10.3 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚληρονομικές οικονομικές προοπτικές

Κληρονομικές οικονομικές προοπτικές


Του Άγγελου Μαρίνου,

Εάν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ευχαριστεί την προηγούμενη, είναι η κατάσταση στην οποία παρέλαβε την οικονομία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η απόδοση της κρίνεται ως άριστη, η εκροή του έργου της σίγουρα ωφελεί στην επόμενη μέρα. Όχι μόνο δίνει στη νέα κυβέρνηση το ελεύθερο να ξεκινήσει γρήγορα την εφαρμογή του σχεδίου της – με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται από άποψη momentum -, αλλά τυγχάνει αυτό να συμβαίνει σε μία ιδανική στιγμή από άποψη διεθνούς οικονομίας.

Οι αντίστροφοι οικονομικοί κύκλοι που μαστίζουν κατά τα άλλα την Ένωση, καθώς δεν αποτελεί άριστη νομισματική ένωση – σε συνδυασμό όχι μόνο με το παραγωγικό προφίλ της Ελλάδας, αλλά και τη μακροχρόνια κρίση που πέρασε η χώρα – επιτρέπουν μετριοπαθείς θετικές προσδοκίες.

Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, εμφανίζει αυξήσεις τόσο στη μεταποίηση, όσο και στη βιομηχανία, σε αντίθεση με πολλές από τις Ευρωπαϊκές οικονομίες, ιδίως δε της Γερμανίας. Επιπλέον, διατηρούμε ένα χαμηλό (σχετικά) επιτόκιο στα κρατικά μας ομόλογα, ενώ ταυτόχρονα το ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει σε ανοδική πορεία. Το κερασάκι στην τούρτα, και απόρροια της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι ότι τα δημοσιονομικά είναι «τακτοποιημένα». Επομένως, η κυβέρνηση δεν έχει παρά ελάχιστα εμπόδια  στη διεθνή σφαίρα για την εφαρμογή του σχεδίου της, το οποίο αποτελεί ένα μείγμα φορολογικής ελάφρυνσης και βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, με σκοπό τις επενδύσεις.

Βεβαίως, είναι διαφορετικό θέμα το εάν υπάρχει χώρος, αλλά και προοπτική για κάτι, με το εάν αυτό, εν τέλει, θα συμβεί. Η ταχύτητα της κυβέρνησης αποτελεί κρίσιμο σημείο του όλου εγχειρήματος, καθώς τα μάτια των αγορών είναι πάνω στη χώρα μας και οφείλουμε να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον τους. Σε σχέση με το 2017, η εισροή κεφαλαίων με στόχο επενδυτικά ακίνητα έχει αυξηθεί κατά 172,1%. Η συνέχεια αυτής της αύξησης θα βασιστεί στο ρυθμό ανάπτυξης, τη σύσταση επιχειρηματικών εγχειρημάτων, καθώς και την αύξηση της εργασίας. Η «τάση» που εκδηλώνεται με βάση αυτά τα δεδομένα είναι μείζονος σημασίας. Εξάλλου, επενδυτικοί προορισμοί σαν την Ελλάδα είναι, αυτή την περίοδο, δυσεύρετοι.

Ωστόσο, ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα εμφανίζουν οντότητες οι οποίες ήδη έχουν εγχώρια παρουσία. Δεδομένου του αντιαισθητικού μεγέθους γραφειοκρατίας στη χώρα, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι «παίκτες» που ήδη γνωρίζουν πώς λειτουργεί η χώρα, αισθάνονται πιο ασφαλείς να επενδύσουν. Αυτοί που δε φέρουν ίδιο βαθμό εξοικείωσης, ορθώς πιστεύουν ότι τα εμπόδια που ενδεχομένως θα εμφανιστούν, θα τους κοστίσουν σε χρόνο και χρήμα, καθιστώντας τις πιθανές επενδύσεις μη ελκυστικές.

Αυτό μπορεί να ακούγεται αρνητικό, αλλά φωτίζει ένα ξεκάθαρο μονοπάτι προς τα εμπρός. Αν διαδοθεί ότι οι διαδικασίες στην Ελλάδα απλουστεύονται, αυτό θα οδηγήσει σε μία πλοκή οικονομικά παρόμοια με αυτή της μακροσκελούς οικονομικής κρίσης. Δηλαδή, ότι υπάρχουν ευκαιρίες για κερδοφορία, οι οποίες αυτή τη στιγμή παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Πριν, η προσπάθεια εκμετάλλευσής τους ήταν χρονοβόρα, κοστοβόρα και δύσκολη. Με μία σοβαρή μεταστροφή στο μέγεθος της γραφειοκρατίας μας, αυτές οι ευκαιρίες μπορούν να ξαναγίνουν ελκυστικές. Αυτό, ίσως και να σημαίνει ότι το «γραφείο» ανάπτυξης δεν το κατέχει στην πραγματικότητα ο κ. Γεωργιάδης, αλλά ο κ. Πιερρακάκης, καθώς η αποδοτικότητα του δημοσίου τομέα, και κατ’ επέκταση η ουσιώδης σηματοδότηση μεταβολής του, βρίσκεται στα χέρια του.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μία προνομιούχα θέση σε ό,τι αφορά τις προοπτικές μας. Το μονοπάτι προς τη βελτίωση είναι προφανές και στο βαθμό που γίνεται, ασφαλές. Το μόνο που μένει είναι να ληφθούν οι απαραίτητες δραστικές αποφάσεις, ώστε να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε ισχυρά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε μετριοπαθείς με τα αποτελέσματα τα οποία είναι δυνατά, καθώς βρισκόμαστε προ των πυλών για αλλαγές γραφειοκρατίας και λειτουργικών δομών, με την απαραίτητη δυνητική οικονομική δραστηριότητα, για να επωφεληθούμε άμεσα από αυτές. Πρέπει μόνο, να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές αυτές με την απαραίτητη ταχύτητα και ευστοχία.


Άγγελος Μαρίνος

Γεννηθείς το 1996 στη Κομοτηνή, είναι φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κατεύθυνση στην οικονομική ανάλυση. Διαθέτοντας ακόρεστο ενδιαφέρον για τα πολιτικά, αρθρογραφεί στην κατηγορία των Οικονομικών του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ