8 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΗ δύναμη του φαίνεσθαι στη σύγχρονη πραγματικότητα

Η δύναμη του φαίνεσθαι στη σύγχρονη πραγματικότητα


Της Μαρίας Στάμου

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και η ζέστη των τελευταίων ημερών είναι αφόρητη. Μικροί και μεγάλοι σπεύδουν σε παραλίες ή σε καλοκαιρινούς προορισμούς, με στόχο να απολαύσουν το φωτεινό ήλιο και να ξεκουραστούν από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Όμως, σε όλη αυτή την πραγματικότητα, υπάρχει ένα πρόβλημα, που μαστίζει κυρίως τις νέες κοπέλες. Αυτό δεν είναι άλλο, από την ανάγκη να εκθέσουν τον εαυτό τους στα social media και μάλιστα χρησιμοποιώντας αμέτρητα φίλτρα στις φωτογραφίες τους, στην προσπάθειά τους να φαίνονται αψεγάδιαστες.

Για μία και μόνο φωτογραφία τα κορίτσια φτάνουν στα όρια της παράνοιας, αφού προσπαθούν να βρουν την ωραιότερη πόζα, στην ομορφότερη τοποθεσία, ξοδεύοντας απεριόριστο χρόνο και πάρα πολλές λήψεις. Το πρόβλημα, όμως, δεν σταματά εδώ. Πέρα από τις «εκατομμύρια» φωτογραφίες που τραβούν, αναλώνουν και πάρα πολύ χρόνο στο τι φίλτρα θα χρησιμοποιήσουν, ώστε η φωτογραφία να είναι πιο φωτεινή ή το αντίθετο, για να μπορέσει να αποσπάσει τα περισσότερα likes. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Γιατί τα κορίτσια αποκτούν σύμπλεγμα κατωτερότητας και μεγαλοποιούν κάθε πιθανή ατέλεια, που τυχόν έχουν, σε σημείο που αρρωσταίνουν από τη στενοχώρια τους;

Με μία πρώτη ματιά, υπαίτιοι για αυτή  την κατάσταση μπορούν να θεωρηθούν τα ίδια τα socialmedia, αλλά και τα πρότυπα που παρουσιάζονται στην εποχή που ζούμε. Το Instagram είναι γεμάτο από μοντέλα, τα οποία μέσω των φωτογραφιών τους, παρουσιάζουν τους εαυτούς τους εξιδανικευμένους. Μία ζωή ιδανική, με πολλές ευκολίες και ανέσεις σε όλα τα επίπεδα. Μια τέτοιου είδους ζωή, η οποία μόνο αληθινή δεν είναι, επηρεάζει πολύ τις κοπέλες με αποτέλεσμα να επιδιώκουν κάτι αντίστοιχο. Πολλά κορίτσια φτάνουν σε ακραίες δίαιτες που καταστρέφουν το μεταβολισμό τους. Προβαίνουν σε άσκοπες πλαστικές επεμβάσεις και εν τέλη στην αλλοίωση της φυσικής τους εικόνας και στη δημιουργία μίας πλασματικής, η οποία διαφέρει ριζικά από την προηγούμενη, ενώ δεν τους ταιριάζει.

Τα βαθύτερα αίτια, όμως, αυτής της κατάστασης δεν είναι μόνο ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που παρουσιάζει την ανορεξία ως το εισιτήριο για τη μόδα, αλλά η ύπαρξη αδύναμων προσωπικοτήτων που επηρεάζονται πολύ από την επικρατούσα κατάσταση. Στόχος, λοιπόν, των φορέων κοινωνικοποίησης είναι να μάθουν στη νέα γενιά, ότι αποτελεί άμεση ανάγκη να εξετάζουν όλα τα post που ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού τις περισσότερες φορές αυτό που παρουσιάζεται δεν είναι αληθινό. Επίσης, οι νέες κοπέλες πρέπει να οικοδομήσουν ισχυρές προσωπικότητες και να αγαπήσουν τους εαυτούς τους, με τα ελαττώματα και τα προτερήματα που έχουν, χωρίς να προσπαθούν να τα αλλάξουν. Πρέπει να καταλάβουν, ότι η ομορφιά τους δεν μετριέται σε σχόλια και likes, αλλά είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Έτσι, λοιπόν, είναι σημαντικό να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή, χωρίς να ξοδεύουν χρόνο προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν τους άλλους.


Μαρία Στάμου

Γεννήθηκε και διαμένει μόνιμα στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών, ενώ έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων. Της αρέσει η ανάγνωση βιβλίων, η μουσική, ο χορός και η άθληση.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ