19.8 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

28η Ιουλίου


Του Γιώργου Ναθαναήλ,

1794: Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος και ο Λουί Αντουάν Λεόν ντε Σαιν- Ζυστ αποκεφαλίζονται στο Παρίσι. Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος εξελέγη το 1789 αντιπρόσωπος στη Συνέλευση των Τάξεων. Τάχθηκε με τα ασθενέστερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα και υπερασπίστηκε ένθερμα τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 1790 εξελέγη πρόεδρος των Ιακωβίνων και το 1793 ελέγχοντας και την Συμβατική Εθνοσυνέλευση πέτυχε να τεθούν εκτός νόμου οι αντίπαλοί του, Γιρονδίνοι. Για το επόμενο διάστημα ο Ροβεσπιέρος διοικεί τη χώρα με γνώμονα τη τρομοκρατία. Αποτελεί το ηγετικό στέλεχος της τριανδρίας μαζί με τους Σαιν Ζυστ και Κουτόν. Το γεγονός ότι ο Ροβεσπιέρος συγκέντρωνε τόσες εξουσίες, ενόχλησε ακόμα και τους ομοϊδεάτες του. Μετά από μια συνωμοσία εντός της Συμβατικής Συνέλευσης συνελήφθη αυτός και οι δύο φίλοι του και οδηγήθηκαν στην εκτέλεση. Ο έως τότε πανίσχυρος άνδρας της Γαλλικής Επανάστασης ήταν νεκρός.


1914: Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Αφορμή για την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου στάθηκε η δολοφονία του διαδόχου του θρόνου της Αυστρίας, Φερδινάνδου. Ωστόσο, ήδη από πιο παλιά φαινόταν πως ο κόσμος όδευε ολοταχώς για έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας. Ο αυξανόμενος εθνικισμός και ιμπεριαλισμός πρωτίστως των ευρωπαϊκών χωρών και η ωρίμανση του έθνους- κράτους οδήγησαν στον πρώτο μεγάλο πόλεμο. Η Ελλάδα μπήκε αργά στον πόλεμο λόγω του εμφυλίου πολέμου που μαινόταν από το 1915. Η χώρα έκανε τη σωστή επιλογή με την είσοδό της στο πλευρό της Ανταντ αφού η τελευταία ήταν η νικήτρια του πολέμου. Τα οφέλη ήταν σημαντικά αφού η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στην επίτευξη της Μεγάλης Ιδέας. Μετά από αυτόν τον πόλεμο η Ευρώπη μπήκε σε μια νέα τροχιά, που εν τέλει αποδείχθηκε χειρότερη με την έλευση του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.


1938: Εκδηλώνεται κίνημα κατά του μεταξικού καθεστώτος στα Χανιά, το οποίο αποτυγχάνει. Ο Ιωάννης Μεταξάς, ο άνθρωπος που κυβέρνησε τη χώρα δικτατορίκα από το 1936 έως το 1941, ανέλαβε πολιτικά καθήκοντα στις 5 Μαρτίου 1936 στη κυβέρνηση Κωνσταντίνου Δεμερτζή. Με τον θάνατο του τελευταίου στις 13 Απριλίου 1936 ο βασιλιάς Γεώργιος διόρισε τον Ιωάννη Μεταξά πρωθυπουργό. Το γεγονός ότι εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες είχαν πεθάνει καθώς και το γενικότερο κλίμα του Μεσοπολέμου, δηλαδή η στροφή σε πιο αυταρχικά καθεστώτα, οδήγησαν και την Ελλάδα στο δρόμο για τη δικτατορία. Το καθεστώς έπεσε με την κατάληψη της χώρας από τους ναζί.


Γιώργος Ναθαναήλ

Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ