Του Βασίλη Δόγκα,
Σε οικονομικό αδιέξοδο φαίνεται να βρίσκεται, για άλλη μία φορά, η ΔΕΗ, μόνο που πλέον είναι εμφανές ότι θα χρειαστούν πολλοί περισσότεροι σχεδιασμοί και κινήσεις απ’ ότι είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν. Καλείται να καλύψει κενό πολλών εκατομμυρίων, το οποίο προέκυψε τόσο από το πελατολόγιό της, ειδικότερα από τους κακοπληρωτές, όσο και από επενδύσεις και μη συμμορφώσεις σε περιβαλλοντικά προγράμματα της Ε.Ε., που έγιναν χρόνια πριν.
Πιο συγκεκριμένα, το 2010 ελήφθη η απόφαση και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ξεκίνησε η ανέγερση του «Πτολεμαΐδα 5», της πέμπτης λιγνιτικής μονάδας του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ. Τα έξοδα αυτής, υπολογίστηκαν σε 1,4 δις ευρώ με τιμή άνθρακα 5,9 ευρώ, ανά τόνο. Η εταιρία, όμως, παρά τις πιέσεις της Ε.Ε. για απανθρακοποίηση της Ελληνικής ενέργειας, αρνήθηκε να συμμορφωθεί και επέλεξε τη μεταβίβαση του σταθερού αυτού κόστους, που της επεβλήθη -και της επιβάλλεται- σε μορφή προστίμου, στους καταναλωτές.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό περί λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, επιβάλλει τη διακοπή κάθε είδους επιδότησης πάνω σε λιγνιτικές και ανθρακικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, με τη συντομότερη δυνατή επιδότηση να διαφαίνεται κοντά στο 2025. Ο πρόεδρος της εταιρίας-κεραυνού δήλωσε ότι χρειάζονται ακόμη 450 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου, που ξεκίνησε το 2010 και υπολογίζεται να τελειώσει κοντά στο 2020. Εξαιρώντας όλα τα παραπάνω, με την πάροδο του χρόνου, η τιμή του άνθρακα ανά τόνο αυξήθηκε σε 28 ευρώ/τόνο, πράγμα που δυσχεραίνει την κατάσταση ακόμη περισσότερο.
Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται ένα ανοδικό τέμπο στο χρηματιστήριο, με υπεραπόδοση της τιμής των μετοχών της ΔΕΗ και αύξηση του δείκτη κεφαλαιοποίησής της, παρά τις όποιες αυξομειώσεις. Η ανοδική αυτή τάση, σε συνδυασμό με τις υπεραποδόσεις, έδωσε νέα πνοή και ελπίδα στα πράγματα, καθώς και προοπτικές διόρθωσης της αξίας των μετοχών της από το 2015, που έχει υπολογιστεί ότι έπεσε κατά 90%! Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Χατζιδάκης δήλωσε ότι: «Έχει πέσει βάρος πάνω μου για το συγκεκριμένο θέμα και χαρακτηρίστηκε πως η στάση μου είναι απαξιωτική, ενώ η αξία των μετοχών της ΔΕΗ μετά τις ευρωεκλογές έχει αυξηθεί κατά 60%». Την ίδια στιγμή, στις αρχές του Ιουλίου, η εταιρία εξαγόρασε το 45% των αιολικών πάρκων της VOLTERRA, ως κίνηση εκσυγχρονισμού και αντικατάστασης μέρους της υδροηλεκτρικής ενέργειας με αυτή της ανανεώσιμης αιολικής, ξεκινώντας τη συνεργασία με την εν λόγω θυγατρική του ομίλου «Άβαξ».
Η νέα κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως πάτημα όλα τα παραπάνω, έκανε αναφορά σε ορισμένες κινήσεις και ενέργειες, στις οποίες θα προβεί, για να τη βοηθήσει να ορθοποδήσει ξανά. Αρχικά, ξεκαθαρίστηκε ότι δε θα υπάρξει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στους καταναλωτές και ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπιστούν και θα βρεθούν ενώπιον του νόμου. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί μερική ιδιωτικοποίηση μέσω της πώλησης μέρους του δικτύου διανομής της, με σκοπό την εύρεση επενδυτή, ο οποίος θα καλύψει μέρος του κόστους συντήρησής του. Τέλος, ξεκίνησε και την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, με στόχο την πλήρη ανεξαρτητοποίησή της, όπως συνέβη και στην περίπτωση του ΟΤΕ. Παρ’ όλα αυτά, το πλήρες πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη, ενώ το όνομα του «Deus ex machina» αναμένεται από μέρα σε μέρα.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το ’97. Μεγάλωσε στα Γρεβενά και μερικά χρόνια μετά επέστρεψε για την πραγματοποίηση των σπουδών του, στη σχολή οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κάτοχος μέτριας γνώσης της Γαλλικής γλώσσας και άριστη της Αγγλικής. Λάτρης των αθλημάτων και συγκεκριμένα του τρεξίματος, ενώ αγαπημένη του ασχολία είναι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.