Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,
Μόλις χθες είδαν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία από πλευράς Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναφορικά με τις εγγραφές νέων ατομικών επιχειρήσεων στη χώρα μας κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με τα αποτελέσματα να παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον.
Κοιτώντας τους πρώτους αριθμούς, μιλάμε για ένα σύνολο εγγραφών, το οποίο ξεπερνά τις 16 χιλιάδες στο σύνολο — 16.541 συγκεκριμένα. Σχεδόν το 36% αυτών, ήτοι 5.915 νέες ατομικές επιχειρήσεις, δραστηριοποιούνται στους κλάδους γεωργίας, αλιείας και δασοκομίας, κλάδους ταυτισμένους με τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας. Η Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος στις εγγραφές που αφορούν τους προαναφερθέντες κλάδους.
Μεταξύ των τομέων που είδαν τη δημοτικότητά τους να έχει ανοδική τάση ήταν και αυτός της διαχείρισης ακινήτων. Περίπου το 1/3 των εγγραφών για κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις, αφορούσαν τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας. Είναι, άλλωστε, κοινή παραδοχή πως από την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, μετά την πολύμηνη παύση λόγω της παγκόσμιας υγειονομική κρίσης, οι αγοραπωλησίες και οι διαπραγματεύσεις ακινήτων δίνουν και παίρνουν με εντατικούς ρυθμούς.
Σε μια πιο σφαιρική εικόνα γύρω από το πώς κινήθηκε η επιχειρηματικότητα το τρίτο αυτό τρίμηνο του 2021, παρατηρήθηκε μία γενικότερη άυξηση σε επίπεδο νέων εγγραφών, γεγονός άκρως ενθαρρυντικό για την πορεία της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, 22.642 νέες επιχειρηματικές εγγραφές, που, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία φέρει την ευθύνη για τη δημοσίευση όλων αυτών των στοιχείων, αντιστοιχούν σε μία άυξηση της τάξης του 9,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στον αντίποδα, σε επίπεδο τριμήνων, παρατηρήθηκε μία πτώση λίγο παραπάνω από 14% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του έτους που διανύουμε.
Ως εξωτερικοί παρατηρητές μπορούμε εκ πρώτης άποψης να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με την επικρατούσα γενική αρχή, η αύξηση νέων εγγραφών επιχειρήσεων μόνο καλή μπορεί να είναι. Ο τελικός λογαριασμός θα γίνει, βέβαια, όταν πραγματοποιηθεί και η αντιπαραβολή με τις επιχειρήσεις, οι οποίες κατά το ίδιο διάστημα σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Εξίσου σημαντικό είναι να διαπιστωθεί πόσες από τις προσφάτως δηλωθείσες επιχειρήσεις θα αποδειχθούν βιώσιμες και θα μπορέσουν να παρουσιάσουν θετικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Τότε μόνο θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για επιτυχημένες ή αποτυχημένες κινήσεις. Ως τότε, υπομονή.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Επιστροφή των Ελλήνων σε πρωτογενή τομέα και real estate, Capital. Διαθέσιμο εδώ.