17.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ «υπόσχεση» της ΔΕΗ για μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια

Η «υπόσχεση» της ΔΕΗ για μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια


Του Τάσου Οικονόμου,

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, η ΔΕΗ ανακοίνωσε το σχέδιο, με το οποίο θα υιοθετήσει πιο πράσινες πολιτικές. Οι προσπάθειες του ομίλου θα κινηθούν σε 2 άξονες: αρχικά, στην απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη και, δευτερευόντως, στη μείωση των εκπομπών CO2. H επιλογή μορφών ανανεώσιμης ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος έχει έρθει ξανά στην επιφάνεια, μετά την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση με τη ρωσική εισβολή.

Στο δελτίο τύπου που δημοσίευσε η εταιρεία αναφέρεται ότι το πλάνο προς πιο «φιλικές προς το περιβάλλον» πρακτικές έχει αρχίσει ήδη να φέρνει κάποια αποτελέσματα. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι στις 22 Απριλίου του 2022, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, η εταιρεία ηλεκτροδότησε 4.500.000 νοικοκυριά μόνο με ενέργεια από το πρόγραμμα GreenPass. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη τη μέρα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειωθήκανε κατά 80.000 τόνους!

Πηγή εικόνας: pexels.com

Πρωταρχικής σημασίας για τη ΔΕΗ αποτελεί η απεξάρτηση της Ελλάδας από την εκμετάλλευση του λιγνίτη. Για τη χώρα μας, μέχρι και αρκετά πρόσφατα, η λιγνιτική παραγωγή ενέργειας είχε την πρωτοκαθεδρία, όμως με τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον, αλλά και στη ζωή των ανθρώπων κοντά σε αυτά τα εργοστάσια. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες να ανεξαρτητοποιηθούμε πλήρως από τον λιγνίτη. Συγκεκριμένα, το έτος 2012 τα ποσοστά της λιγνιτικής παραγωγής, σε σχέση με τη συνολική παραγωγή ενέργειας στη χώρα, αγγίζαν το 68%, ενώ το 2020 το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 27% της συνολικής παραγωγής. Στόχος είναι η εξάλειψη της λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2025 (αρχικά, είχε δοθεί ως στόχος το 2023, αλλά για λόγους που θα δούμε παρακάτω άλλαξε).

Βέβαια, οι δυσχερείς συνθήκες που λαμβάνουν χώρα αυτόν τον καιρό, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής και του πετρελαίου, αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν οδηγήσει σε πολλές φωνές στο εσωτερικό της χώρας να στραφούν προς τη φθηνή και εύκολη επιλογή που είναι ο λιγνίτης. Συνεπώς, τον Απρίλιο η διοίκηση της ΔΕΗ μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισαν την επόμενη διετία να διπλασιάσουν συνολικά τη λιγνιτική παραγωγή, ακόμη και αν χρειαστεί να ξανανοίξουν εργοστάσια, που μέχρι τώρα παρέμεναν κλειστά. Ένα εργοστάσιο αυτήν τη στιγμή συνεχίζει την καύση λιγνίτη που βρίσκεται στον Άγιο Δημήτριο Φλώρινας. Στα σχέδια αναφέρεται και η εγκαινίαση ενός νέου λιγνιτικού εργοστασίου στην Πτολεμαΐδα, πρόκειται για το τελευταίο λιγνιτικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, επίσης, προβλέπεται και η μετατροπή του για καύση φυσικού αερίου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Η κυβέρνηση εφησυχάζει ότι θα είναι ένα προσωρινό μέτρο που πάρθηκε με τον φόβο της πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου.

Γυρνώντας πίσω στον δεύτερο πυλώνα του σχεδίου της ΔΕΗ, προβλέπεται η περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2, από 20 εκατομμύρια τόνους το 2019 σε 5 εκατομμύρια τόνους το 2024. Στο δελτίο τύπου της ΔΕΗ δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο ομόλογο βιωσιμότητας (sustainability linkes bond), το οποίο συνδέεται με ρήτρα αειφόρας παραγωγής ενέργειας και με παράλληλη δέσμευση για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το τέλος του 2022.

Πηγή εικόνας: pixabay.com

Για την υλοποίηση των στόχων της, η ΔΕΗ εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πλάνο επενδύσεων σε μια πληθώρα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η θυγατρική της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, διαθέτει χαρτοφυλάκιο ηλιακών, αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων πάνω από 7GW και έχει επενδύσει σε έργα που θα προσθέσουν άλλα 650 MW το επόμενο διάστημα. Μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία αποτελεί η αξιοποίηση υδροηλεκτρικών πόρων, που για τη χώρα μας συνιστά μονόδρομο στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δεδομένων των δυνατοτήτων που προσφέρονται. Τέλος, η ΔΕΗ στις περιοχές που λειτουργούσαν λιγνιτικά εργοστάσια σκοπεύει να εγκαταστήσει ηλιακά πάρκα (π.χ. Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία), ώστε να ωφελήσει τους κατοίκους και να τους καταστήσει συμμέτοχους στα προσεχή έργα. Το ερώτημα που γεννάται, βέβαια, είναι το πόσο θα μπορούσε αυτή η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε να «εκτροχιάσει» τους στόχους ή έστω το χρονοδιάγραμμα που δίνεται από τη ΔΕΗ.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστάσιος-Αχιλλέας Οικονόμου
Αναστάσιος-Αχιλλέας Οικονόμου
Γεννήθηκε το 2000 στο Ρέθυμνο και σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει στόχο να ακολουθήσει την κατεύθυνση των οικονομικών. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά. Τον ενδιαφέρουν κυρίως θέματα οικονομικής ανάπτυξης και διεθνών οικονομικών σχέσεων. Επί του παρόντος διδάσκει μαθηματικά σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με το θέατρο και τα ταξίδια.