Του Σαράντη Κοιλανίτη,
1832: Γεννιέται στο Ναύπλιο ο Χαρίλαος Τρικούπης, Έλληνας νομικός και πολιτικός, επτάκις πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο Τρικούπης προερχόταν από οικογένεια με πολιτικό υπόβαθρο και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία και αναγορεύτηκε διδάκτορας. Το 1853 εισήχθη στο ελληνικό Διπλωματικό Σώμα και μετέβη στην Αγγλία και την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. Εκεί παρέμεινε για αρκετά χρόνια, μελετώντας το πολιτικό σύστημα των Βρετανών και το 1862 εκλέχθηκε πληρεξούσιος της ελληνικής παροικίας του Μάντσεστερ στη Συντακτική Συνέλευση. Τρία χρόνια αργότερα έλαβε βουλευτική έδρα από το Μεσολόγγι και στη συνέχεια διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κουμουνδούρου. Έγινε πανελλαδικώς γνωστός για το άρθρο του «Τις πταίει;», το οποίο δημοσίευσε τον Ιούνιο του 1874 για να ασκήσει κριτική στην άσκηση των καθηκόντων του βασιλιά Γεωργίου Α’, ενώ παράλληλα έφερε στο προσκήνιο και την ιδέα της «αρχής της δεδηλωμένης». Τον Απρίλιο του 1875 γίνεται πρωθυπουργός της χώρας ως εκπρόσωπος της αστικής τάξης και φορέας εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων και έργων στην οικονομία και τις υποδομές του κράτους. Το πρόγραμμά του, ωστόσο, θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεωκοπία το 1893, λόγω του υψηλού του κόστους. Απεβίωσε τον Μάρτιο του 1896 στις Κάννες.
1995: Σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Βοσνίας, Σεβροβόσνιοι στρατιώτες υπό την ηγεσία του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς καταλαμβάνουν χωρίς αναχτοή σύγκρουση την πόλη της Σρεμπρένιτσα, η οποία βρισκόταν υπό την προστασία 370 Ολλανδών κυονόκρανων της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή και στη συνέχεια προβαίνουν σε σφαγή με χαρακτήρα εθνοκάθαρσης, 8-9 χιλιάδων μουσουλμάνων Βοσνίων της ευρύτερης περιοχής. Οι σφαγές διήρκησαν μέχρι τις 22 Ιουλίου και σε αυτές συμμετείχαν και μέλη της Ελληνικής Φρουράς Εθελοντών. Επιπροσθέτως, περίπου 25-30 χιλιάδες γυναίκες, νεαρές και ηλικιωμένες κακοποιήθηκαν και μετακινήθηκαν βιαίως από την περιοχή μετά τη σφαγή του ανδρικού πληθυσμού. Το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αυτό τελέστηκε υπό την πολιτική κάλυψη των Σέρβων ηγετών Ράντοβαν Κάρατζιτς και Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και αποτελεί τη μεγαλύτερη σφαγή άμαχου πληθυσμού στην ευρωπαϊκή ιστορία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.