14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑντικείμενο μείζονος χρηματοδότησης και οι ωκεανοί

Αντικείμενο μείζονος χρηματοδότησης και οι ωκεανοί


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Δεδομένων των απειλών που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί και της επείγουσας ανάγκης για προστασία αυτού του φυσικού πόρου, η Πρωτοβουλία «Καθαροί Ωκεανοί» αποφάσισε να αυξήσει τον στόχο της για χρηματοδότηση 4 δις ευρώ έως το τέλος του 2025, αντί των 2 δις ευρώ που αρχικά αναμενόταν να επιτευχθεί το 2023.

Η Πρωτοβουλία «Καθαροί Ωκεανοί» είναι η μεγαλύτερη κοινή πρωτοβουλία αφιερωμένη στη χρηματοδότηση έργων που στοχεύουν στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στη θάλασσα. Σε τρία χρόνια, η Πρωτοβουλία έχει ήδη επιτύχει το 80% του στόχου της, παρέχοντας μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση 1,6 δις ευρώ για έργα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που μειώνουν την απόρριψη πλαστικών, μικροπλαστικών και άλλων απορριμμάτων στους ωκεανούς μέσω βελτιωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, λυμάτων και όμβριων υδάτων.

Τα έργα που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας θα ωφελήσουν περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Παραδείγματα περιλαμβάνουν βελτιωμένη επεξεργασία λυμάτων στη Σρι Λάνκα, την Κίνα, την Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική, τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στο Τόγκο και τη Σενεγάλη και τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων και την προστασία από τις πλημμύρες στο Μπενίν, το Μαρόκο και τον Ισημερινό.

Πηγή εικόνας: gr.kaeser.com

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του AFD, Rémy Rioux, δήλωσε: «Είμαι περήφανος που ο Όμιλος AFD συμβάλλει, μαζί με πέντε εξέχουσες δημόσιες τράπεζες ανάπτυξης (PDBs), στην ενίσχυση της Πρωτοβουλίας “Clean Oceans”, η οποία έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τη χρηματοδότησή της για να φτάσει τα 4 δις ευρώ έως 2025. Αυτή η δέσμευση, η οποία ανακοινώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής One Ocean στη Βρέστη, καταδεικνύει ότι τα ΠΣΠ συνεργάζονται στενά με τους ενδιαφερόμενους φορείς των παράκτιων και ποταμών για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς που προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από χερσαίες δραστηριότητες. Χαίρομαι, επίσης, που η EBRD εντάχθηκε σε αυτήν την πρωτοβουλία, ενισχύοντας έτσι την Team Europe στον αγώνα της για τη διατήρηση των ωκεανών».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του CDP, Dario Scannapieco, δήλωσε: «Η διατήρηση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων αποτελεί μείζονα στόχο για το CDP και μία από τις προτεραιότητες του νέου Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2024. Σε περιόδους που ανοικοδομούμε τις οικονομίες μας, οι δεσμεύσεις μας για την επίτευξη της Ατζέντας του 2030 δεν πρέπει να παραπαίουν. Το CDP είναι έτοιμο να παίξει ενεργό ρόλο προωθώντας εποικοδομητικές συνεργασίες και ανυπομονεί να ενώσει τις δυνάμεις του με τους εταίρους του στο Clean Oceans Initiative και είναι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσει την EBRD ως σημαντικό εταίρο».

Ο Πρόεδρος της EBRD, Odile Renaud-Basso δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχουμε σε αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία για το μέλλον των ωκεανών μας και του πλανήτη. Η ισχυρή δέσμευση της EBRD για πράσινες επενδύσεις και το ιστορικό της καταπολέμησης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης σε θαλάσσια οικοσυστήματα, όπως η Βαλτική, η Μαύρη, η Μεσόγειος και η Ερυθρά Θάλασσα, μας καθιστούν ιδανικούς εταίρους για να προωθήσουμε αυτήν την ατζέντα. Οι δραστηριότητές μας στις πιο πράσινες δημοτικές υποδομές, τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και την ιδιοκτησία και τον τουρισμό, θα κάνουν πραγματική διαφορά στη μείωση των αποβλήτων των ωκεανών, και ειδικότερα των πλαστικών».

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Δρ. Βέρνερ Χόγιερ, δήλωσε: «Οι καθαροί ωκεανοί είναι απαραίτητοι για έναν βιώσιμο πλανήτη. Είμαι περήφανος για την επιτυχία της Πρωτοβουλίας «Καθαροί Ωκεανοί» και καλωσορίζω θερμά την EBRD ως νέο συνεργάτη μας στην επιδίωξη των φιλοδοξιών μας. Αυτό το είδος συνεργασίας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της αξίας που μπορεί να προσφέρει η EIB Global, ο αφοσιωμένος βραχίονάς μας για παγκόσμιες συνεργασίες».

Ο Πρόεδρος του ICO, José Carlos García de Quevedo, δήλωσε: «Η διατήρηση της υγείας των ωκεανών μας αποτελεί προτεραιότητα για την εδραίωση του μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης και ανάπτυξης. Με αυτόν τον στόχο κατά νου, ως εθνική τράπεζα προώθησης, η ICO επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην Πρωτοβουλία «Καθαρών Ωκεανών». Είμαστε περήφανοι που ενώνουμε μαζί με άλλες NPB τις προσπάθειές μας προς τους ιδρυτές αυτής της πρωτοβουλίας (AFD, KFW και EIB) για την επίτευξη του νέου στόχου που έχει τεθεί για το 2025».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της KfW, Στέφαν Γουίντελς, δήλωσε: «Οι ωκεανοί υφίστανται σοβαρή πίεση: είναι μολυσμένοι, ρυπασμένοι, υπεραλιευμένοι, ο πλούτος των ειδών τους διακυβεύεται μαζικά. Ως ένας από τους ιδρυτές της πρωτοβουλίας, η KfW χαιρετίζει λοιπόν θερμά τη νέα δέσμευση για διπλασιασμό του συνολικού στόχου έως το 2025. Επιπλέον, χαιρόμαστε που η EBRD εντάχθηκε στην Πρωτοβουλία «Καθαροί Ωκεανοί». Ως κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε μια βασική παγκόσμια πρόκληση, αυτό το βήμα ενισχύει τις κοινές μας προσπάθειες κατά των πλαστικών απορριμμάτων».

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων εισέρχονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Αυτή η ρύπανση απειλεί εκβολές ποταμών, κοραλλιογενείς υφάλους, ψάρια και εκατομμύρια οικογένειες που βασίζονται στους ωκεανούς. Τα περισσότερα από τα πλαστικά στους ωκεανούς προέρχονται από απόβλητα που πετιούνται στο έδαφος ή ξεπλένονται στα ποτάμια. Η καλύτερη επεξεργασία των λυμάτων και η διαχείριση των ομβρίων υδάτων σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες θα σταματούσε μερικούς από τους 1,5 εκατομμύρια τόνους μικροπλαστικών που καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο αυξάνει την πλαστική ρύπανση.

Πηγή εικόνας: offshore-energy.biz

Οι ωκεανοί παρέχουν αμέτρητα οφέλη στον πλανήτη και στους ανθρώπους, όπως τρόφιμα, φάρμακα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικούς πόρους. Οι ωκεανοί παρέχουν σε δισεκατομμύρια ανθρώπους ένα εισόδημα και μια υγιεινή διατροφή. Οι ωκεανοί είναι επίσης σημαντικοί για το κλίμα. Απορροφούν περίπου το 30% του διοξειδίου του άνθρακα του πλανήτη, ρυθμίζοντας τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Πρωτοβουλία «Καθαροί Ωκεανοί» εντοπίζει έργα που μειώνουν την απελευθέρωση πλαστικών απορριμμάτων σε ποτάμια, θάλασσες και στη γη παγκοσμίως, με ιδιαίτερη έμφαση στις ποτάμιες και παράκτιες περιοχές στις πιο ρυπογόνες χώρες που βρίσκονται κυρίως στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Σημαντική ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων εισέρχεται στους ωκεανούς από τα δέκα μεγάλα συστήματα ποταμών που βρίσκονται σε αυτές τις ηπείρους, τα οποία δεν έχουν πρόσβαση σε συστήματα τακτικής συλλογής και ελεγχόμενης διάθεσης απορριμμάτων, καθώς και σε επαρκή συστήματα διαχείρισης λυμάτων και όμβριων υδάτων.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • The Clean Oceans Initiative doubles its commitment to provide €4 billion by 2025 to protect the Oceans and welcomes EBRD as new member, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.