Του Πάνου Ιορδανίδη, 24 Σεπτεμβρίου έως 30 Σεπτεμβρίου, Εβδομάδα 39η
Οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εκτυλίχθηκαν με εντατικούς ρυθμούς μέσα στη βδομάδα και οι ομιλίες των αντιπροσώπων θα επανέλθουν τη Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία της Γενικής Συζήτησης. Ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες τοποθετούνται στην Νέα Υόρκη θέτοντας πολλοί εξ αυτών την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως θεμελιώδη στόχο της διεθνούς κοινότητας, στη Γενεύη, το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιθεωρεί την κατάσταση στην Μιανμάρ, όπου το ενδεχόμενο να έχει τελεσθεί γενοκτονία κατά των Ροχίνγκια θα εξεταστεί από ένα σώμα του οργάνου. Σε αυτές τις προσπάθειες έχει αντιταχθεί η Κίνα, ως στενός σύμμαχος του βιρμανικού καθεστώτος, η οποία θεωρεί ότι η διεθνοποίηση του ζητήματος δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Στον αντίποδα, υποστηρικτική στην επιθεώρηση της κατάστασης στέκεται η αμερικανική διπλωματία, την ίδια στιγμή που το καθεστώς κρατάει αιχμάλωτους ανταποκριτές του Reuters.
Αύριο, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το παράνομο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας, το γεγονός που πυροδότησε τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που βίωσε η Ισπανία το τελευταίο διάστημα. Παρόλο που τα ηγετικά στελέχη του αυτονομιστικού κινήματος βρίσκονται στη φυλακή, η πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο διατηρείται, και το ζήτημα της ανεξαρτησίας δεν έχει σταματήσει να μονοπωλεί την πολιτική ατζέντα. Οι καταστροφικές οικονομικές συνέπειες της αποσταθεροποίησης εγείρουν σημαντικά πολιτικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την επίλυση της κρίσης, ενώ οι αναταραχές ενόψει της «επετείου» στην Βαρκελώνη έχουν ήδη ξεκινήσει.
Στους 191 έφτασε ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων την Παρασκευή από πυρά των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνέχεια του αιματηρού μπαράζ που εκτυλίσσεται τον τελευταίο χρόνο στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ το αιγυπτο-ισραηλινό μπλόκο στη Χαμάς συνεχίζεται, οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης απέκρουσαν στρατιωτική απειλή στα σύνορα με το Πακιστάν από μεμονωμένους μαχητές. Η κινητικότητα στις τάξεις του σιιτικού άξονα είναι εμφανής και δικαιολογημένη, καθώς οι αμερικανο-ισραηλινές δυνάμεις πιέζουν σημαντικά. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό προξενείο στην Μπάσρα σταμάτησε τη λειτουργία του προσωρινά, υπό το φόβο της διείσδυσης ιρανικής απειλής στην πολύπαθη από τις αναταραχές ιρακινή πόλη.
Στην αφρικανική ήπειρο, ένα γεγονός που δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά, είναι οι αποφάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επιχορηγήσεις στη Σομαλία έπειτα από 30 χρόνια. Το κατακρεουργημένο από τις ένοπλες συγκρούσεις κράτος, έπεισε το παγκόσμιο οργανισμό ότι μπορεί να επενδύσει στην ανάπτυξή του για τα επόμενα 3 χρόνια, μιας και η πρωτεύουσα έχει αρχίσει να έχει μια σχετική σταθεροποίηση. Το παράδοξο βέβαια, συνεχίζει να είναι ότι όλη η υπόλοιπη χώρα έχει καταστεί έρμαιο της εγκληματικότητας, της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και των ένοπλων αυτονομιστών, τροχοπέδη την οποία θα χρησιμοποιήσει ο οργανισμός της Ουάσιγκτον στην περίπτωση που οι οικονομικές του πολιτικές αποτύχουν.
Τέλος, φτάσαμε λοιπόν σε μια καταλυτική ημερομηνία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την λαϊκή έγκριση του πακέτου αλλαγών που φέρνει η συμφωνία, λαμβάνει μέρος αυτή τη στιγμή, ενώ οι αξιωματούχοι των Σκοπίων αμφιταλαντεύονται μεταξύ του «ναι» και της αποχής. Οι διεθνείς πιέσεις για την αποδοχή της συμφωνίας και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποτυπώνονται ευδιάκριτα στην έλλειψη αντιπολιτευτικής υποστήριξης για το «όχι», καθώς και οι ρωσικές προσπάθειες δεν απέδωσαν σε τέτοιο βαθμό. Με προσμονή, η ελληνική πλευρά αναμένει τις εξελίξεις, καθόσον απ’ ότι φαίνεται θα επιτευχθεί η κύρωση από την πλευρά των Σκοπίων.
Απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι λάτρης της διεθνούς πολιτικής τόσο σαν ακαδημαϊκό, όσο και σαν δημοσιογραφικό αντικείμενο. Έχει ασκηθεί σε πολιτικές διευθύνσεις του ΥΠΕΞ και δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού σε ΜΚΟ, ακαδημαϊκά συνέδρια και εκπαιδευτικές προσομοιώσεις.