14.8 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠρογραμματικές δηλώσεις 2019: ώρα μηδέν

Προγραμματικές δηλώσεις 2019: ώρα μηδέν


Του Στάθη Αποστόλου,

Δύο εβδομάδες συμπληρώνονται από την Κυριακή της 7ης Ιουλίου 2019 όπου η κεντροδεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας κατήγαγε μία ηχηρή -πράγματι- νίκη έναντι της απερχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Μια νίκη διαφορετική καθώς είναι οι πρώτες μεταμνημονιακές εκλογές όπου ανέδειξαν ένα κόμμα πρώτο και με ευρεία πλειοψηφία -158 εδρών- στη Βουλή και απέρριψαν τον λαϊκισμό με 8.4% ποσοστιαίες μονάδες.

Στις εκλογές αυτές το μήνυμα το οποίο ξεκάθαρα επικράτησε ήταν πως θέλουμε, αξίζουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη Ελλάδα έναντι στα διχαστικά μήνυμα και στα τσουνάμια του λαϊκισμού που εξέπεμπαν συνειδητά κάποιοι.

Συνταγματικά λοιπόν αφού ένα κόμμα διαθέτει πλειοψηφία μόνο του και δεν χρειάζεται να διαπραγματευτεί ώστε να επιτευχθεί η δεδηλωμένη, την επόμενη των εκλογών ορκίζεται ο πρωθυπουργός και την μεθεπόμενη η κυβέρνηση. Το αργότερο σε 14 μέρες η νέα αυτή κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από την εθνική αντιπροσωπεία, αφού προηγουμένως έχει ορκιστεί η νέα Βουλή και έχει εκλεγεί το προεδρείο της.

Πριν η Βουλή αποφασίσει να δώσει το πράσινο φως στην νέα κυβέρνηση μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει χώρα η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, των στόχων -δηλαδή- των προτεραιοτήτων και του μείγματος της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει η εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ και τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκφέρουν την δική τους οπτική γύρω από την ψήφο της εμπιστοσύνης. Φέτος λοιπόν παρακολούθησα και εγώ ως Έλληνας πολίτης με ομολογουμένως αρκετή περιέργεια τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και εξήγαγα κάποια συμπεράσματα. Πριν τα εκθέσω να αναφέρω ότι την νέα κυβέρνηση υπερψήφισαν, όπως αναμένετο, 158 βουλευτές, την ώρα που και οι 142 της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν.

Νέα Δημοκρατία – Κυβέρνηση

Προσπαθεί να δώσει ένα νέο δείγμα διακυβέρνησης ποιο δραστήριο και αποτελεσματικό, με θωράκιση των θεσμών και της δημοσιονομικής σταθερότητας. το κυριότερο όμως είναι πως ο Πρωθυπουργός στην ομιλία εμφανίστηκε ενωτικός με σχεδόν καμία αναφορά στην προηγούμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει πληθώρα πραγμάτων όπως η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, η προσέλκυση επενδυτών, η μείωση της φορολογίας η ταχεία απονομή δικαιοσύνης και η προάσπιση των συμφερόντων της χώρας. Το πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης είναι θετικό:

  • έξοδος στις αγορές για 10ετές ομόλογό με το χαμηλότερο επιτόκιο του ελληνικού δημοσίου μετά την κρίση με 1.9% και οι προσφορές να ξεπερνούν τα 13 δισ.,
  • οι μηχανές έχουν ανάψει στον φουλ για την προσέλκυση των επενδύσεων, ήδη αρκετές συναντήσεις έχουν γίνει για να ξεμπλοκάρει η επένδυση στο Ελληνικό,
  • η δραστική μείωση της φορολογίας που θα ισχύει από φέτος -22% ο ΕΝΦΙΑ και -30% κλιμακωτά για όλους μέχρι το τέλος της τετραετίας,
  • -το θεωρώ και το ποιο σημαντικό- η κυβέρνηση δεν αρκέστηκε στα εύκολα θα, αλλά μίλησε με γνώμονα την αλήθεια και αυτά που έχει ανάγκη να κάνει, όπως να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το καλό του τόπου (ΔΕΗ), με τα μέχρι στιγμής δείγματα να την δικαιώνουν.

 ΣΥΡΙΖΑ – Αξιωματική Αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υπέστη μια αρκετά μεγάλη ήττα επιχειρεί και θα συνεχίσει να επιχειρεί να την μετατρέψει σε μια διαχειρίσιμη ήττα πράγμα το οποίο το έχει ανάγκη κυρίως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας για την συντήρησή του ως έναν ισχυρό πόλο και εναλλακτική λύση. Παρόλα ταύτα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκε να κάνει μια αρχή ώστε να φορέσει πάλι το περίβλημα του αντισυστημικού και φυσικά του αντιμνημόνιακου, καθώς:

  • απείλησε ξεκάθαρα την κυβέρνηση για νέους λαϊκούς αγώνες (πορείες και διαδηλώσεις),
  • στάθηκε στα μικρά αλλά πεισματικά αρνήθηκε να σχολιάσει τα μεγάλα όπως η μείωση της φορολογίας και οι προσλήψεις,
  • θυμήθηκε τον παλιό κακό του εαυτό, καθώς πλέον ως αντιπολίτευση εφαρμόζει την αρχή ένα καλό της κυβέρνησης δέκα σφυροκοπήματα του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και
  • το σημαντικότερο η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν άκρως διχαστική και απλώς εξήρε το έργο του ως πρωθυπουργός και απλώς κάπου μίλησε και για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.

Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ)

Πέτυχε τον πολυπόθητο στόχο του ώστε να είναι ο τρίτος πολιτικός πόλος αλλά μετά κόπων και βασάνων καθώς μετά την έξοδο Βενιζέλου παρατηρήθηκε σχετική στασιμότητα. Η ομιλία της κ. Γεννηματά μας οδηγεί στα εξής συμπεράσματα:

  • προσπαθεί με απευθείας επίθεση στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση -καθώς και η ίδια βρίσκεται σε πανικό- να εξασφαλίσει το πολιτικό της μέλλον,
  • για έναν λόγο που μάλλον μόνο αυτοί που το εκστομίζουν θα καταλαβαίνουν, το σύνθημα η λογική επέστρεψε συνεχίζουν να το επαναλαμβάνουν και με τον τρόπο αυτό αρνούνται την ιστορία τους και
  • δεσμεύτηκε για σωστή και σοβαρή αντιπολίτευση αν και αυτοί απέφυγαν να σχολιάσουν τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ)

Διαχρονικά εκφράζει μια άποψη η οποία βρίσκει απήχηση σε μια μερίδα του ελληνικού λαού. Στα θετικά του είναι πως παραμένει σταθερό στις απόψεις του όσο παρωχημένες η μη πράγματι ποίηση μες και αν είναι.  Ακολουθεί και όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει την ίδια πάγια τακτική του όχι σε όλα και την άρνηση σε διάλογο και με αυτή την κυβέρνηση.

Ελληνική λύση

Μόνο λύση δεν προσφέρει μέχρι στιγμής τουλάχιστον το νέο εισερχόμενο κόμμα του κ. Βελόπουλου στη Βουλή καθώς αρκέστηκε και αυτό σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και σε ένα παιχνίδι παροχολογίας χωρίς να υπάρχει σχέδιο η πλάνο.

ΜέΡΑ25

Το δεύτερο νεοεισερχόμενο κόμμα της Βουλής. Ο πάλαι ποτέ ισχυρός υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάνης Βαρουφάκης, επιστέφει στα γνωστά του μέρη αυτή τη φορά ως αρχηγός κόμματος. Φαίνεται όμως πως ο Βαρουφάκης προτάσσει κάποια λογική, καθώς δεσμεύτηκε να στηρίξει κάθε μέτρο φοροελαφρύνσεων που θα φέρει η κυβέρνηση, ωστόσο είναι εμφανές πως μέχρι στιγμής ούτε αυτός ο πολιτικός φορέας έχει πλάνο και σχέδιο.

Σαν λαός οφείλουμε να μην κυνηγάμε πλέον ανεμόμυλους καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω. Επειδή «το γαρ πολύ τις θλίψεως γεννά παραφροσύνη» οφείλουμε να δώσουμε πίστωση χρόνου σε μια νέα κυβέρνηση, αλλά πάνω από όλα να πιστέψουμε στην Ελλάδα μας και να μην την θυσιάσουμε ως σύγχρονη Ιφιγένεια στο βωμό του ελληνικής ανωριμότητας.


Στάθης Αποστόλου

Γεννημένος το 1998 και μεγαλωμένος στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Κερατσίνι, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο τρίτο έτος στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών στο Ρέθυμνο και στο δεύτερο έτος στη Νομική Σχολή του CITY UNITY COLLEGE.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.