11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο δικαίωμα στην τεμπελιά

Το δικαίωμα στην τεμπελιά


Της Ελένης Παπανικολάου,

Εκτός από τα πολλά θετικά χαρακτηριστικά που μπορεί να πλαισιώνουν τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, υπάρχουν, φυσικά, και τα αρνητικά χαρακτηριστικά, ένα από τα οποία είναι και η τεμπελιά.

Αναλυτικότερα, η τεμπελιά είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως από γονείς, δασκάλους, μαθητές, μεγάλους και μικρούς. Συνήθως, χρησιμοποιείται ως ένα επικριτικό χαρακτηριστικό που αποδίδουμε σε κάποιον. Όταν αποδίδεται ως χαρακτηριστικό, υπονοείται ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να συμβαίνει, ότι ο τεμπέλης θα είναι πάντα τεμπέλης και ότι ο τεμπέλης είναι υπεύθυνος για την κατάστασή του, σαν να είναι μία επιλογή!

Πηγή εικόνας: ipop.gr

Ο τρόπος λειτουργίας του κάθε ατόμου, οι σκέψεις του, τα συναισθήματά του και οι συμπεριφορές που υιοθετεί συνδέονται με τις εμπειρίες του, την ιστορία του, τους κανόνες του, τις αξίες του, τις πεποιθήσεις του, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, τους άλλους και το μέλλον. Είναι, λοιπόν, ένα σύνολο δεδομένων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η οκνηρία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε σχολική αποτυχία. Η ενοχοποίηση του παιδιού, του γονέα ή ακόμα και του δασκάλου όχι μόνο δε βοηθά, αλλά μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α., η τεμπελιά είναι δείκτης υψηλής νοημοσύνης, καθώς οι άνθρωποι που είναι πιο έξυπνοι περνούν περισσότερο χρόνο χαζολογώντας σε σχέση με τους άλλους. Επιτέλους, έχεις κάθε λόγο να υπερηφανεύεσαι!

Η μελέτη από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα υποστηρίζει, μάλιστα, τη θεωρία ότι οι άνθρωποι με υψηλό IQ δεν βαριούνται τόσο εύκολα, γι’ αυτό είναι πιο χαρούμενοι με το να αφιερώνουν πολύ χρόνο βυθισμένοι στις σκέψεις τους. Αντιθέτως, τα άτομα με χαμηλότερη ευφυΐα χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα από εξωτερικούς παράγοντες, για να μην πλήττουν. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να δοκιμάσουν ένα αρκετά παλιό κουίζ, για να δουν πώς ανταποκρίνονται οι σπουδαστές σε διάφορα σενάρια. Τους ζήτησαν, λοιπόν, να απαντήσουν σε ποιο βαθμό συμφωνούσαν με δηλώσεις, όπως για παράδειγμα: «απολαμβάνω πραγματικά μια εργασία που απαιτεί νέες λύσεις σε προβλήματα»  και «σκέφτομαι τόσο πολύ όσο πρέπει».

Στη συνέχεια, μελέτησαν τις δραστηριότητες των συμμετεχόντων για μια εβδομάδα και διαπίστωσαν ότι αυτοί που σκέφτονταν περισσότερο ήταν πολύ λιγότερο ενεργοί, ενώ τα Σαββατοκύριακα δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Τα ευρήματά τους χαρακτηρίστηκαν «αρκετά σημαντικά» απ’ την επιστημονική έκδοση Journal of Health Psychology και θεωρείται σπουδαία η ικανότητα αυτών των ανθρώπων να αναγνωρίζουν τη ραθυμία που τους διακατέχει. Και αυτό, γιατί σε συνδυασμό με τη γνώση του τι σημαίνει απραξία, μπορεί να τους κάνει πιο δραστήριους μέσα στην ημέρα.

Πηγή εικόνας: citywoman.gr

Συνεπώς, η τεμπελιά ή αλλιώς απραξία μπορεί να συνιστά, γενικά, ένα αρκετά αρνητικό στοιχείο της προσωπικότητας ενός ατόμου, ωστόσο, μπορεί να περιέχει και ορισμένες απολαύσεις. Αφού δίνει την ευκαιρία σε ένα άτομο να απολαύσει πραγματικά το να μην κάνει τίποτα και έτσι να νιώθει ευτυχία και ηρεμία μέσα από αυτό.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Γιατί όσο πιο τεμπέλης ο άνθρωπος τόσο μεγαλύτερη η ευφυΐα του, gr.askmen.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Παπανικολάου
Ελένη Παπανικολάου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002. Σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα στο Τμήμα Φιλολογίας. Θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία.