14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟ ενδυματολογικός κώδικας στον εργασιακό χώρο αλλάζει

Ο ενδυματολογικός κώδικας στον εργασιακό χώρο αλλάζει


Του Θάνου Σουλελέ,

Η πιο συνηθισμένη σκέψη που κάνουμε όλοι πριν πάμε στη δουλεία είναι να φορέσουμε κάτι «κατάλληλο» για τον χώρο εργασίας μας. Αυτό ξεκινάει πριν καν προσληφθούμε, στις συνεντεύξεις από τις οποίες περνάμε. Υποσυνείδητα, σε όλους τους ανθρώπους έχει περάσει ένα συγκεκριμένο στυλ ντυσίματος και συμπεριφοράς που θεωρούμε ότι αρμόζει στο εταιρικό περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, το καθημερινό κατάλληλο ντύσιμο θεωρείται από τους άντρες το παντελόνι με κάποιο πουκάμισο από πάνω ή έστω ένα μονόχρωμό μπλουζάκι πόλο, ενώ από την άλλη στις γυναίκες θεωρείται σωστό να φοράνε φούστα με κάποιο σακάκι από πάνω. Όμως, δεν σταματάει εκεί. Οι περιορισμοί συνεχίζονται στο χτένισμα, στα piercings και, φυσικά, στα τατουάζ, τα όποια απαγορεύονται.

Πηγή εικόνας: IStock

Η κοινωνία, όμως, έχει αλλάξει και μαζί της έχουν αλλάξει και όλοι οι γνωστοί κώδικές ενδυματολογίας. Ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο είναι οι νέοι που θέλουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας να σκέφτονται από τα πρώτα χρόνια της φοιτητικής τους ζωή να μην κάνουν κάποιο τατουάζ ή καποιο piercing σε εμφανές σημείο, καθώς εξαιτίας αυτού θα έχουν πρόβλημα στην εύρεση εργασίας. Αυτή η σκέψη είναι απόλυτα δικαιολογημένη και έχει τη βάση της στις προκαταλήψεις της παθογενούς κοινωνίας μας, για την οποία όποιος διαθέτει πολλά τατουάζ και piercings δεν θεωρείται σοβαρό άτομο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί και είναι τελείως παράλογο, αφού η σοβαρότητα του ατόμου και οι ικανότητές του πάνω στο αντικείμενο δεν έχουν καμία σχέση με της στιλιστικές του επιλογές.

Επιπλέον, σύγχρονες μελέτες στον κλάδο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού έχουν αποδείξει ότι το εταιρικό ντύσιμο όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα, αλλά επιπροσθέτως αυξάνει την πίεση των εργαζομένων και μειώνει τόσο τηνδημιουργικότητα όσο και συνολικά την αποδοτικότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα του Recruitment International Fund έδειξε ότι το 61% των εργαζομένων είναι πιο παραγωγικοί με πιο χαλαρό ενδυματολογικό κώδικα. Παράλληλα, επισημαίνεται πως ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν την τηλεργασία είναι ότι μπορούν να δουλεύουν με τα ρούχα που θέλουν οι ίδιοι και νιώθουν άνετα. Στην ερευνά του ιδίου ιδρύματος, το 81% είχε μέσα στους λόγους που προτιμούσε να δουλεύει από το σπίτι γιατί ντυνόταν άνετα.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις φαίνεται πως ξεκινούν να αλλάζουν το τοπίο. Δεν είναι λίγοι οι εργασιακοί σύμβουλοι και οι διευθυντές του ανθρώπινου δυναμικού οι οποίοι πλέον δίνουν ξεκάθαρες οδηγίες ώστε στις συνεντεύξεις να μην προσπαθήσει να κρύψει κάποιος τα τατουάζ και τα piercings του. Όλες οι στιλιστικές επιλογές αποτελούν μέρος του χαρακτήρα του ατόμου, το οποίο είναι περισσότερο ευτυχισμένο και μπορεί να προσφέρει στον υπέρτατο βαθμό στον εργασιακό του χώρο, αν δει πως η εταιρεία το στηρίζει και δεν το επικρίνει.

Πηγή εικόνας: kcyatlaw.ca

Μάλιστα, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι σε θέσεις εργασίας που χρειάζεται δημιουργικότητα και φαντασία, αν πάει κάποιος στη συνέντευξη με κουστούμι, ίσως να μη δώσει και τόσο θετική εντύπωση. Αν κάποιος είναι graphic designer ή διαφημιστής και δεν μπορεί να σκεφτεί έξω από το κουτί στις ενδυματολογικές του επιλογές, επιλέγοντας να μην ξεχωρίζει από τους υπολοίπους και να φοράει συνηθισμένα ρούχα, ίσως φανερώνει το ότι δεν είναι σε θέση να καινοτομεί.

Τα τατουάζ, τα piercings και οι ενδυματολογικές επιλογές δεν παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο στον επαγγελματικό χώρο, καθώς κανείς πλέον δεν νοιάζεται γι’ αυτά. Αυτά που αναζητούν οι recruiters είναι οι ικανότητες και τα στοιχεία του χαρακτήρα που θα καταστήσουν κάποιον ιδανικό υποψήφιο για τη θέση εργασίας που θέλουν να καλύψουν. Επομένως, θα ήταν καλό να μην κρύβει κάποιος τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να νιώθει άνετα, αφού τα σύγχρονα εξαντλητικά ωράρια δεν αφήνουν περιθώρια να νιώθει άβολα, οδηγώντας στον φαύλο κύκλο της μη αποδοτικότητας και της κατάθλιψης.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Σουλελές
Θάνος Σουλελές
Είναι Απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πατρών με εργασιακή εμπειρία ως HR specialist. Πλέον εργάζεται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και ετοιμάζεται για τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στο HR. Ο αθλητισμός και οι κοινωνικές δράσεις είναι ένα από τα βασικά κομμάτια της καθημερινότητας του.