9.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ ατζέντα για τον ελληνικό τουρισμό του μέλλοντος

Η ατζέντα για τον ελληνικό τουρισμό του μέλλοντος


Της Αναστασία-Δήμητρα Βογιατζή,

Σε μία απερίγραπτη φρενίτιδα ενθουσιασμού, ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης,  τοποθετώντας στην κορυφή των προγραμματικών του δηλώσεων τις επιτακτικές ανάγκες του κράτους, έφτασε στο υπουργείου τουρισμού, όπου και συνομίλησε με τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη στο πλαίσιο της τουριστικής πολιτικής, την οποία επιθυμεί να ακολουθήσει.

Ο τουρισμός αποτελούσε ανέκαθεν το μεγαλύτερο κλάδο της Ελλάδας. Ωστόσο, κατά την ειλικρινή μαρτυρία όλων παραμένει, ως ένα βαθμό, αναξιοποίητος και έχει την τάση να υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα, αναμένοντας μία αλλαγή ή καλύτερα τη μέγιστη εκμετάλλευσή του.

Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο τουρισμός δε θα θυσιαστεί ξανά στο βωμό της απαξίωσης και της λανθασμένης ή και ελαχιστοποιημένης εκμετάλλευσης, αλλά αντίθετα θα ακολουθηθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός, προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα, εντός του επόμενου εξαμήνου θα τεθεί σε λειτουργία ένα δεκαετές σχέδιο για το μελλοντικό τουρισμό, στην υποδομή του οποίου, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα υφίστανται τρεις βασικές αρχές : η καινοτομία, η βιωσιμότητα αλλά σαφώς και η ανταγωνιστικότητα. Στην προσπάθεια αυτή, βέβαια, η σκυτάλη θα χρειαστεί να περάσει και από τα χέρια του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος υπήρξε αρωγός του ελληνικού τουρισμού στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς και στήριγμα για την ελληνική οικονομία.

Συγχρόνως, ένα ακόμα θέμα που έπεσε πάνω «στο τραπέζι των προτεραιοτήτων» ήταν η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που ταλανίζουν μέχρι και σήμερα την ελληνική αγορά. Το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να αρμόζει και να θωρακίζει τον ελληνικό τουρισμό, επιτρέποντάς του να κινείται με σιγουριά και ασφάλεια στα μέγιστα έσοδα και δίχως τον άξονα των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αφού η Ελλάδα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στους δέκα καλύτερους προορισμούς ανά τον κόσμο.

Με το βλέμμα, ωστόσο, στραμμένο στον τουρισμό, θέση πήραν και οι αναφορές του αρμόδιου υπουργού στην τουριστική εκπαίδευση αλλά και στον ΕΟΤ. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, ο Θεοχάρης αναφέρθηκε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα ακολουθεί «την παγκόσμια κλάση» και όχι μεμονωμένα τα ελληνικά δεδομένα. Είναι γεγονός ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα διαφέρει κατά πολύ εκείνων των χωρών του εξωτερικού και αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο οι ξένες χώρες επιζητούν ανθρώπινο δυναμικό από την Ελλάδα. Το σύστημά μας είναι βασισμένο στις σφαιρικές, πρωτίστως, γνώσεις και ύστερα στην εξειδίκευση, πράγμα που δεν παρατηρείται αντίστοιχα παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, αν και προάγει εξαιρετικούς και κορυφαίους επιστήμονες, στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος μας ενδιαφέρει, φαίνεται να έχει μία φθίνουσα πορεία. Βέβαια, αυτό παρατηρείται από τις βαθμίδες των μικρότερων τάξεων, οι οποίες ξεκινούν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και καταλήγουν ενίοτε στην τριτοβάθμια. Από την παιδική ηλικία οι αναφορές στο κομμάτι του τουρισμού είναι ελάχιστες, ενώ δεν παρέχονται κανενός είδους πληροφορίες περί αυτού. Φτάνοντας, λοιπόν, στην πανεπιστημιούπολη οι νέοι γνωρίζουν μονάχα τον τουρισμό ως ευρεία έννοια με υψηλό κέρδος για τη χώρα. Ποιο είναι επακριβώς το αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος; Στις προτιμήσεις τους θα υπάρξουν υψηλόβαθμες σχολές με κύρος, που στην εποχή μας δεν παρέχουν κανένα απολύτως οικονομικό όφελος, και κατά αυτόν τον τρόπο ο τουρισμός κατακρεουργείται και κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις επιλογής μελλοντικού επαγγέλματος. Επομένως, αυτό το οποίο τονίζει ο κ. Θεοχάρης είναι η προώθηση του τουρισμού μέσα από την εκπαίδευση από μικρή ηλικία και σαφέστατα, η σύναψη σχέσεων των ελληνικών πανεπιστημίων με ανώτατα ιδρύματα τουρισμού, έτσι ώστε ο τελευταίος να χρησιμοποιηθεί ως πλουτοφόρα πηγή. Από την άλλη πλευρά, υπενθύμισε για τον ΕΟΤ ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται υπό την ευθύνη του, προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη προσοχή για την προβολή της χώρας.

Ομολογουμένως, όλα τα προαναφερόμενα αποτελούν ένα σχέδιο αναβάθμισης και αναθεώρησης του τουρισμού. Αναμφίβολα, όμως, οι ριζοσπαστικές αυτές κινήσεις ίσως να φέρουν εις πέρας ένα έργο προσοδοφόρο για την Ελλάδα του σήμερα, η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί έρμαιο των εθνικών οικονομικών κρίσεων. Άλλωστε, δεν πρέπει να μας διαφεύγουν από το νου τα λόγια του Ισοκράτη «Το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν» (το ήθος όλης της πολιτείας είναι το ίδιο με αυτό εκείνων που την κυβερνούν).


Αναστασία-Δήμητρα Βογιατζή

Σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λόγω κυρίως και του σχολείου, συμμετέχει σε προσομοιώσεις, συνέδρια, διαγωνισμούς και σεμινάρια. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την πολιτική, την ποίηση και την λογοτεχνία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.