14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑνάπτυξηClusters και επιχειρηματικότητα: το 1ο ναυτιλιακό cluster στην Ελλάδα

Clusters και επιχειρηματικότητα: το 1ο ναυτιλιακό cluster στην Ελλάδα


Της Ελένης Σπυροπούλου,

Η έννοια του «cluster» εισήχθη από τον Porter την δεκαετία του ’90 και πρόκειται για έναν επιχειρηματικό συνεργατικό σχηματισμό, ο οποίος προωθεί την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα και κατ’ επέκταση συμβάλλει στην τόνωση των τοπικών οικονομιών και στον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Οι φορείς που συμμετέχουν σε μια «συστάδα επιχειρήσεων» είναι ισότιμοι και ανεξάρτητοι. Το τελευταίο μάλιστα, σημαίνει πως επιτρέπεται ο υγιής ανταγωνισμός των επιχειρήσεων αυτών. Τα κυριότερα οφέλη που απολαμβάνουν οι συμμετέχοντες είναι η διάχυση της γνώσης, οι οικονομίες κλίμακος (οι οποίες εξασφαλίζουν μείωση του κόστους, λόγω κοινής χρήσης εγκαταστάσεων, πόρων, κ.λπ.), η πρόσβαση σε εξειδικευμένο προσωπικό, η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για έρευνα και ανάπτυξη, η αύξηση της λειτουργικής αποδοτικότητας, η προώθηση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας και η δημιουργία «κοινωνικού κεφαλαίου».

Αξίζει να αναφέρουμε 2 διεθνή παραδείγματα επιτυχημένου cluster:

  • One North, Σιγκαπούρη (στόχος των συνεργαζόμενων φορέων είναι η προώθηση της βιοϊατρικής έρευνας καθώς και η έρευνα στον κλάδο της πληροφορικής, των πολυμέσων και των νέων τεχνολογιών)
  • @22Barcelona (αντικείμενο έρευνας είναι τα πολυμέσα, η ενέργεια, οι ιατρικές τεχνολογίες, η πληροφορική και το design)

Στην Ελλάδα, διακρίνουμε τα κλαδικά clusters καινοτομίας και τα περιφερειακά clusters. Σκοπός των ελληνικών «συστάδων» είναι να αποτελέσουν τα νέα επιχειρηματικά επίκεντρα και να συμβάλουν στην ένταξη των τοπικών οικονομιών στους αναπτυσσόμενους οικονομικούς τομείς έντασης γνώσης και τεχνολογίας.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο 1ο ναυτιλιακό cluster «MARITIME HELLAS», μιας και η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα με πλούσια ναυτική παράδοση. Πρόκειται για τη συνεργασία φορέων, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ναυτιλία, τις επιχειρήσεις, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τους επιστημονικούς φορείς, τα επιμελητήρια, τα δικηγορικά γραφεία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εξειδικεύονται στην παροχή υπηρεσιών στη ναυτική βιομηχανία.

Τα οφέλη που απολαμβάνουν τα μέλη του είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και του marketing, η επαφή με νέες μεθόδους παραγωγής, η δημιουργία δικτύων συνεργασίας και η αξιοποίηση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Το «MARITIME HELLAS» φιλοδοξεί την είσοδο σε 3 νέες αγορές:

  1. Κατασκευή ναυτιλιακού εξοπλισμού
  2. Δημιουργία «πράσινων» ναυπηγείων
  3. «Πράσινες» διαλύσεις πλοίων

Ο αρχικός σχεδιασμός, οι αμοιβαίες σχέσεις, η συνεργασία και το κοινό marketing, με γνώμονα πάντα τις καλύτερες πρακτικές nautical clusters σε άλλες πόλεις-λιμάνια της Μεσογείου και της Ευρώπης, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας για το σπουδαίο αυτό εγχείρημα. Στόχος των συμμετεχόντων είναι να γίνει το 1ο ναυτιλιακό cluster στην Ελλάδα, πρώτο στην κατάταξη σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Το «MARITIME HELLAS», λοιπόν, συγκεντρώνει ταλέντα, επιχειρήσεις, επενδυτές και επιστημονικές προσπάθειες, και ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει στο μέλλον ένα εγχείρημα πλήρως ανταποκρινόμενο στις ραγδαίες αλλαγές, που θα επαναπροσδιορίσει ριζικά το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας.


Ελένη Σπυροπούλου

Γεννήθηκε το 1997 στην Πάτρα, μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας και κατοικεί τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Πρόσφατα ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο ΠΜΣ “Master of Business Administration” του ΟΠΑ. Την απασχολεί η μελέτη θεμάτων σχετικών με την επιχειρηματικότητα, εξάλλου στο μέλλον φιλοδοξεί να δημιουργήσει την δική της επιχειρηματική μονάδα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ