Της Μαριάννας Χαμντάνη,
Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να είναι ελεύθερος να επιλέγει για τον εαυτό του αυτό που θεωρεί κατάλληλο και ορθό. Καμία κοινωνία και κανένας νόμος δεν πρέπει να παραβιάζει αυτό το αναπόσπαστο δικαίωμα, καθώς η ελευθερία της έκφρασης επιτρέπει στο άτομο να εξελίσσεται διαρκώς. Η ομοφυλοφιλία αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα δεκάδες χώρες, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που δέχτηκε την απόρριψη και τον παραγκωνισμό. Έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και, όπως είναι φυσικό, από κάποιους έγινε αποδεχτή, ενώ από κάποιους άλλους απορρίφθηκε.
Προκειμένου, λοιπόν, να γίνει γνωστή και σεβαστή από πλήθος ανθρώπων, έχει καθιερωθεί μία ενέργεια που φέρει το όνομα «Gay Pride» (ομοφυλοφιλική υπερηφάνεια), κι η οποία περιλαμβάνει συγκεντρώσεις, παρελάσεις, άρματα και party. Οι ενέργειες αυτές έχουν ως απώτερο σκοπό να παρακινήσουν τα άτομα να νιώσουν ελεύθερα και υπερήφανα για τη σεξουαλική τους ταυτότητα και προτίμηση, χωρίς να τίθενται στο περιθώριο. Μέσα απ’ αυτές επιχειρούν, ταυτόχρονα, να δημιουργήσουν μια κοινωνία απαλλαγμένη από αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Δεν είναι λίγες οι πόλεις που ασπάστηκαν την ομοφυλοφιλική υπερηφάνεια, όπως η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, η Ρώμη, η Βαρκελώνη και το Σίδνεϊ. Τα τελευταία χρόνια, όμως, υπάρχουν κι άλλες πόλεις στις οποίες φαίνεται να εξαπλώνεται αυτός ο θεσμός, όπως η Βαρσοβία, η Πράγα, η Κωνσταντινούπολη, το Ταϊπέι, το Μπουένος Άιρες, αλλά και χώρες όπως η Νότια Αφρική και το Ισραήλ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάλογη προσπάθεια για παρέλαση ισότητας έγινε και σε μία περιοχή της Πολωνίας, το Bialystok, που πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στα βορειοδυτικά της χώρας. Επιχειρήθηκε, λοιπόν, για πρώτη φορά το «Gay Pride», το Σάββατο στις 20 Ιουλίου το 2019, με αρκετά μεγάλη συμμετοχή. Κατεστάλη, όμως, βίαια, όχι μόνο από αντίθετες οργανώσεις, αλλά και από κατοίκους της περιοχής οι οποίοι δεν μπορούσαν να ανεχθούν κάτι τέτοιο. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και φανατικοί οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης και της ποδοσφαιρικής ομάδας Jagiellonia, η οποία καλούσε τους οπαδούς της να συγκεντρωθούν για να προστατέψουν την πόλη από κινήσεις σαν κι αυτή, ενώ τους υπενθύμισε ότι παρόμοιες πορείες που έγιναν σε άλλες πόλεις χλευάστηκαν και θεωρήθηκαν υβριστικές για τα θρησκευτικά σύμβολα της χριστιανικής πίστης.
Ακόμη και η εκκλησία στην Πολωνία φαίνεται να μην είναι υπέρ του Pride, καθώς ανακοίνωσε πως τιμούσε όσους ήταν αντίθετοι στο κίνημα. Επιπλέον, μια άλλη ομάδα ανδρών της ακροδεξιάς τάχθηκε ενάντια στους ομοφυλόφιλους, διακόπτοντας με βίαιο τρόπο την παρέλαση. Τα υβριστικά σχόλια και ο χλευασμός δεν έλειψαν, φυσικά, καθώς αναφωνούσαν το σύνθημα ότι η LGBT+(lesbian, gay, bisexual, transgender) κοινότητα καταστρέφει τις παραδοσιακές αξίες της Πολωνίας. Παρ’ όλ’ αυτά, όμως, οι υποστηρικτές της παρέλασης έδειξαν θάρρος και αποφασιστικότητα, υπερασπίζοντας τους εαυτούς τους και τις επιλογές τους. Λίγο αργότερα, την προσπάθεια των ακροδεξιών κατέστειλε η πολωνική αστυνομία.
Λίγες ημέρες μετά, στις 24 Ιουλίου, αντίθετο στο κίνημα ισότητας βρέθηκε και το πολωνικό συντηρητικό περιοδικό με το όνομα Gazeta Polska, που δημοσίευσε υβριστικά και χυδαία σχόλια, καθώς και αυτοκόλλητα που έφεραν το ομοφοβικό σύνθημα «περιοχή ελεύθερη από LGBTάτομα». Πρόκειται για ένα μαύρο «Χ» πάνω από τη σημαία με το ουράνιο τόξο, χαρακτηριστικό σύμβολο του «Gay Pride». Η πράξη αυτή χαρακτηρίστηκε ως κατακριτέα από πολιτικούς και διπλωμάτες της αντιπολίτευσης της Πολωνίας και ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο, το Empik, ανακοίνωσε πως δε θα προβεί στην πώληση του συγκεκριμένου περιοδικού. Ο διευθυντής του Gazeta Polska, Τόμας Σακίεβιτς, δήλωσε ότι αυτή η πράξη δεν είχε σκοπό να στιγματίσει συγκεκριμένα άτομα, αλλά απευθυνόταν σε αυτούς που κατακρίνουν όλους όσοι στέκονται ενάντια σε αυτήν την ιδεολογία. Βέβαια, η αυστηρή, θα λέγαμε, κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη που δε φαίνεται να είναι υπέρ των ομοφυλόφιλων, δηλώνει πως δε θα έπρεπε να υπάρχει καμία λογοκρισία σχετικά με την ελευθερία έκφρασης του περιοδικού. Θεωρεί, επίσης, πως τέτοιες σεξουαλικές προτιμήσεις είναι αφύσικες και δε θα έπρεπε να υπάρχουν στο μέλλον, καθώς αποτελούν απειλή για το παραδοσιακό μοντέλο οικογένειας.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι αδιανόητο μία χώρα να μην επιτρέπει στους πολίτες της να εκφράζονται ελεύθερα και να επιλέγουν αυτό που τους ταιριάζει. Θεωρείται ανεπίτρεπτη η καταστολή του Pride με τόσο βίαιο τρόπο και σε κανέναν δε θα έπρεπε να απαγορεύεται το δικαίωμα να εκφράζει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, πόσο μάλλον να βιώνει το χλευασμό και την απόρριψη, τόσο από την κοινωνία, όσο και από την ίδια του την οικογένεια. Κρίνεται άκρως αναγκαίο να παραθέσουμε πως τέτοιες πράξεις πρέπει να συνοδεύονται από σεβασμό και όχι ανηθικότητα, προκειμένου να μην προσβάλλουν τη δημόσια αιδώ. Το συμβάν της 20ης Ιουλίου είναι κάτι που δεν πρέπει να επαναληφθεί ξανά, καθώς, όχι μόνο η Πολωνία, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες θα ήταν καλό να δείχνουν σεβασμό και ανεκτικότητα στις προτιμήσεις και τις απόψεις των πολιτών τους. Η ελευθερία είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά και δικαιώματα που διέπουν κάθε κοινωνία, γι’ αυτό και θα έπρεπε να θεωρείται άξιο σεβασμού και όχι να κατακρίνεται.
Είναι γεννημένη το 1999 σπουδάζει στις Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και βρίσκεται στο 3ο έτος των σπουδών της. Ως κατεύθυνση θέλει να επιλέξει τις διεθνείς σχέσεις αλλά δε γνωρίζει ακόμα το επάγγελμα που επιθυμεί να ακολουθήσει στο μέλλον. Έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια, ημερίδες και πλέον συμμετέχει σε προσομοιώσεις. Της αρέσουν οι ξένες γλώσσες και ο χορός.