17.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟ αναγκαίος θεσμός των διακομματικών κοινοβουλευτικών επιτροπών

Ο αναγκαίος θεσμός των διακομματικών κοινοβουλευτικών επιτροπών


Του Τάσου Καλαντζή,

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε πρόταση στον πρόεδρο της Βουλής για σύσταση μιας ειδικής διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας, που στόχο θα έχει την επιτήρηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας εμπνεύστηκε μια επιτροπή, που θα ελέγχει την πορεία των χρημάτων του Tαμείου, αφού αμφισβητεί διαρκώς κάθε ενέργεια και πρόθεση της σημερινής κυβερνήσεως, όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση που εξέδωσε η κομματική του παράταξη.

Η συγκεκριμένη έμπνευση, ανεξαρτήτως πολιτικού κινήτρου, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, εφόσον το σύνολο των πολιτών σήμερα ίσως να μην εμπιστευόταν όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία, αλλά το σύνολο των πολιτικών κομμάτων κατά μονάδες να διαχειριστούν τόσο μεγάλα κεφάλαια. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις σκέψεις, αλλά και τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, η συγκεκριμένη πρόταση είναι χρήσιμη και απαραίτητη, έπειτα από μια περίοδο που μεγάλο μέρος των κρατικών κονδυλίων δαπανήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των πραγματικών κοινωνικών αναγκών. Η θεσμική αυτή επιτροπή, επίσης, δεν αποτελεί παράλογη πρόταση, αφού τα συγκεκριμένα προγράμματα ξεπερνούν τα χρονικά όρια της θητείας μιας κυβέρνησης.

Με δεδομένο το γεγονός πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές στον τρόπο που προσεγγίζουν τη δημόσια πολιτική τα δημοκρατικά πολιτεύματα κάθε τύπου και εφόσον στη σημερινή Ελλάδα επικρατεί μια πρωτόγνωρη συγκεντρωτική πολιτική, που καλύπτεται πίσω από την πανδημία ή τον πόλεμο, η ανάγκη μιας θεσμικής επιτροπής που θα ελέγχει τις δημόσιες δαπάνες που προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα συνιστά έναν πραγματικά λειτουργικό τρόπο πάταξης της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, που μαστίζουν σήμερα τη χώρα μας σε κυβερνητικό επίπεδο και όχι μόνο. Άλλωστε, αυτή η πρακτική ακολουθήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που καθιστά αυτή την πρόταση ακόμα πιο ουσιαστική.

Πηγή εικόνας: skai.gr

Η επιτροπή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει και έναν δρόμο ισορροπίας ισχύος μεταξύ και των κομμάτων, αλλά και γενικότερα μεταξύ των θεσμών στη χώρα μας. Στις δημοκρατίες η πολιτική διαμορφώνεται από τη σύνθεση πολλαπλών συμφερόντων της εκτελεστικής εξουσίας, του κοινοβουλίου, των δικαστηρίων, των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στην Ελλάδα του 2022 που το πελατειακό σύστημα εξακολουθεί να καλύπτει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μεγάλο μέρος των πολλαπλών αυτών συμφερόντων, αποτελεί ευχής έργο μια τέτοια διακομματική επιτροπή, για να διασφαλιστεί στον βαθμό του εφικτού η ακεραιότητα των χρημάτων αυτών, αλλά και η αποδοτική διοχέτευσή τους ως προς τις δημόσιες δαπάνες.

Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να τονίσουμε πως η λειτουργία μιας τέτοιας επιτροπής ίσως και να μην είναι απολύτως λειτουργική και, τελικά, να μην ικανοποιήσει τον αρχικό και προφανή της στόχο. Αν αναλογιστούμε πως δε ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων και πως κάθε πράξη δε στοχεύει πάντα στο καλό, ίσως αυτή η πρόταση του κ. Τσίπρα να στοχεύει και στη διασφάλιση της δικής του συμμετοχής στα χρήματα αυτά, όχι απαραίτητα με κίνητρα υπεξαίρεσης, αλλά κυρίως για λόγους πολιτικής αίγλης, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει μία διαρκή δημοσκοπική συρρίκνωση. Πρόκειται για ένα αρκετά ρεαλιστικό σενάριο που δε θα έπρεπε να παρακαμφθεί, αλλά ούτε και να χρησιμοποιηθεί ως αντεπιχείρημα από την άλλη πλευρά, καθώς, τότε, θα επιβεβαιώνει τις αδιαφανείς διαδικασίες που υπονοεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ωστόσο, ένας τέτοιος θεσμός ίσως να είναι και η αρχή του τέλους της διαφθοράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Και, εκτός των άλλων, είναι πολύ πιθανό μία τέτοιου είδους επιτροπή να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την επέκταση του διακομματικού κοινοβουλευτικού θεσμού, αλλά και στις δαπάνες που πραγματοποιούνται με αμιγώς ελληνικά κεφάλαια, καθώς, έτσι, θα περιορίσουμε σε σημαντικό βαθμό τις λεηλασίες του δημόσιου ταμείου από κάθε εκτελεστική αυθαιρεσία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πρόταση Τσίπρα σε Τασούλα: Κοινοβουλευτική επιτροπή διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, skai.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Καλαντζής
Τάσος Καλαντζής
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης του Ρεθύμνου. Ενδιαφέρεται για την πολιτική και ειδικότερα για τα θέματα δημόσιας διοίκησης και περιφερειακής ανάπτυξης. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να μελετά φιλοσοφία.