάτησή του


Της Πετρίνας Βουτσίνου,

Η ιδέα που έχουμε ως παιδιά για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως τη χώρα με τις «ελευθερίες» και τις «ευκαιρίες», καταρρίπτεται αρκετά εύκολα και, δυστυχώς, με πολλά συχνά περιστατικά. Υπάρχουν τόσα παραδείγματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτήν τη χώρα, που πλέον είναι δύσκολο να τα αριθμήσουμε: από κατάχρηση εξουσίας, αστυνομική βία, έλλειψη πρόσβασης σε δωρεάν ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση μέχρι την πιο πρόσφατη κίνηση, τον νόμο που απαγορεύει τις εκτρώσεις γενικά (ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ενήλικων και ανήλικων ατόμων). Γνωρίζουμε πως τέτοιες καταπατήσεις γίνονται σε διάφορες χώρες, μα είναι αρκετά σοκαριστικό, όταν μιλάμε για μια χώρα θεωρητικά προοδευτική, που συνεχώς επαναφέρει νόμους του παρελθόντος.

Πηγή εικόνας: imgonmed.bbend.net

Η έκτρωση είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο προστατεύει τη γυναίκα. Κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να υποβάλλεται στην όλη διαδικασία της εγκυμοσύνης και της γέννας χωρίς τη θέλησή του. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέγει για το σώμα του, χωρίς να εμπλέκεται με κανέναν τρόπο το κράτος σε αυτό. Μπορούμε να διακρίνουμε μία τρανταχτή ειρωνεία στο ακόλουθο σενάριο: εάν ένα άτομο πεθάνει, τα όργανά του δεν μπορούν να δωρισθούν σε κάποιον, εάν το ίδιο το άτομο δεν έχει συναινέσει ξεκάθαρα για αυτό πριν από τον θάνατό του. Απαγορεύοντας, λοιπόν, την έκτρωση, δίνεις στη γυναίκα περισσότερα δικαιώματα για το ίδιο της το σώμα, όταν είναι νεκρή παρά όταν είναι ζωντανή.

Όπως ακούγεται πολύ συχνά, απαγορεύοντας τις εκτρώσεις, δεν τις μειώνεις, θα συνεχίζουν να γίνονται, αλλά παράνομα. Εάν ενδιαφέρεται ένα κράτος για τα παιδιά, καλό θα ήταν να άρχιζε προστατεύοντας πρώτα αυτά που έχουν ήδη γεννηθεί και υποφέρουν για διάφορους λόγους. Εάν θέλεις να μην βιώνουν τα παιδιά βία, απομάκρυνέ τα από κακοποιητικούς γονείς και πήγαινέ τα σε κατάλληλες και καλά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις που μπορούν να τα υποστηρίξουν. Ενίσχυσε οικονομικά τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη, ώστε τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα πιο παιδικό και λιγότερο αγχώδες περιβάλλον με αξιοπρέπεια. Είναι σημαντικό το ίδιο το κράτος να παρέχει στα παιδιά υγεία και εκπαίδευση… Υπάρχουν τόσα πράγματα που πρέπει να γίνουν, για να βοηθηθούν και να υποστηριχτούν τα παιδιά, η έκτρωση δεν είναι ένα από αυτά τα μέτρα και αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Είναι το λιγότερο παράλογο, λοιπόν, το να γυρνάμε πίσω στο παρελθόν, ψηφίζοντας νόμους που ελέγχουν την ατομικότητα, περιορίζουν τις ελευθερίες και που στην τελική βλάπτουν περισσότερους ανθρώπους, γιατί ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που είτε δεν το ήθελε είτε δεν μπορεί οικονομικά να το υποστηρίξει είναι απολύτως λογικό να μην έχει και την πιο ευχάριστη παιδική ηλικία. Πραγματικά, δεν υπάρχουν πολλά που να μπορείς να πεις για αυτό το θέμα, μιας και μοιάζει τόσο προφανές και τόσο απάνθρωπο το να υποβάλεις μία γυναίκα σε όλη αυτή τη διαδικασία παρά τη θέλησή της.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πετρίνα Βουτσίνου
Πετρίνα Βουτσίνου
Γεννήθηκε το 2002 και μεγάλωσε στη Σύρο. Σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Βόλο. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει βιβλία και ασχολείται με τον χορό. Της αρέσει πολύ να ταξιδεύει και να γνωρίζει νέους ανθρώπους.