17.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜηχανισμός έκτακτης ανάγκης σε δράση

Μηχανισμός έκτακτης ανάγκης σε δράση


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανήκει στα 27 κράτη-μέλη της, πραγματοποίησε τις δύο πρώτες εκταμιεύσεις συνολικού ύψους 129 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για τις πιο επείγουσες ανάγκες. Αυτά τα κεφάλαια αποτελούν μέρος της επείγουσας αντίδρασης αλληλεγγύης της ΕΤΕπ στην Ουκρανία, εκ των οποίων 668 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ στις 4 Μαρτίου. Η χρηματοδότηση επωφελείται από την εγγύηση της Ε.Ε. στο πλαίσιο της εντολής εξωτερικού δανεισμού και συμπληρώνει άλλες πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Μετά από αιτήματα της κυβέρνησης της Ουκρανίας, προγραμματίζονται περαιτέρω εκταμιεύσεις για τις επόμενες ημέρες.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, δήλωσε: «Η βάναυση και παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εκδιώξει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους από τη χώρα και έχει προκαλέσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια και ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρέχει ταχεία οικονομική στήριξη στην Ουκρανία για να βοηθήσει με επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Η ταχύτητα και η ευελιξία είναι το κλειδί εδώ, και εμείς, ως τράπεζα της Ε.Ε., θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε στενό συντονισμό με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, για να διασφαλίσουμε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να επωφεληθούν από την υποστήριξη της ΕΤΕπ όταν τη χρειάζονται περισσότερο. Εργαζόμαστε σκληρά για να παράσχουμε περισσότερη υποστήριξη — προβλέπω ένα πακέτο συνολικής αξίας 2 δις ευρώ από την ΕΤΕπ — για υποδομές ζωτικής σημασίας και για την ανοικοδόμηση όσων έχει γκρεμίσει ο ρωσικός στρατός, σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία. Ελπίζουμε, επίσης, να ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες περαιτέρω χρηματοδότηση για τη στήριξη των γειτόνων της Ουκρανίας εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς προσφέρουν καταφύγιο και προστασία στους πρόσφυγες που φεύγουν από τον πόλεμο».

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer. Πηγή εικόνας: Liberal.gr

Ο Πρόεδρος Hoyer πρόσθεσε: «Σήμερα, ως πρόεδρος της ομάδας των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών, συγκάλεσα μια συνάντηση των επικεφαλής αυτών των τραπεζών για να διασφαλίσω ότι θα συγκεντρώσουμε την τεχνογνωσία μας και θα συντονίσουμε τις οικονομικές μας προσπάθειες για να στηρίξουμε την Ουκρανία στην ώρα της ανάγκης».

Ο Sergii Marchenko, Υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στενή συνεργασία και την αποτελεσματική χρήση των υπαρχόντων μηχανισμών για την υποστήριξη της Ουκρανίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Εκτιμούμε τις γρήγορες ενέργειες, οι οποίες μας επέτρεψαν να λάβουμε απαραίτητα κονδύλια για την κάλυψη των επειγουσών οικονομικών αναγκών της χώρας. Ελπίζουμε, επίσης, να συζητήσουμε νέα έργα που στοχεύουν στην ανοικοδόμηση οικονομικών και κοινωνικών υποδομών στη χώρα στο εγγύς μέλλον».

Τα κεφάλαια που έχουν εγκριθεί και εκταμιευθεί μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τώρα στις ουκρανικές αρχές, για να τις βοηθήσουν να καλύψουν τις πιο άμεσες και επείγουσες οικονομικές τους ανάγκες. Η χρηματοδότηση προέρχεται από δύο δάνεια της ΕΤΕπ που εγκρίθηκαν πριν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα της χώρας.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Sergii Marchenko. Πηγή εικόνας: UATV

Στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων αλληλεγγύης για την Ουκρανία, η ΕΤΕπ επιδιώκει τώρα περαιτέρω πρωτοβουλίες, όπως:

  1. Χρηματοδότηση αναγκών ζωτικής σημασίας σε υποδομές στην Ουκρανία, με επαναπροσδιορισμό των δεσμεύσεων για έργα υποδομής για την κάλυψη άμεσων αναγκών επενδύσεων και ανασυγκρότησης. Η χρηματοδότηση θα καλύψει τις μεταφορές, την ενέργεια, την αστική ανάπτυξη και τις ψηφιακές επενδύσεις. Τα χρήματα μπορούν να διατεθούν πολύ γρήγορα, μόλις οι ουκρανικές αρχές υπογράψουν τροποποιήσεις στις υπάρχουσες συμβάσεις.
  2. Βοηθώντας στην ανοικοδόμηση ό,τι καταστρέφει ο ρωσικός στρατός με τη χρηματοδότηση νέων κρίσιμων οικονομικών και κοινωνικών υποδομών, που απαιτούνται αμέσως μόλις αποκατασταθεί μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία μετά τον πόλεμο. Γι’ αυτό, η ΕΤΕπ θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία της με το Πρόγραμμα Πρόωρης Ανάκαμψης της Ουκρανίας, που έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής, μετά τη ρωσική επιθετικότητα το 2014, την ανασυγκρότηση 238 δημοτικών και κοινωνικών έργων υποδομής που περιλαμβάνουν σχολεία και νηπιαγωγεία, νοσοκομεία και κοινωνικές κατοικίες.
Πηγή εικόνας: European Investment Bank

Παράλληλα, ειδικοί της ΕΤΕπ αξιολογούν επί του παρόντος τις ανάγκες των χωρών στη γειτονιά της Ουκρανίας και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία ή επηρεάζονται από τον πόλεμο με άλλους τρόπους. Η ΕΤΕπ συνεργάζεται με τα θεσμικά όργανα εταίρους της Ε.Ε., καθώς και με εθνικές και τοπικές αρχές, εθνικά ιδρύματα προώθησης και άλλους αντισυμβαλλομένους, για να καταστήσει επειγόντως διαθέσιμη οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αυτές τις χώρες και περιοχές. Για να παράσχει τα κεφάλαια, η ΕΤΕπ θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει ταχέως υφιστάμενα, αλλά ακόμη μη εκταμιευθέντα δάνεια σε περιφέρειες και δήμους, ή να εγκρίνει νέες ενέργειες που σχετίζονται με τους πρόσφυγες, χρηματοδοτώντας έως και το 100% του συνόλου, αντί του συνήθους μέγιστου 50%.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • First payments under EIB Ukraine Solidarity Urgent Response reach Ukraine as part of European Union immediate support to the country, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.