10.5 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑνάπτυξηΗ οικονομική δραστηριότητα της νέας Κυβέρνησης

Η οικονομική δραστηριότητα της νέας Κυβέρνησης


Του Άγγελου Μαρίνου,

Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση είχε διατυπώσει προεκλογικά την ανάγκη για ένα δυναμικό διοικητικό ξεκίνημα. Θεωρείται, άλλωστε, πως κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την επενδυτική εικόνα της χώρας, εφόσον οι ενέργειες είχαν τη σωστή κατεύθυνση. Ανεξάρτητα, βέβαια, από τον επενδυτικό στόχο, η δραστηριότητα ήταν και είναι το μέσο για να δείξει τη σοβαρότητά της, ως προς τον στόχο της οικονομικής αναδιάρθρωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, σε συνέντευξη που αφορούσε την πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό κόλπο. Συγκεκριμένα, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση θα ξεκινήσει το 2020, καθώς η προετοιμασία της ολοκληρώνεται. Εφόσον οι προγενέστερες ενδείξεις είναι σωστές, οι έρευνες θα αποδώσουν πάνω από 140 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Το όλο εγχείρημα πραγματοποιείται μέσω κοινοπραξίας από την ΕΛΠΕ και την Ιταλική Edison, με το κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης να ξεπερνά τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός δήλωσε: “Υπάρχει σε εξέλιξη, και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μια διαδικασία για τα οικόπεδα με τους υδρογονάνθρακες… Με βάση το τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας, η λογική λέει, ότι και εδώ υπάρχουν κάποιες τέτοιες δυνατότητες. Αλλά μεταξύ του συμβολαίου και της γεώτρησης μεσολαβούν περίπου 4-7 χρόνια… Όλα αυτά θα τα καταθέσουμε, και γρήγορα, στη Βουλή, προκειμένου να δείξουμε και τη βούλησή μας να τρέξουμε τους υδρογονάνθρακες”.

Επιπλέον, μετά το “σκάνδαλο” με τη σύνταξη που έφτανε τις 24.000 € μηνιαίως, το αρμόδιο Υπουργείο προωθεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα μπαίνει πλαφόν στις συντάξεις. Το πλαφόν θα τοποθετηθεί στις 5.000-6.000€, σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει προσδιορισθεί ακόμα από επίσημο φορέα. Η ανάλυση και μελέτη πιθανού νομοσχεδίου έχει ανατεθεί σε επιστημονική επιτροπή, μετά το πέρας της οποίας θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις. Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ώστε να νομοθετηθεί στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Βέβαια, αυτή δεν θα είναι η μοναδική αλλαγή στο συνταξιοδοτικό. Η επιστροφή της 13ης σύνταξης μόνιμου χαρακτήρα, πιθανολογείται ότι θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ. Η 13η σύνταξη θα είναι αφορολόγητη και αυξημένη για τους οικονομικά ασθενέστερους. Τέλος, οι συντάξεις χηρείας θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2014,  δηλαδή στο 70% επί της σύνταξης αντί του 50%.

Αυτές οι δηλώσεις προσθέτουν στους ήδη υπάρχοντες στόχους της κυβέρνησης όπως: 

 – τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 9%, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ,

– τη μείωση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2019 και στο 20% το 2020,

– την αναστολή έως και το 2022 του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων,

– την σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15%,

– τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από 24% σε 22% και από 13% σε 11% σε βάθος τετραετίας, με παράλληλη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6%,

– την έκπτωση φόρου κατά 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων,

– τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από το 45%,

– τη σταδιακή κατάργηση μέσα στα επόμενα χρόνια της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και του Τέλους Επιτηδεύματος.

Όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής πολιτικές της, το στοίχημα της νέας Κυβέρνησης είναι η δημιουργία θετικού οικονομικού κλίματος, με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και με την απελευθέρωση της αγοράς. Αυτό, πέρα από απαραίτητο βήμα, λόγω των στρεβλώσεων του παρελθόντος, είναι και το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης, για να φέρει εις πέρας αυτό που θα πρέπει να είναι και ο τελικός της στόχος, δηλαδή η αύξηση των επενδύσεων. Έτσι, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να βελτιστοποιήσει την οικονομική της απόδοση, καθώς και να υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο λόγος που αυτό καθίσταται το πλέον σημαντικό, είναι διότι θα επέφερε την απαραίτητη ασφάλεια, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί τους στόχους των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Εάν όλα αυτά λειτουργήσουν, μέχρι και το σημείο της επαναδιαπραγμάτευσης των πλεονασμάτων, τότε θα μπορεί να επαναπαυθεί ως προς το αφήγημά της, αλλά και την οικονομία πάνω στην οποία θα στηρίξει τη μελλοντική πολιτική της.


Άγγελος Μαρίνος

Γεννηθείς το 1996 στη Κομοτηνή, είναι φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κατεύθυνση στην οικονομική ανάλυση. Διαθέτοντας ακόρεστο ενδιαφέρον για τα πολιτικά, αρθρογραφεί στην κατηγορία των Οικονομικών του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ