20.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

18η Ιουλίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1870: Η Πρώτη Σύνοδος του Βατικανού θέσπισε το δόγμα για το «Αλάθητο του Πάπα». Η Σύνοδος διήρκησε από τις 8/12/1869 – 20/10/1870 και συνεκλήθη 300 χρόνια μετά την Σύνοδο του Τρέντο. Το παπικό αλάθητο είναι ένα δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας, που αναφέρει, ότι, σύμφωνα με την υπόσχεση του Ιησού προς τον Πέτρο, ο Πάπας προστατεύεται από την πιθανότητα λάθους «όταν, κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως ποιμένας και διδάσκαλος όλων των Χριστιανών, δυνάμει της ανωτάτης αποστολικής του εξουσίας, καθορίζει ένα δόγμα σχετικά με την πίστη ή την ηθική, που πρέπει να τηρείται από όλη την Εκκλησία». Το δόγμα αυτό διαμορφώθηκε στην Πρώτη Σύνοδο του Βατικανού, αλλά είχε υποστηριχθεί και πριν από αυτήν, καθώς υπήρχε ήδη στην μεσαιωνική θεολογία και ήταν γνώμη της πλειοψηφίας την εποχή της αντιμεταρρύθμισης.


1918: Γεννιέται στην Ουμπάτα του Τρανσκέι, ο πρώτος έγχρωμος Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ο Νέλσον Ρολιλάχια Μαντέλα. Τάχθηκε ενάντια στο καθεστώς του απαρτχάιντ και οδήγησε τη χώρα του σε μια πολυφυλετική δημοκρατία. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Φορτ Χέιρ και στο Πανεπιστήμιο του Γουιτγουότεσραντ, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Το 1944, μαζί με τον Όλιβερ Τάμπο και τον Γουόλτερ Σιζούλου, ίδρυσε τη Νεολαία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (Α.Ε.Κ.), της οποίας ανέλαβε πρόεδρος το 1950. Το 1956 συνελήφθη με την κατηγορία της προδοσίας αλλά απαλλάχθηκε το 1961 και την ίδια χρονιά ίδρυσε την οργάνωση “Λόγχη του Έθνους”, το στρατιωτικό σκέλος του Α.Ε.Κ., που είχε κηρυχθεί παράνομο έναν χρόνο νωρίτερα. Το 1962 συνελήφθη ξανά  και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια καταναγκαστικά έργα, ενώ το 1963 ακολούθησε νέα δίκη και καταδικάστηκε σε ισόβια, μετά την ανακάλυψη του μυστικού αρχηγείου του Α.Ε.Κ. Το 1982 μεταφέρθηκε στη φυλακή Πόλσμουρ, συνέχισε τις σπουδές του και πήρε το πτυχίο Νομικής, το 1989. Στις 11 Φεβρουαρίου 1990, μετά από 27 χρόνια εγκλεισμού, ο Μαντέλα αποφυλακίστηκε, μία εβδομάδα αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ νομιμοποίησε το Α.Ε.Κ. Μετά το δημοψήφισμα του 1992 για την κατάργηση του απαρτχάιντ, όπου εγκρίθηκε με ποσοστό 68,7% (συμμετείχαν μόνο οι λευκοί κάτοικοι της χώρας), η Νότια Αφρική όδευε προς τις πρώτες πολυφυλετικές εκλογές, στις 27 Απριλίου 1994. Το Α.Ε.Κ. κέρδισε το 62,65% των ψήφων και 252 έδρες από τις 400 του Κοινοβουλίου. Το 1997 ο Μαντέλα παρέδωσε την ηγεσία του Α.Ε.Κ. στον Τάμπο Μπέκι και το 1999, του παρέδωσε την προεδρία της χώρας. Ο Μαντέλα τιμήθηκε το 1993 με το Νόμπελ Ειρήνης, από κοινού με τον πρόεδρο ντε Κλερκ. Το 1988, ενώ βρισκόταν στη φυλακή, το Ευρωκοινοβούλιο του είχε απονείμει το βραβείο Ζαχάροφ “για την ελευθερία του πνεύματος”. Το 1992 τιμήθηκε με το τουρκικό βραβείο “Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά αρνήθηκε να το παραλάβει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και το δέχτηκε μόνο το 1999. Το 1998 είχε τιμηθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον με το χρυσό μετάλλιο (την ανώτατη διάκριση) του Κογκρέσου και το 2006, η Διεθνής Αμνηστία τον ανακήρυξε “Πρεσβευτή της Συνείδησης”, την υψηλότερη διάκρισή της. Το Νοέμβριο του 2009 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 18η Ιουλίου Ημέρα του Μαντέλα” και κάλεσε όλους τους ανθρώπους να αφιερώσουν 67 λεπτά από το χρόνο τους για να κάνουν κάτι θετικό για τον πλησίον τους, τιμώντας τα 67 χρόνια που ο Μαντέλα αφιέρωσε στον αγώνα του κατά του ρατσισμού. Το 1994 είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 2013, από παρατεταμένη αναπνευστική λοίμωξη.


1925: Εκδίδεται το αυτοβιογραφικό βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ, Ο Αγών μου (Mein Kampf). Αποτέλεσε το ιδεολογικό μανιφέστο του ναζιστικού κόμματος την εποχή πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται η πολιτική του ιδεολογία, με βάση την αυτοβιογραφία του. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη, ένα αυτοβιογραφικό και ένα πολιτικό, τα οποία μέχρι το 1930 εκδίδονταν ξεχωριστά. Το 2016 κυκλοφόρησε στη Γερμανία ξανά, έπειτα από 70 χρόνια, σε μια επιστημονική, και εξαντλητικά σχολιασμένη έκδοση του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου με 3.700 υποσημειώσεις, που κατευθύνουν τη σωστή ανάγνωση του.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ