11.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηMatteo Renzi: Με σύνθημα «Italia Viva» στο άρμα για την επιστροφή στην...

Matteo Renzi: Με σύνθημα «Italia Viva» στο άρμα για την επιστροφή στην πρωθυπουργία


Του Φάνη Γραμμένου,

Με σπουδές νομικής, ο Ματέο Ρέντσι διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας από το Φεβρουάριο του 2014 έως το Δεκέμβριο του 2016. Έχοντας επίσης περάσει κι από άλλες θέσεις ισχύος της ιταλικής Δημοκρατίας -αυτή του Δημάρχου της Φλωρεντίας, καθώς κι αυτή του Γενικού Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος-, αναμφίβολα η πείρα του περί των δημοσίων υποθέσεων της Ιταλίας είναι αξιοσημείωτη. Μέχρι και το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, παρέμενε ενεργός στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, έχοντας την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον εσωκομματικό του αντίπαλο, Νικόλα Τζινγκαρέτι και έπειτα από τη συγκρότηση της (νέας) κυβέρνησης Κόντε, με τη συνεργασία του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), σα βόμβα φαίνεται να σκάει η απόφασή του να εγκαταλείψει το Δημοκρατικό Κόμμα και να ιδρύσει ένα νέο, κεντρώο κόμμα ονόματι «Italia Viva», δηλαδή Ζωντανή Ιταλία. Κατά πολλούς, φαίνεται να μεταβάλλεται ξανά το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία, παρά την απειλή του Σαλβίνι.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε γνωστό, σε εκπομπή της Rai ότι πρόκειται να τον ακολουθήσουν 25 βουλευτές και 15 γερουσιαστές. Ουσιαστικά, κυρίως στη γερουσία, το μέλλον της κυβέρνησης Κόντε θα εξαρτάται πλέον από το νέο κόμμα του Ρέντσι. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Repubblica, ο Ρέντσι φρόντισε να επισημάνει πως το νέο του κίνημα θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση Κόντε. Εμφανής ήταν ταυτόχρονα η πεποίθηση πως είναι «πιθανό να διευρύνει την κοινοβουλευτική της στήριξη». Στο νέο κόμμα θα τον ακολουθήσουν δύο υπουργοί της κυβέρνησης Κόντε: η Τερέζα Μπελανόβα, επικεφαλής του υπουργείου Γεωργίας και η Έλενα Μπονέττι, υπουργός Ισότητας. Πολλοί συνεργάτες του Ματέο Ρέντσι αποφάσισαν να παραμείνουν εντός του Δημοκρατικού Κόμματος. Κάτι που -σύμφωνα με αρκετούς σχολιαστές- μπορεί και να σημαίνει ότι η διάσπαση αυτή ενδέχεται και να είναι προσωρινή. «Το κόμμα του εικοστού αιώνα δε λειτουργεί πλέον», είπε ο Ρέντσι και συμπλήρωσε «θέλω να κάνω κάτι νέο που θα αφήσει πίσω το παρελθόν και δε θα γυρίζει πίσω για να λύσει προβλήματα που είναι μπροστά». Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ένα σύνολο από πολιτικά ρεύματα και φοβάται πως δεν είναι σε θέση να απαντήσει μόνο του στις επιθέσεις του Σαλβίνι και στη δύσκολη συγκατοίκηση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Ανατρέχοντας κανείς στα κίνητρα του Ρέντσι πίσω από αυτή του την απόφαση, σίγουρα καταλήγει αμέσως στις τεταμένες του σχέσεις με την αριστερή πτέρυγα του PD. Αυτές οξύνθηκαν περισσότερο μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που σήμανε το 2016, την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία. «Υπάρχει μια πολιτισμική φατρία στην ιταλική Αριστερά που με βλέπει ως εισβολέα», δήλωσε χθες ο ίδιος. «Λυπούμαστε, το να διασπά το PD είναι λάθος», σχολίασε από την πλευρά του ο Τζινγκαρέτι. Σαφώς αιχμηρότερη ήταν η αντίδραση του υπουργού Πολιτισμού και ηγετικού στελέχους του PD, Ντάριο Φρανκεσκίνι που συνέκρινε την αποχώρηση του Ρέντσι με τους πολιτικούς διχασμούς που οδήγησαν στο φασισμό, τη δεκαετία του 1920.

Η έκβαση της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία σίγουρα διαφαίνεται επεισοδιακή τις προσεχείς μέρες, θέτοντας σε απειλή ακόμα και την κυβέρνηση της χώρας. Παρότι ο κίνδυνος προκήρυξης πρόωρων εκλογών φαντάζει ελάχιστος, τίθεται το ερώτημα εάν θα υπάρξει κάποια συμβιβαστική λύση μεταξύ του αποστατούντος Ρέντσι και του κόμματος, από το οποίο ανήλθε στην εξουσία, για την εύρυθμη κυβερνητική λειτουργία. Θα αποτελέσει άραγε ορόσημο στην πολιτική ιστορία της Ιταλίας η απροσδόκητη απόφαση του τέως πρωθυπουργού της χώρας να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα ή τα διπλωματικά μέσα αμφότερων των πλευρών, θα καταφέρουν να εξομαλύνουν τα όποια εμπόδια;


Φάνης Γραμμένος

Γεννημένος στην Αθήνα το 1999 και κάτοικος Παλαιού Φαλήρου, έλκει την καταγωγή του από την Λακωνία την οποία αγαπά ιδιαίτερα. Φοιτεί στο 3ο έτος του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει ιδιαίτερη έφεση στο Διεθνές Δίκαιο και τα σύγχρονα πολιτικά ζητήματα. Έχει επίσης συμμετάσχει σε προσομοιώσεις δικών (MICC Poland, Greece 2019), καθώς και σε άλλα προσομοιωτικά μοντέλα οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europa.S). Στην ομάδα του OffLine Post, έχει αναλάβει την συγγραφή άρθρων διεθνούς ενδιαφέροντος, για τα οποία πιστεύει πως οι νέοι πρέπει να έχουν ενεργό δράση.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ