Του Ιωάννη Μυταυτσή,
Το 2021 για την Eλληνική Kυβέρνηση έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και πολλά ανοιχτά μέτωπα που δημιούργησε η παγκόσμια υγειονομική απειλή. Στις τελευταίες ημέρες του είδαμε αυξημένα κρούσματα στην ελληνική επικράτεια και η πανδημία έδειξε τα σκληρά τις δόντια σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς, η χώρα μας ίσως δεν ήταν έτοιμη ή εν τέλει δεν μπορούσε να δεχτεί την απότομη αύξηση των κρουσμάτων και την εξάντληση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό ίσως οφείλεται στη λανθασμένη στρατηγική που είχε μέχρι πρότινος η Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ωστόσο, ένα κράτος, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δεν μπορεί να σταματά, παρόλο που η πανδημία βρίσκεται εν εξελίξει. Η ελληνική πολιτεία πρέπει και οφείλει να στρέψει το βλέμμα της και σε άλλους βασικούς πυλώνες του κράτους μέσω της αδιάκοπης παραγωγής δημοσίων πολιτικών στα υπάρχοντα και ανακύπτοντα ζητήματα προς επίλυση ή διευθέτηση. Συγκεκριμένα, 6 στρατηγικοί πυλώνες, 40 «εμβληματικές πολιτικές προτεραιότητες και μεταρρυθμίσεις» και 25 σημαντικά έργα συνθέτουν το Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής του 2022, το οποίο παρουσιάστηκε προ ημερών στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2021 και αποτυπώνεται σε αυτό ο κυβερνητικός σχεδιασμός του νέου έτους.
Αναλυτικότερα, ο πρώτος πυλώνας – και ίσως ο σημαντικότερος – που εστιάζει η Κυβέρνηση είναι η οικονομία, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Τομείς βασικοί για την «επιβίωση» του κράτους, διότι η οικονομία έχει πληγεί βαριά λόγω κορωνοϊού και οι επενδύσεις σε αυτήν τη φάση είναι πιο καίριες από ποτέ ώστε να στηρίξουν την ενδεχόμενη κατάρρευση της οικονομίας τη στιγμή που η πανδημία βρίσκεται στο ζενίθ της. Συνεπώς, μπορούμε κρίνουμε ως σωστό τον πρώτο στόχο της κυβέρνησης, αλλά το στοίχημα εξακολουθεί να είναι δύσκολο.
Ο δεύτερος πυλώνας, που αφορά την πράσινη ανάπτυξη, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον πρώτο, καθώς στόχος του κυβερνώντος κόμματος, από ό,τι φαίνεται, είναι να προωθηθεί μια οικονομία φιλικότερη για το περιβάλλον και κατ’ επέκταση για τον άνθρωπο. Ακόμη ένας σημαντικός στόχος που τέθηκε συνιστά η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των πολιτών, ο οποίος αποσκοπεί στην αυξανόμενη μείωση της ανεργίας, αλλά και της εξέλιξης του ίδιου του ατόμου ως εργαζόμενος πολίτης. Έπειτα, ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης με σκοπό την αποδοτικότητα των λειτουργιών και υπηρεσιών της, αφορά εν γένει ένα αντικείμενο που διαρκώς η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει και θα μπορούσαμε να αποτιμήσουμε την έως τώρα προσπάθει;a της σημαντική σε συνδυασμό με την ψηφιακή μετάβαση, την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Πρόκειται για ένα έργο που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Επιπρόσθετα, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των αδύνατων κοινωνικών ομάδων το τρέχον διάστημα, αλλά και καθόλη την περίοδο της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης, πρέπει να αποτελεί το κορυφαίο ζητούμενο του κάθε κόμματος που αναλαμβάνει τη διοίκηση της χώρας, δίχως μικροκομματισμούς και πολιτικά παιχνίδια. Τέλος, σημειώνεται ότι στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής ενυπάρχουν «σαράντα σχεδιασμοί που θα γίνουν πράξη, και εικοσιπέντε σημαντικά έργα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών» όπως αναπλάσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων, σχέδιο δασικής προστασίας, κ.ά.
Η Κυβέρνηση φαίνεται πως έχει έναν συνδυασμό σχεδίων για να πορευτεί μέσα στη νέα χρονιά. Βέβαια, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη ποια θα μπορέσει να υλοποιήσει αποτελεσματικά ή, να το θέσουμε καλύτερα, ποια θα υλοποιηθούν όσο η πανδημία είναι εδώ και αυξάνει τα νούμερ;a της. Ακόμη ένα συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για το 2022 θα μπορούσαν να είναι προάγγελος εκλογών, αν ανaλογιστεί κανείς το πολιτικό σκηνικό και τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα χρειάζεται ουσιαστική στήριξη και όχι μεγάλα λόγια.