Του Άρη Κατσίδη,
Στην εργασιακή ζωή, στόχος όλων είναι η επιτυχία, η ευημερία, η αύξηση του μισθού και η αναβάθμιση της θέσης. Τι γίνεται, όμως, όταν θέλεις να κάνεις και κάτι άλλο στη ζωή σου και βγαίνεις από το comfort zone σου; Ωστόσο, όταν αποφασίσεις να ακολουθήσεις κάτι το οποίο σε ευχαριστεί και θεωρείς ότι έχεις τις γνώσεις και τις προϋποθέσεις για να πετύχεις σε αυτό, ακόμα και αν ο κοινωνικός περίγυρος το θεωρεί λάθος κίνηση, τότε η επιλογή αυτή ονομάζεται αλλαγή επαγγελματικής βλέψης. Η αλλαγή επαγγελματικής βλέψης αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί χιλιάδες άτομα παγκοσμίως, τα οποία όσο και να θέλουν, δεν το ρισκάρουν, φοβούμενοι πως έτσι θα χαλάσουν ό,τι έχουν φτιάξει μέχρι εκείνη τη στιγμή και θα μπουν σε περιπέτειες. Βέβαια, μια βασική χρηματοοικονομική αρχή είναι ότι αν δεν ρισκάρεις, τότε δεν θα μπορείς να κυνηγήσεις περισσότερα κέρδη. ‘Ενα παράδειγμα αλλαγής επαγγελματικής βλέψης είναι ο Griff Aldrich, ο οποίος, σύμφωνα με το CNBC Make It, για δύο δεκαετίες, ήταν επιτυχημένος στη νομική και στον τομέα του private equity, αλλά τελικά αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική του κολλεγιακού μπάσκετ.
Πιο αναλυτικά, το 2016, ο ήρωας της ιστορίας μας ήταν διευθυντής οικονομικών (CFO) μιας εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων με μισθό 800.000 δολαρίων τον χρόνο, όμως τα άφησε όλα και έγινε προπονητής μπάσκετ στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ με μισθό μόλις 32.000 δολάρια τον χρόνο. Πολλοί θα πουν ότι είναι λάθος του η αλλαγή της καριέρας, αλλά ο κόουτς Aldrich ήθελε πάντα να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα, έχοντας πίστη ότι θα είναι πολύ καλός σε αυτό. Για τον λόγο αυτόν, είχε ένα πολύ καλά δουλεμένο σχέδιο, ήξερε τι θα κάνει και εφόσον υπήρχε διάθεση, μεράκι και φιλοδοξίες, τότε το μέλλον του στην προπονητική σίγουρα θα ήταν εξαιρετικό.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του τα πήγε πολύ και έγραψε ιστορία με τις εμφανίσεις της. Έτσι, δεν άργησε να μεταπηδήσει στην επόμενη δουλειά, η οποία ήταν στο Λόνγκγουντ του Φάρμβιλ της Βιρτζίνια με μισθό 150.000 δολάρια. Ο Griff Aldrich συνέχισε να προοδεύει και να ανεβάζει επίπεδα την κάθε ομάδα, προσπαθώντας με τον αθλητισμό να διδάξει αξίες και ιδανικά, αφού υπογραμμίζει ότι διαπλάθει τους χαρακτήρες των παικτών, οπότε αυτό τους κάνει καλό για το μέλλον τους, τόσο έξω στην κοινωνία, όσο και στο αγωνιστικό τους επίπεδο.
Ο Aldrich συνέχισε να κάνει επιτυχίες, γιατί είχε στόχους, πλάνο και ήξερε πότε ήταν σε θέση να πετύχει το κάθε πράγμα, με τη λίγκα (NCAA) να τοποθετεί το Λόνγκγουντ αυτήν την στιγμή στο Νο. 14 του πρωταθλήματος, κάτι που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα για την ομάδα του Πανεπιστημίου. Η ιστορία αυτή μας δείχνει ότι αν έχουμε σωστό σχεδιασμό, πλάνο και γνωρίζουμε το αντικείμενο, τότε δεν είναι κακό να πάρουμε και μεγάλα ρίσκα για να πετύχουμε πράγματα, αλλά πάνω από όλα πρέπει να έχουμε φιλοδοξίες για αυτό που κάνουμε.